Kategorier
Intervjuer Kunst Tegneserier

Raptus: Da Arild Midthun utfordra Bergen

Raptus-festivalen runder 20 år i år, og årets utgave arrangeres i Bergen 16.-18. september.

Her er en BT-sak jeg skrev om Raptus og SeriNord for 19 år siden, der Arild Midthun utfordret Bergen kommune til å satse mer på tegneserier.

midthun 1

midthun

I dag trer tegneserien for alvor inn i blant de akseptertes rekker.

Den nordiske SeriNord-utstillingen åpner i Astrup Fearnley-museet i Oslo. Serieskaper Arild Midthun (33) utfordrer nå Bergen kommune til å satse mer på tegneserier.

Den 7. juni kommer utstillingen til Grieghallen, og den 13. juni starter tegneseriefestivalen Raptus i Bergen. Midthun håper Raptus kan utvikle seg til en bred og stor festival, med hjelp fra kommunen.

Fransk suksess
Midthun er én av fire norske serieskapere som deltar på SeriNord-utstillingen. I den lille byen Angoulême i Frankrike opplevde Midthun at 160.000 mennesker flokket til byens tegneseriefestival, hvor SeriNord-utstillingen var i januar.
I Oslo trekker animasjonsfestivalen Animerte Dager flere tusen skuelystne i disse dager. Midthun har håp om at seriefestivalen Raptus kan utvikle seg til et lignende suksessarrangement [2016-kommentar: Manglende støtte fra Oslo kommune førte til at Animerte Dager flytta til Fredrikstad].

– Foreløpig er det en liten festival, men vi satser på en bred mønstring av norske og utenlandske serieskapere, forteller bergenseren Midthun til Bergens Tidende.

– Til sommerens festival får vi blant annet besøk av Angoulême-festivalens kunstneriske leder, så jeg utfordrer herved Bergen kommune til å lære av festivalen i Angouléme, som er en mye mindre by i Bergen.

Norge savner en stor tegneseriefestival, men for at vi skal klare noe på størrelse med for eksempel Animerte Dager, er vi avhengig av støtte fra kommunen.
Ikke bare for ungdom
Sammen med Steffen Kverneland, Siri Dokken og Bjørn Ousland er Midthun det norske innslaget i SeriNord-utstillingen, som i tillegg teller 13 serieskapere fra Danmark, Sverige, Finland og Island. Hver serieskaper stiller ut originalsider fra sine tegneserier.

Samtidig arrangeres en supplerende tegneserieutstilling med 12 andre norske serieskapere. Denne kommer også til Bergen sammen med SeriNord.

– En av ideene bak SeriNord er å utvide forståelsen for hva tegneserier er. Tradisjonelt blir tegneserier sett på som en del av ungdomskulturen, men det er altfor snever definisjon som irriterer meg. Det er som å si at film, teater eller bøker kun tilhører en bestemt aldersgruppe. Tegneserien er en uttrykksform med uendelige variasjoner av innholdet.

Typisk nok vant Arild Midthun og Erna Ouslands tegneserie om Ivar Aasen nettopp Kulturdepartementets barne- og ungdomslitteraturpris for tegneserier. Men samtidig har serien blitt kjøpt inn som fagbok av bibliotekene. Holdningene er i endring.

– Det er veldig viktig at SeriNord-utstillingen blir vist i prestisjetunge lokaler som Astrup Fearnley-museet og Grieghallen, mener Midthun, men alle holdninger er ikke like lett å snu.

I forbindelse med serieutstillingen på Astrup Fearnley-museet er det innredet et rom hvor de besøkende kan lese tegneseriene til utstillerne, og overraskelsen var stor da det viste seg at voksne mennesker faktisk satte seg ned og.

Scener fra en film
– Men har et fortellende medium som tegneserien noe å gjøre i glass og ramme på veggen?

– På en måte blir det som å stille ut enkeltscener fra en film, du får ikke med sammenhengen og tidsforløpet. Du får ikke med flyten, men størrelsen på originalene kommer fram, og på en utstilling får du bedre mulighet til studere tegningene.

Blant de andre utstillerne finner vi svært spennende serietalenter som svenske Max Andersson og danske Teddy Kristiansen, som er så godt som ukjente i Norge. Nordiske tegneserier har det fellestrekket at de er svært lite kjent i nabolandene, mener Midthun.

– Det er liten tradisjon i serieforlagene å oversette nordiske serier; den største internordiske suksessen har vært seriebladet Pyton, som kom ut i Norge, Sverige, Finland og Danmark.
Men å øke bevisstheten om nordiske tegneserier er nettopp noe av målet med SeriNord.

Foreløpig har en nordisk serieantologi, Gare du nord, blitt gitt ut i engelsk oversettelse av Tago förlag. Den skal senere oversettes til norsk. Et felles nordisk serieblad planlegges, men er for tiden lagt på is.

Fakta – SeriNord
* Tegneserieutstillingen er en del av millionsatsingen SeriNord.
* SeriNord har som mål å fremme nordiske samtidstegneserier, og vil bruke 3-4 millioner kroner på dette.
* I tillegg til utstillingen er en stor nordisk tegneserieantologi hovedsatsingen.
* Utstillingen kommer til Bergen den 7. juni.
* I perioden 13-15. juni arrangeres tegneseriefestivalen Raptus i Bergen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..