Kategorier
Intervjuer Musikk Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 8: Sara Hanssons Spice Girls

Den svenske serieskaperen Sara Hansson debuterte med Den hemliga kroppen (2009) og fulgte opp med oppvekstskildringen Vi håller på med en viktig grej (2011), en fortelling der forholdet til Spice Girls står sentralt.

Her er intervjuet jeg gjorde med Hansson i forbindelse med sommerens D2-sak om krydderjentene. Tegneserien er herved også anbefalt.

ØH: Hva slags forhold hadde du til popmusikk og idoler før Spice Girls?

SH: Jag levde mig in i texter och melodier, passionerat och fantasifullt på barns vis. Men jag identifierade mig aldrig med männen som sjöng utan med flickorna i texterna, vilket mest skapade en längtan efter att vara en vacker tyst tjej som går längs en strand och blir inspanad av en trubadur.

ØH: I dag er det en stadig pågående debatt om Spice Girls og «girl power» var et feministisk forbilde eller ikke. Caitlin Moran klandrer Spice Girls for å ha «tatt livet av feminismen». Rihannon Lucy Colslett i The Guardian mener at «Spice Girls var min gateway drug til feminisme.» Hva tenker du?

SH: Jag kan berätta om ett väldigt konkret sätt idoliserandet av gruppen påverkade mig och mina vänner i en riktning som måste tolkas som feministisk. Att kunna spegla oss i Spice Girls fick oss att starta ett band där vi skrev egna texter och musik och sjöng, dansade och uppträdde. Jämför det med att vi spenderade hela tonåren med att stå och vänta utanför jämnåriga killars replokaler och stå i publiken på deras konserter.

Sedan tycker jag det känns ointressant och tråkigt att diskutera på vilka sätt Spice Girls gjorde «fel» ur ett feministiskt perspektiv, det finns säkert tusen saker att problematisera om man gärna vill. Jag tänker att det allra största «rätt» dom gjorde var att dom fanns där och var tillgängliga för en elvaåring. Inga andra feministiska teorier eller stå på dig-budskap gjorde det.

ØH: I Norge, og sikkert også i Sverige, var det i 1996 og 1997 stor debatt om hvordan Spice Girls fikk små jenter til å kle seg sexy. Det ble framstilt som noe negativt og uønsket, hvordan ser du på saken?

SH: Det är inte ett problem att barn leker och testar att iscensätta sig själva och träda in och ut i olika roller. Det är ett problem att vuxna sexualiserar barn.

ØH: Mange av tekstene handler om gutter og kjærlighet, men likevel viste vel Spice Girls ofte at vennskapet jenter imellom og betydningen av å ha det gøy var vel så gøy. Jeg tenker at noe av det viktigste var at de viste at også jenter kunne være en gjeng, ikke bare bästiser. Hva gjorde Spice Girls gjorde med din oppfatning av vennskap, kjærlighet og det å tre inn i puberteten?

SH: Spice Girls påverkade min syn på mig själv och relationer på ett väldigt positivt sätt. När allt annat talade om för mig att jag blev till först i en killes blick, rustades jag med en inställning av att killars intresse var överflödigt och killar töntiga. Att det viktiga i livet var vänner och att ha kul. Och glöm inte att Spice Girls stora kärleksballad handlar om kärleken till sin mamma 🙂

ØH: Jeg har snakket med flere norske kvinner mellom 26 og 32, og de fleste i den alderen hadde et intenst, kortvarig forhold til SG. De fleste hadde «sin» jente, men jeg har ennå ikke funnet noen som identifiserte seg med Victoria. Er det tilfeldig, eller har du en lignende følelse?

SH: Jag har samma uppfattning! Jag tror det är för att det som var så tilltalande med gruppen var att dom var så tramsiga och hade så kul, gapade, dansade på borden och flippade ur. Men Victorias karaktär var så kontrollerad, tyst och allvarlig.

ØH: Har du vurdert en oppfølger til Vi håller på… Jeg lurer jo på hva som skjer når man blir eldre og kjærligheten til Spice Girls falmer. Fulgte du med bandet videre til tredjeplaten og solokarrierene, eller vokste du fra dem? I tilfelle det siste, hvorfor tror du?

SH: Jag arbetar inte på någon uppföljare just nu men jag vill gärna göra en till serieroman i framtiden, och jag är väldigt intresserad av att fortsätta undersöka och berätta om vänskap. Så den skulle nog vara iallafall besläktad med Vi håller på med en viktig grej.

Nej, jag var inte så intresserad längre när dom påbörjade sina solokarriärer. För mig tog nog magin slut när min favorit Spice, Geri, slutade.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..