Ida Eva Neverdahl slår med tegneserien Gelé et slag for flere enhjørninger i offentligheten.
ILLUSTRASJON: IDA EVA NEVERDAHL
Du skal ikke lese mange sidene av Ida Eva Neverdahls Gelé for å forstå at 22-åringen fra Stavanger har et varmt forhold til enhjørninger.
I serien om jenta Lulu, som har gått i Nemi-bladet siden 2012 og i sommer ble utgitt i bokform, spidder enhjørninger mobbere, de danner grunnlaget for hemmelige sekter, leverer iskrem og forvandler enhver grå hverdag til en fargesprakende surrealistisk fest. Gelé boltrer seg i popkulturelle referanser for å unnslipp all traurig sosialrealisme, og er en verdig arvtager etter Mads Eriksens savnede M.
Neverdahl bremser ikke arbeidet med Gelé etter denne boken, og rekker også å jobbe med Komplisert, en kommende utgivelse for Jippi Forlag, samtidig som hun sikter seg inn mot USA. Hun har allerede hatt flere serier publisert av magasinet Vice, også om enhjørninger.
– Jeg er i planleggingsfasen rundt en utgivelse for et Los Angeles-basert forlag, og vurderer å flytte dit for å lage serier og finne tegneseriekjendiser jeg kan slåss med, røper Neverdahl.
Da jeg ba henne plukke fem favoritter i enhjørningfamilien, tok hun utfordringen på strak arm:
1. Unico, fra filmen The Fantastic Adventures of Unico.
– En liten enhjørningsprett, med kroppen til et hvitt føll og hodet til en rødhåret baby. I pannen har han et horn på størrelse med en knaskegulrot. Han har en spesiell evne til å glede alle han møter. Dette liker ikke gudene, og som straff blir Unico forfulgt og forsøkt forvist eller drept. Den største straffen er dog at alle venner Unico skaffer seg, må han på et tidspunkt forlate og glemme for alltid.
2. Charlie the Unicorn.
– En gammel viral animasjonshit fra internett anno 2005. Charlie er et grått og deprimert stykke enhjørning. Han plages stadig av de to ubehagelig glade enhjørningvennne Lolz og Roffle. De later som de ønsker vennskap, men egentlig vil bare de stjele Charlies organer til ukjente formål
3. Lady Rainicorn.
– En buktende regnbuefarget enhjørningnslange fra krystalldimensjonen. Hun snakker koreansk og er kjæreste med den formskiftende hunden Jake. Sammen har de et kull søte enhjørningvalper: T.V., Charlie, Viola, Kim Kil Whan og Jake Jr.
4. Middelalderens enhjørninger.
– Vi ser dem gjerne liggende i blomsterenger, hvite og yndige, med lang man og skimrende horn, mens de godgjør seg med mulen godt plassert i en ungpikes barm. Legenden sier at enhjørningene er ville og farlige, og bare kan temmes av en ung, uskyldsren pike. Enhjørningen er blitt et internettsymbol på søthet, beauty og tøys.Men man kan spørre seg, er elementet med ungpiketemming egentlig en allegori for kvinnens kjønnslige makt over mannens mer uregjerlige, ville behov? Enhjørninghorn ser jo litt ut som en tissemann også. Tenk på dette.
5. Fosterenhjørning.
– Dette er min egen enhjørningkreasjon. En søt tass, svevende rundt med en navlestreng av regnbue. Det spekuleres i at stamceller fra enhjørningfostre er så magiske at de kan brukes til å dyrke alle slags typer celler man kan forestille seg. Hjerneceller, lakseceller, hamburgerceller, ja til og med solceller. Men forskning på dette er omstridt, da cellene kan brukes til ondskap om de havner i feil hender. For eksempel til å lage terrorceller.
Opprinnelig publisert i D2.
4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 5: Ida Neverdahls enhjørninger”
[…] år ønsker jeg meg Nedzus lykter av Rui Tenreiro til jul, mens Ida Eva Neverdahls I’m a girl it’s fantastic også bør stå på […]
[…] høst er Ida Neverdahl og Øystein Runde tilbake med reiseskildringen Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt?, men […]
[…] om Ida Neverdahl her. Mer om Øystein Runde […]
[…] The Sims på jenterommene? Heldigvis har vi tegneserier, der for eksempel svenske Zelda og norske Ida Neverdahl gir leserne innblikk i unge kvinners fantasier, nevroser og […]