Kategorier
Hiphop Musikk

Baby Bash: Melodiøs gangsta og norgesvenn

Vallejo-rapperen Baby Bash har en liten, men spesiell plass i norsk hiphophistorie.

Han bidro nemlig sterkt til å dra Oral Bee inn i varmen, hans produksjon og gjestevers på 2004-låta «Image of Pimp» ga Oral Bee og medprodusent Big Ice en amerikansk gullplate for over 500.000 solgte av albumet Tha Smokin’ Nephew.

Nå har duoen produsert sporet «Who Would of Thought» på det ferske albumet Don’t Panic It’s Organic, og her er mine to Baby Bash-anmeldelser og ene intervju. Tha Smokin’ Nephew fikk for øvrig en 1-er i Bergens Tidende og 2-er i Dagsavisen.

Baby Bash
Tha Smokin’ Nephew
Universal 2004
4/6

Melodiøs gangstarap fra Houston, Texas – med overraskende hjelp fra Nesodden. [2016-kommentar: Han er fra Vallejo i California, men bodde i Texas da han slo gjennom, og har tette bånd til Lone Star-rappere som Paul Wall, Slim Thug, Chingo Bling og South Park Mexican.]

Først og fremst: Latino-rapperen Baby Bash bør nok bruke sitt Baby Beesh-alias dersom han drømmer om en karrière i Norge, for uttalen av navnet faller ikke heldig ut i norske ører. Det gjør derimot «Suga Suga», en uimotståelig og overraskende snill hyldest til kjæresten hjulpet frem av elegant produksjon fra Happy Perez – med akustisk gitar, pianoklimpring og sukkersøtt kor. Sangen tok Baby Bash opp fra undergrunnen i USA (albumet har solgt over 500.000), og fortjener å bli en hit her hjemme også.

Baby Bash er en mild gangsta, påvirket av alt r&b og dancehall til Beck-aktig indiepop. Mest av alt minner det om g-funks glansalder midt på 1990-tallet, og albumet tar opp tråden etter Warren G, The Dove Shack, Bone Thugs-N-Harmony og Twinz.

Ekstra moro er det at «Image of Pimp» er skrevet av Big Ice fra Oslo og Nesodden-gangsteren Oral Bee. Sistemann synger attpåtil refrenget og rapper et vers med linjer som «det hender at en gangster blir myk som en pysj»? Kanskje like greit Baby Bash ikke forstår norsk?

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.

Baby Bash
Super Saucy
Universal 2005
3/6

G-funk er hiphops svar på softrock; silkemyke harmonier svøpt inn i elegant instrumentering, tilbakelent gangstaposering og svale melodier. Latinorapperen Baby Bash er langt fra den skarpeste rapperen i skuffen, men fører arven etter Warren G og Bone Thugs-N-Harmony videre med sikker melodisans og halvsyngende stil.

30-åringen hadde allerede sluppet rundt syv album, både som soloartist og med grupper som Potna Deuce og Latino Velvet, da han tok steget opp fra undergrunnen med «Suga Suga» i 2003. Albumet Tha Smokin’ Nephew solgte fullt fortjent til gull (med rapping og produksjon fra utskjelte Oral Bee fra Norge), men har siden stått på stedet hvil.

Både 2004s Mènage a Trois og årets Super Saucy er spekket med melodisk gangstarap, men istedenfor å utvikle sitt eget supersmoothe univers videre hermer Bash i for stor grad etter rådende trender (som Lil Jon-kopien «Throwed Off»). Dermed drukner albumet i mengden av ålreit gangstarap, så hva med en ny Oral Bee-produksjon på neste album?

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus: 2004-intervjuet «- Gangsterne elsker Oral Bee».

Gangstarapperen Baby Bash har solgt til gull i USA, og er strålende fornøyd med hjelpen han har fått fra Oral Bee fra Nesodden.

– Alle gategangsterne mine elsker Oral Bee. Han lager ekte gatemusikk, forteller Baby Bash på telefonen fra Houston, Texas.

Baby Bash – eller Baby Beesh som han også kaller seg – opplever for tiden det store gjennombruddet med den smekre kjærlighetslåten ”Suga Suga”. Jeg har akkurat vært i Europa for første gang, og jeg fikk mye kjærlighet. Det eneste jeg ikke likte var at det var så mange som røyket sigaretter.

En litt pussig irritasjon for en som kaller albumet sitt for Tha Smokin’ Nephew kanskje? Men det er ikke tobakk Baby Bash inhalerer.

– Jeg kan røyke så mye marihuana jeg bare orker, men for meg er den ultimate rusen å oppleve at folk synger med på sangen min. Jeg vet faktisk ikke helt hva jeg kaller musikken min, det er hverken hiphop eller r&b – men noe nytt midt i mellom. Jeg henter mye melodisk inspirasjon fra reggae.

Og publikum synger virkelig med på Baby Bash’ låter. I USA medvirket ”Suga Suga” til at albumet allerede har solgt til gull, 500 000 eksemplarer, og nå har giganten Universal bestemt seg for å satse på Europa. Og da følger Oral Bee og Da Playboy Foundation med på kjøpet.

– Jeg fikk kontakt med Da Playboy Foundation via internett, og det viste seg at de kjente til mye av min eldre musikk. Så jeg fikk fem låter, og ”Image of Pimp” ble levert med rap på norsk. Jeg følte instinktivt at jeg burde beholde den, og det er blitt til et av de beste sporene på albumet, synes Bash.

Han forteller at mange tror Oral Bee rapper på spansk eller tysk.

– Jeg synes det er utrolig at noen nordmenn klarer å lage musikk som høres ut som det kommer fra undergrunnen på Vestkysten. Her er det mange av gategutta som liker både musikken og den norske rappen, for Oral Bee klarer både å synge og rappe på takten. Utenlandske rappere er ofte off-beat, men ikke han.

– Hva sier du når jeg forteller at Oral Bee er en av de mest hatede rapperne i Norge?

– Jeg har hørt snakk om det, og nå er han på et gullalbum i USA! Det er utrolig morsomt, og her elsker folk ham, vil møte ham og se hvordan han ser ut. Jeg tror det må være fordi nordmenn er mer vant til mainstream-musikk fra USA, og at Oral Bee var forut for sin tid, tror Baby Bash.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.

 

 

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..