Kategorier
Intervjuer Musikk

Lambchop: Stille som lam

Med det ferske albumet Flotus (hør det her), som utgis fredag, viser Lambchop at de fortsatt er ett av de mest interessante og nyskapende bandene som debuterte i 1990-årene.

Bare sammenlign synet på Kanye West i disse intervjuene med henholdsvis David Crosby og Lambchop-boss Kurt Wagner. 

Jeg intervjuet Wagner for Aftenposten Aften i 2001, og selve intervjuet ble delt i to. Her er begge sakene.

Lambchop kommer til Parkteatret søndag 26. februar.

Intervju #1: Ensomt lam på tur (3.12.01).

So What! fyller syv år, og i dag ankommer festens mest celebre gjest: Kurt Wagner fra Lambchop – med helt nye sanger i bursdagspresang.

Kurt Wagner har tatt turen til Europa ene og alene for å spille nye og gamle slagere for oslopublikummet.

I februar slipper Lambchop sitt sjette album, Is A Woman, og i mai spiller Nashville-gruppen i ærverdige Royal Albert Hall i London.

– Jeg ble spurt om å spille og takket ja, verre er det ikke – So What! er en fin klubb. Royal Albert Hall blir noe helt annet, men det er faktisk langt mer utfordrende å spille på en liten rockeklubb, særlig når vi har mange rolige nye sanger å spille, forteller Wagner over telefonen hjemme i Nashville.

Lambchop fant frem til manges musikkhjerter med albumet Nixon i 2000, med sin blanding av pop, country og klassisk soul. «Nashville’s most fucked up country band» hadde plutselig rykket opp en divisjon – selv om de fortsatt er langt mer populære i Europa enn hjemme.

– Det føltes som en utfordring å følge opp suksessen, men til slutt endte vi opp som vanlig: Med å lage en plate som både er veldig lik og ulik de foregående.

Wagner klukkler som Langbein gjennom hele intervjuet, mens han forklarer at Is A Woman er tenkt som en hel plate med avslutningssanger.

– Jeg liker godt den reflekterende stemningen som ofte oppstår på slutten av en plate eller en konsert, men denne gangen ville vi prøve å holde denne stemningen fra begynnelse til slutt.

Lambchops musikk beskrives best via Wagners to hjembyer:

Ta en dæsj Memphis-soul og rør den ut i Nashville-country.

Men hører vi ikke plutselig ekko av Bob Marley og reggae i tittelsporet Is A Woman?

– Joda. Vi var også overrasket over at det ble slik, men det betyr ikke at vi har lagt soul bak oss. I Lambchop tilfører vi bare ingredienser, vi fjerner ikke noe.

Wagner kommer ikke alene til So What!. Han har med seg Lambchop-kollegaene Mark Nevers på perkusjon og Anthony Crow på piano. Og han lover forskjellige sett hver kveld.

Intervju #2: Stille som lam (19.2.02)

Hjemme i Nashville er de beryktet, i Europa er de relativt berømte. Derfor er Lambchop klare for ny turné på denne siden av dammen – med oslogutten St. Thomas som oppvarmer.

– Hysj!

Scenen er klassisk: En irritert publikummer hysjer på to pratmakere som er i ferd med å overdøve stakkaren på scenen.

– Slik musikk får du høre på cd hjemme i stua, svarer pratmakerne frekt tilbake.

Stedet var kjeller’n på So What! mandag 3. desember i fjor. Låtskriver og vokalist Kurt Wagner i Lambchop hadde tatt med seg to bandkumpaner og flere splitter nye sanger for å være del av Osloklubbens syvårsjubileum.

– Jeg er vant til at folk snakker under konserter, det er helt naturlig og en kan ikke vente annet. Vi gjør det vi gjør uansett, og jeg ber aldri folk om å holde kjeft eller kaster ting, ler Wagner.

Men det var ikke bare de to pratmakerne som ble overrasket over hvor forbasket stille og lavmælt de nye sangene var.

Med unntak av en liten reggaeflørt i tittelsporet består Is A Woman utelukkende av leirbålsviser og svanesanger.

– Søvnig stemning
I Dagsavisens oppsummering av plateåret 2000, kåret en samlet norsk kritikerstand Lambchops Nixon til årets ypperste. 12 utskudd fra musikkscenen i Nashville krysset skjev country med Curtis Mayfield og Al Green – på en plate oppkalt etter Richard Nixon? Det burde blitt katastrofe, men «Nashville’s most fucked-up country band» overbeviste.

Men hvordan følge opp en slik suksess? Kurt Wagner sa opp sin faste jobb som gulvlegger og roet det hele ned. Veldig ned.

– Det føltes som en utfordring å følge opp Nixon, men til slutt endte vi opp som vanlig: Med å lage en plate som både er veldig lik og ulik de foregående. Men dette betyr på ingen måte at vi har lagt soulen bak oss, for i Lambchop tilfører vi bare nye ingredienser. Vi fjerner aldri noe.

Men musikkanmelderne klør seg i hodet, og lurer på hvordan 12 mennesker klarer å lage så lite lyd. Det engelske musikkmagasinet Q omdøpte platen til Gerald Ford, med henvisning til en av USAs mindre profilerte presidenter.

– Det er helt klart en annen plate enn Nixon, med et helt annet lydbilde og en annen innstilling. Jeg er veldig opptatt av den reflekterende stemningen som oppstår på slutten av en plate eller en konsert, og Is A Woman er enkelt sagt en samling med avslutningssanger. Det er blitt en slags søvnig stemning på platen, og den er ikke akkurat full av potensielle popslagere, ler Wagner.

Han trekker frem Tom Waits-plater som Closing Time og Foreign Affairs som forbilder, og forteller også at han har hørt mye på Duke Ellington.

Nå har Wagner klart å samle hele Lambchop til en større europaturné. Oppvarmingsartist: St. Thomas fra Furuset i Oslo.

– Både vi og St. Thomas har klare countryelementer i musikken vår, samtidig som vi ikke passer inn i tradisjonelle oppfatninger av country. Jeg liker Thomas’ musikk svært godt, den er fengende og glad på en merkelig måte.

Wagner har vokst opp i to så klassiske musikkbyer som Memphis og Nashville – og Lambchops musikk ligger da også et sted mellom Memphis-soul og Nashville-country. Men Wagner føler seg ikke musikalsk hjemme i noen av byene.

– Her i Nashville vet alle hvem vi er – vi er vel mer beryktet enn berømt. Men det er ikke så mange som bryr seg.

– Vi bare eksisterer, og er vel faktisk mer kjent i Europa.

Turnéen starter i Lisboa 4. april, og Lambchop kommer til Oslo og Rockefeller 25. april 2002.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..