Kategorier
Hiphop Musikk R&B Sakprosa

Gangstarappens vugge

Boka Original Gangstas prøver å samle trådene i gangstarappens brokete dannelsesreise. Men lykkes ikke helt.

Historien om hvordan gangstarap erobret verden starter hjemme hos Kathie Wright i South Muriel Avenue i byen Compton, like utenfor Los Angeles. Her bor Wright med ektemannen Richard, som jobber som postmann, og i garasjen utenfor setter sønnen Eric «Eazy-E» Wright opp et hjemmestudio. Adressen til hjemmet der mamma Wright fortsatt bor står på omslaget til Eazy-Es debutsingel Boyz-N-The Hood (1987), den første utgivelsen på Wrights plateselskap, Ruthless Records.

Ben Westhoff innleder også den ferske boken Original Gangstas:  The Untold Story of Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube, Tupac Shakur, and the Birth of West Coast Rap hjemme hos mor Wright, nærmere bestemt med hverdagsrutinen til den gang 21 år gamle Eazy-E i 1985: Han står opp tidlig, leser Los Angeles Times, kler på seg og putter 2000 dollar i sokken, før han går ut for å selge dop i nabolaget.

Historien om hvordan doplangeren Eric Wright blir til gangstarapperen Eazy-E, og så forandrer populærmusikken som sjef i gruppen N.W.A., er blitt fortalt mange ganger før, sist i spillefilmen Straight Outta Compton, men Westhoff gjør et hederlig forsøk på å samle trådene. Han dykker ned i forhistorien, graver opp nye detaljer og avslutter med veksten til erkerivalen Death Row Records og de tragiske dødsfallene til Eazy-E, 2Pac og The Notorious B.I.G.

Boken er nerdete detaljrik og fortalt med en gravejournalists grundighet, og første del står igjen som et viktig korrektiv til mer personlige fortellinger som Straight Outta Compton-filmen og avdøde N.W.A.-manager Jerry Hellers selvbiografi Ruthless.

Men historien om Death Rows vekst og fall lider av at Westhoff sliter med å komme de viktigste kildene innpå livet, for isteden å måtte lene seg på en grundig oppsummering av allerede godt kjente historier og tallrike spekulasjoner rundt drapene på 2Pac og The Notorious B.I.G.

Opprinnelig publisert i D2.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Gangstarappens vugge”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..