Kategorier
Elektronika Intervjuer Musikk

Ugress forgår ikke så lett

Husker du Ugress? Gisle Martens Meyer vant både Zoom og Urørt med sitt elektronikaprosjekt i 2001, og debutalbumet Resound solgte over 20.000 eksemplarer.

Han er fortsatt aktiv, og ga nettopp ut albumet It Came From Beyond Eternal September.

Her er mitt 2002-intervju.

Bergenshåpet Ugress kommer i dag til Øyafestivalen med sampling, scratching, breakbeats, filmmusikk og kjærlighet for tegnefilmserien Transformers som våpen.

Ugress er første band ut på det ferske plateselskapet Port Azur. Albumet Resound kommer 9. september, men først står kveldens spillejobb på Øyafestivalen for tur.

Resound er bare et smart ordspill. Det betyr gjenlyd, og musikken min er bokstavelig talt gjenlyd. Jeg bruker lyd om igjen, sier Ugress-sjefen Gisle Martens Meyer.

Mørk klubbmusikk
Han lager musikken på egen hand ved hjelp av sampler og laptop, og beskriver selv musikken som et groovy, skummelt og filmatisk landskap av skrudde sampler, sløyfer og lyder. Han samarbeider også med Atakama-vokalist Therese Vadem på flere spor og på konsertscenen eser Ugress ut til fullt band.

– Ugress har tre sider: Melodiske spor med Therese på vokal, dansbare saker som «Loungemeister» og en mørkere, dystrere form for musikk. Det siste er egentlig den viktigste, og skulle en bruke musikken vår i en film hadde det passet best i en film noir eller en thriller à la Seven.

Meyer begynte karrieren med å legge ut spor på nettet, før han ga ut en egenfinansiert EP med begrenset distribusjon i Bergen og Stavanger.

– Jeg har lært at det er bare å gi ut musikken du lager på egen hånd. Først la jeg ut filer på nettet, og så trykket jeg opp en egen EP, men det var først da vi begynte å spille på klubber det virkelig løsnet.

Om noen uker går turen til den store europeiske bransjefestivalen Popkomm, der selskapet håper Ugress kan friste utlandet på samme vis som likesinnede som Ralph Myerz & The Jack Herren Band og Röyksopp.

Roboter
Tre smakebiter er allerede ute på samleplata Port Azur, der Meyer blant annet røper stor kjærlighet for tegnefilmserien Transformers med sporet «Decepticons» (oppkalt etter de onde robotene i serien). Han kalles seg til og med Optimus Prime (lederen for de snille robotene Autobots) på presseskrivet.

Transformers er kjempekult. Jeg så på det da jeg var liten, men det er først da jeg fant en kul t-skjorte på nettet jeg fikk interessen tilbake. Og det er ikke bare meg, gutta i Ralph Myerz prøver å lære seg å spille kjenningsmelodien til tegnefilmserien He-Man.

Da passer det jo også at både Transformers og He-Man opplever stor retrosuksess i USA i år. Kanskje Ugress kan ri på en Transformers-bølge?

– Ha, ha. Nei, jeg tror ikke det. Så langt tror folk bare «Decepticons» er en trykkfeil for «Deceptions» [2016-kommentar: Mulig Meyer var for tidlig ute, siden den første Transformers-filmen først kom i 2007].

PS! Transformers-fansen i Ugress spiller i Teltet på Øyafestivalen kl. 1930. He-Man-fansen i Ralph Myerz spiller kl. 19.50 på Sjøsiden. Sa noen «battle of the giants»?

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Bonus: Dagsavisen-saken «Drømmestart med Ugress» fra 2002.

Med Ugress’ andreplass på VG-lista har Tuba fått en drømmestart som plateselskap. Nå følger egne etiketter for både rock og metal.

Tuba har tidligere utelukkende vært et distribusjonsselskap, men i sommer startet selskapet en egen plateetikett for elektronika, Port Azur. Det skrev kontrakt med Ugress og Epoxy, og ga ut en samleplate. Så kom Ugress med albumet Resound, men at det skulle selge 8000 på halvannen uke og storme inn på andreplass på VG-lista hadde selv ikke plateselskapsjef Roar Hals drømt om.

– Vi hadde veldig, veldig stor tro på Ugress, men at vi skulle få en slik start hadde jeg ikke drømt om, sier han.

Folkelig
Med Ugress har Port Azur skapt en ny sjanger, «folkelig elektronika». Hals har nemlig merket seg at albumet selger bra utenfor byene, og en av strategiene til plateselskapet er nettopp å satse på det salgbare.

–Vi kommer ikke til å gi ut noe særlig eksperimentell elektronika, det er det allerede nok selskap som tar seg av. Elektronika er egentlig en ganske elitistisk sjanger, men Ugress er svært tilgjengelig. Gisle Martens Meyer lager grusomt bra musikk, men det er helt klart techno for folket.

Førsteopplaget av Resound er allerede utsolgt, så nå har Hals oppjustert salgsmålet til gullplate – det vil si 25.000.

– Salget kommer nok til å tikke og gå en god stund framover, og vi kommer nå faktisk til å vurdere tv-reklame, Men med all responsen vi allerede har fått, vil ikke dette skje med det aller første.

Rock, pop og metal
Men Ugress får ikke være lenge alene som eneste artist på Tuba. En radiosingle med elektronika-bandet Epoxy kommer om kort tid – med album på nyåret, mens bergensbandet Emmerhoff & The Melancholy Babies snart blir tredje Tuba-band.

– Vi satser på å gjenutgi albumet Loosebox, som bandet ga ut selv tidligere i år. Den har allerede solgt 1500, men vi mener potensialet er mye større og at det er et av årets beste pop/rock-album. Bandet blir første artist på rockeetiketten Bauta når det skriver kontrakt om noen uker, sier Hals.

Tuba planlegger også en egen metal-etikett, med foreløpig navn Tabu. For selv om norsk metal står sterkt internasjonalt, er det så langt bare noen få norske selskap som Nocturnal Art, Moonfog og Head Not Found som har satset på sjangeren.

– Metal har helt klart vært med på å bane vei for norsk musikk internasjonalt, og her venter vi bare på det rette bandet.

 

 

 

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Ugress forgår ikke så lett”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..