Kategorier
Musikk

Savnet band 3: JR Ewing, Amulet og The Team Spirit

Siden JR Ewing allerede har dukka opp som referanse i savnet-ukas to første dager, er det bare å kjøre på videre.

Klart de, Amulet og The Team Spirit er savna fortsatt. JR Ewings Maelstrom-album kom i 2005, Amulet takket for seg med All That Is Solid Melts Into Air samme år, mens The Team Spirit aldri fulgte opp 2002-debutalbumet.

Denne saken skreiv jeg i 2003, Turboneger er fortsatt med oss.

I sommer vender Turboneger tilbake for å gjenerobre den norske punkrocktronen. Men flere yngre band står i kø for å dytte kongene ned fra haugen.

Oslobandet Turboneger ble aldri store mens de holdt det gående, men etter at bandet grunnstøtte på grunn av de alvorlige dopproblemene til vokalist Hank von Helvete på tampen av 1998 har legenden bare vokst.

Den fandenivoldske punkrocken på Ass Cobra fra 1996 og den storslåtte glamtungrocken på Apocalypse Dudes fra 1998 har gjort at Turboneger i dag har en større internasjonal fanskare enn da bandet var ”i live”. Og i sommer vender da også Turboneger tilbake i triumf for tre konserter på Hultsfred-, Quart- og Bizarrefestivalen.

Lillebrødre
Men i steden for å vente på et eventuelt nytt Turboneger-album, er det nok av nye og spennende plater fra punkscenen i Oslo. Bandet som ligger nærmest Turbonegers ”deathpunk” er nok Amulet – med den dødsforaktende og hyperenergiske vokalisten Torgny Amdam i front. På ”Naked Eye”, åpningslåta på deres andre album Freedom Fighters, høres de ut som Turbonegers trassige lillebrødre – men har langt mer å by på.

Med røttene i hardcore har Amulet beveget seg nærmere mot punkrock, og det er kombinasjonen av fullt øs, intens aggresjon og en sikker meloditeft som gjør bandet spennende. ”Det vi har felles med Turboneger er at vi begge gir faen i reglene: De kledde seg som denimhomser, vi lager musikk med Grand Prix-artister”, sa Amdam til Dagsavisen da albumet ble sluppet i fjor sommer.

For sannelig har ikke Amulet fått med seg den salige Grand Prix-jentegruppa Charmed på et av sporene og på konserter – der Amulet gjentatte ganger har bevist seg som et hissig, brutalt og presist liveband. Det viktigste for Amulet er å gi lytterne et kick, slik Amdam synger i ”My Favorite Songs”: ”This morning I put my favorite songs on / I gotta tell you / In just five seconds I felt like King Kong”.

Samme innstilling har utvilsomt The Team Spirit på sitt debutalbum The Team Spirit. Eller som vokalist Hans Enger synger i ”Three Chord Songs”: ”These are my favorite songs / And they are all under two minutes long / I’d like to see a band on stage that can play / Even though they’ve got nothing to say”. Og The Team Spirit mikser som Amulet intensiteten og aggresjonen fra hardcore med det melodiøse og selvsikre preget god punk har – og har levert en imponerende frisk debut.

Kaospunk
Frisk er kanskje ikke det rette ordet å bruke om JR Ewing og deres kaotiske og intense punkrock, men der Amulet og The Team Spirit leverer relativt tradisjonelle toner svømmer disse oslogutta ut på langt dypere vann.

Deres debutalbum Calling In Dead fra 2000 var et voldsomt adrenalinsjokk mot systemet, der den ramler og skramler i vei over Andreas Tyldens hylende frustrerte vokal. Tekstlinjer som ”I’ve used up all my sick days / So I’m calling in dead” vitner både om sans for rockelyrikk og eksistensiell 9-til-4-angst. Tylden sier selv han er inspirert av tekstforfattere som David Bowie og Ian Curtis fra Joy Division.

Bandet ga også ut minialbumet The Perfect Drama i 2001, og viste der evne til å ta sitt musikalske kaos flere skritt videre. Og i oktober kommer albumet Ride Paranoia ut på Mikal Telles Primitive Records; et album i alle fall jeg gleder meg stort til.

Disse tre albumene er på henholdsvis knappe 31, 25 og 27 minutter, men er langt fra fattig på sinne, glede, frustrasjoner, intens støy og melodiøse blinkskudd. Troikaen viser at norsk rock er mer enn trygg retrorock, og at Turboneger kan pensjonere seg i trygg forvissing om at andre vil føre punkrockfanen videre.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Verken Calling In Dead, The Perfect Drama eller Ride Paranoia er å finne på Spotify. Ikke The Team Spirit eller Amulet-samleren heller. Angrer du på at du kvitta deg med cd-samlinga nå?

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..