Kategorier
Intervjuer Musikk

Savnet band 5: The Music

The Music fra Kippax, en forstad til Leeds, takket for seg i 2011, etter tre album og en samleplate.

Debutalbumet fra 2002 fortjener så definitivt et gjenhør!


Hvem er så selvsikre at de overser 25 års musikkhistorie og kaller både band og debutalbum for The Music? Fire nerdete 19-20-åringer fra Nord-England så klart.

På «Take The Long Road And Walk It», The Musics aller første og fjerde single (i nyinnspilt utgave), synger vokalist Robert Harvey som en ung Robert Plant – mens bandets psykedeliske rockerabalder i bakgrunnen også vekker minner om gode gamle Led Zeppelin.

– Det er ikke så mange moderne artister vi liker. Om platesamlingen din er et nabolag, så ønsker vi oss Velvet Underground, The Doors, Pink Floyd og Led Zeppelin som naboer, sier gitarist Adam Nutter.

Trendopprør
Alltid trendhungrige NME har plassert bandet fra Kippax, en forstad til Leeds, midt i en ny bølge nordengelske band – med de kaotiske psykedeliarockerne The Coral fra Liverpool som likesinnede. Felles for disse er forakt for gjeldende musikktrender til fordel for dyp respekt for tidlig rockehistorie.

– Vi har spilt sammen i tre år, men tidligere spilte vi bare for hverandre. Vi tenkte aldri på at vi skulle gi ut en plate eller spille for andre. Vi skrev ikke musikk for andre mennesker, og har ikke forandret hvordan vi jobber nå heller, sier vokalist Robert Harvey.

NME har døpt Harvey «the coolest uncool frontman around». Han gikk gjennom en tung The Doors-periode tidlig i tenårene, har Jim Morrison som forbilde og hans spinkle kroppsbygning og noe annerledes utseende gjorde ham til mobbeoffer i tenårene.

Og det er ikke vanskelig å se for seg The Music som de litt sære gutta som søkte tilflukt i øvingslokalet. Nå er deres tid her, med debutalbumet som de ganske enkelt har kalt The Music.

– Musikk er støy som gir utløp for følelsene dine. Du kan ikke forklare hvorfor noen sanger høres bedre ut for deg enn andre, det er bare en personlig sak i hjernen din. Når vi spiller, blir jeg kvitt alle problemer og glemmer alt det vanskelige, sier Harvey.

– Vi kommuniserer med hverandre gjennom musikken, og tenker egentlig ikke så mye på andre. Musikken skriver vi sammen, gjennom jamming, og det tøffeste er å stoppe i tide. Det er ingen sanger som blir helt ferdig noen gang, forklarer Nutter.

 

Oasis åpnet dørene
Selv om The Music er mest opptatt av 70-tallet, har de ikke kommet helt umerket gjennom 90-tallet. Nirvana var en vekker for rundt ti år siden, men den engelske bølgen med Blur, Suede og Oasis har de mindre sans for.

– Men Oasis endret mange folks holdninger til musikk og nådde flere som vanligvis ikke hørte på musikk. Den typiske Oasis-fan ville aldri søkt seg tilbake til 70-tallets musikk, men gjør det kanskje som en følge av Oasis – og det er bra. Men Oasis er først og fremst enkel musikk for dem som ikke er opptatt av musikk, mener Harvey.

– Mentaliteten i forhold til band og musikk er annerledes nå enn før Oasis. Mange Oasis-fans prøver å være mer åpne, og det gir gode muligheter for nye band. Selv tror jeg musikk handler om langt mer enn sex, drugs og rock ‘n’ roll. Jeg bruker det for å uttrykke meg selv, skyter trommis Phil Jordan inn.

Mer musikk
Men The Music ville neppe vært der de er i dag uten Blur og Oasis. Der indie og mainstream på 80-tallet var sterkt adskilt, ramlet skillelinjene sammen på 90-tallet som følge av grunge og britpop.

Derfor er The Music på multinasjonale Virgin allerede med debutalbumet, reiser verden rundt og varmer opp for Coldplay i Italia.

– Det er fantastisk å få reise rundt og se verden, selv om det i hovedsak blir vakre landskap gjennom bussvinduer. Men det er godt nok for meg. En annen ting som har slått meg på reisene, er hvor stor engelsk musikk er verden rundt. Det hadde jeg aldri tenkt over før, sier Nutter.

– Men hører dere på deres egen musikk?

– Det var noe jeg aldri trodde jeg skulle gjøre, men nå klarer jeg ikke å stoppe. The Music er en plate jeg liker å høre på, og den gir meg selvtillit, sier Nutter.

– Du må kunne høre på din egen musikk, for hvordan kan du ellers stå på scenen og tro på det du gjør? spør Jordan.

– Og hva skal neste album hete? More Music?

– Yeah! Ha ha ha, vi må vel betale deg copyright for den ideen nå? [2016-kommentaren: Oppfølgeralbumet fra 2004 ble døpt Welcome to the North.]

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..