Kategorier
Tegneserier

Thierry Capezzone og H.C. Andersen

Den danskbaserte franskmannen Thierry Capezzone er en av gjestene på årets Raptus-festival.

Han tegner nå det norske Flåklypa-juleheftet, og her er min anmeldelse av første bind av albumserien H.C. Andersen Junior.

HC

Jan Rybka og Thierry Capezzone 
H.C. Andersen Junior 1: Den magiske hatten
Seriehuset 2006
5/6

En sjarmerende H.C. Andersen-serie for hele familien.

Det er et gammelt, men effektivt triks i tegneseriebransjen: Ta en kjent og kjær figur, barber kjennetegnene ned til det ikoniske og krymp figuren til Knøttene-størrelse. Det fungerte for Neil Gaimans Sandman, så hvorfor ikke også for Danmarks nasjonalforfatter H.C. Andersen? Det er en så opplagt og enkel idé at det måtte en franskmann til for å få gjennomført den.Tegneren Thierry Capezzone har tidligere vært assistenttegner for Sprint og Smurfene, men fikk gullideen etter at han flyttet til Odense. Manglende interesse fra danske forlag tvang ham til å gi ut første bind på egen hånd i 2003, og det er nok flere forlagskonsulenter som angrer i dag. Førsteopplaget på 5000 ble revet vekk på noen måneder. De to første albumene ble i 2003 og 2004 kåret til årets beste tegneseriealbum av leserne av det danske tidsskriftet Seriejournalen.

I år kommer etter planen det tredje albumet i serien ut i Danmark, mens Seriehuset gir oss den norske oversettelsen av første bind. Etter en tvungen sabbatsperiode er det gledelig å ønske forlaget tilbake med sin ektefølte entusiasme og vidløftige planer. Den magiske hatten kommer akkurat for sent til å bli en del av det offisielle H.C. Andersen-året, men hva gjør vel det når flotte farger, stive permer og påkostet papir gjør dette til den beste utgivelsen fra Seriehuset til dags dato?

Historien er kanskje litt sukkersøt for eldre lesere, men ideen og konseptet er nærmest uslåelig. Forfatter Rybka og tegner Capezzone bruker den åtte år gamle H.C. Andersen og en fortrollet hatt til å plassere fortelleren i sentrum for sine egne eventyr, samtidig som man krydrer med biografiske detaljer – noe som gjør historien underholdende for både voksne og barn. Dette er tegneserien du leser sammen med dine egne barn, for så å finne frem H. C. Andersens originale fortellinger etterpå. God fornøyelse!

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..