Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 6: Martin Kellerman anno 2005

Det har, som vanlig, vært et godt og produktivt år for Martin Kellerman: det norske bladet runda nummer 100, mens bok nummer 31 og Kellermanboxen kom på Kartago Förlag, og Pelikanen oversatte debutromanen Alt blir ikke noe.

Her er mitt 2005-intervju med Kellerman, gjort på Tealounge på Grünerløkka – som av uvisse grunner er et av Kellermans favorittsteder i Oslo.
Les mitt 2001-intervju her.

625834

Pass opp, Bergen! Martin Kellerman, alias Rocky, er nysingel og på jakt etter bergenske «flickor». Det kan det bli nye tegneserier av.

Intervjuene har gått i ett fra frokost-TV til Dagsnytt 18, og Martin Kellerman rekker akkurat dagens siste prat før han skal videre til sleppefesten for sin nye bok og solosinglen til rapperen OnklP (der han har tegnet cd-omslaget). Som en selvsikker gangstarapper blar han opp en betydelig bunke 200-lapper fra lommen for å betale for seg. I morgen kommer den suksessfulle serieskaperen til Bergen.

– Raptus er en hektisk, intensiv og rar opplevelse. Men jeg deltar faktisk ikke i år, fordi jeg ikke fikk lov til å selge boken min der, forteller Kellerman.

Pene jenter, fulle gutter
Bergens Tidende trykker i dag noen av stripene med Rocky på Raptus, og Kellerman ser ikke bort fra at det kan bli nye serier av helgens opphold. Bare ikke oppfør deg som en drittsekk, advarer han.

– Jeg tror faktisk tegneserien min skremmer vekk drittsekker. I Sverige vet de i alle fall at jeg høyst sannsynlig vil henge dem ut i serien dersom de ikke oppfører seg. Jeg husker Bergen som en by fylt med svært pene jenter og ekstremt fulle og aggressive gutter. Kanskje de er frustrerte fordi jentene er så pene? Og kanskje jeg kan finne meg en jente i Bergen, og slå meg ned her?

Det var i 1998 at Kellerman begynte å tegne sin egen dagbok i stripeform, med seg selv og sine venner lett kamuflert i hovedrollene. På høstens norgesbesøk har han med seg kompisen Dan «Kenzo» Gellerfelt, best kjent som krokodillen Gonzo i serien.

Internasjonal suksess
Denne uken ble Rocky: The Big Payback belønnet med karakter 6 både her i avisen og i VG. I Sverige har Kellerman gitt ut åtte slike Rocky-bøker [2016-kommentar: Rocky 31 utgis i Sverige i september], men dette er faktisk den første oversatte boken – før den følges opp av lignende bøker i USA, Italia, Spania, Finland og Danmark. Kellerman har også tatt Rocky til teaterscenen med full klaff, og er nå i full gang med en dataanimert langfilm.

– Jeg har skrevet manus, og venter nå bare på å få finansieringen i boks. Det kommer til å bli en litt dårligere og langt billigere variant av Christopher Nielsens Slipp Jimmy fri. Den har jeg sett i en råversjon, og den er helt fantastisk. Det må være tidenes beste norske film, bedre enn Flåklypa Grand Prix. Gled dere! [2016-kommentar: Det endte i en kjapp tv-serie, mer i stil med Nielsens To trøtte typer-julekalender.]

Kellerman skal regissere filmen selv, men arbeidet er bare et avbrekk fra seriebransjen. Han vil lage tegneserier resten av livet, men Rocky vil derimot ikke vare evig. Kellerman røper at serien bare har tre år igjen å leve.

– Om tre år har jeg tegnet Rocky i ti år, og da føles det naturlig å sette punktum. Men jeg vil fortsette med serier, men da trolig noe annet enn striper. [2016-kommentar: Kellerman ga ut sin første roman i fjor, men lager fortsatt Rocky, som han nå omtaler som et livsprosjekt.]

Dagboknotater
Når man leser Rocky er det lett å glemme at man faktisk leser Martin Kellermans dagbok. Så når Rocky og kjæresten gjør det slutt fordi hun klinte med en australier på Thailand-ferie, betyr det også at Kellerman igjen er single. Fansen jubler, men hvordan opplever han det selv?

– Stripene i The Big Payback er fra 1998 og 1999, og det er morsomt å lese gamle dagbøker – selv om det er pinlig å innse hvor dum i hodet jeg var på den tiden. Nå er jeg single igjen, og det føles som å være tilbake i rute én igjen. Leserne har ikke vært like begeistret for seriene der jeg var lykkelig samboer, så de synes sikkert dette er moro. Men jeg er definitivt ikke glad for deres skyld. Jeg synes det er kjipt.

Fakta – Martin Kellerman (anno 2005)

* Svensk serieskaper, født i Växjö i 1973. Bodde noen år i Nord-Norge, og flyttet til Stockholm da han var 13 år.
* Slo gjennom med den selvbiografiske stripeserien Rocky i gratisavisen Metro i 1998.
* Rocky er samlet i åtte bøker i Sverige, som har solgt til sammen 250 000 eksemplarer.
* Rocky utgis som eget blad i Norge og Sverige, og trykkes også i aviser i Danmark, Finland, Spania, Sveits, Italia, Slovenia og USA. Serien går i 13 norske aviser, det er mer enn i Sverige.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Øyvinds julekalender, luke 6: Martin Kellerman anno 2005”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..