Nådde gothkulturen sitt bunnpunkt med Emily the Strange? Jeg håper det.
Her er min anmeldelse av det første av i alt to norske album med tegneserien, samt to bøker fra året før.
Rob Reger, Buzz Parker m.fl.
Emily the Strange 1: Kjedereaksjon
Schibsted Forlagene 2007
2/6
En Nemi blottet for sjarm, humor og selvironi.
Det første tegneseriealbumet med Emily the Strange innledes ved at den morbide 13-åringen lister opp syv trinn på veien til «kjedsomhetens dypeste helvete». Albumet er utvilsomt åttende trinn, for disse tegneseriene er det mest kalkulerte «goth light»-produktet jeg har sett siden The Nightmare Before Christmas-lekene i Disney-butikken på Oxford Street i London.
Rob Reger skapte Emily som et markedsføringstriks for selskapet Cosmic Debris i 1991, og den likbleke og svartkledde jenten fungerer fint som ikon på klistremerker og T-skjorter. Problemet oppstår nå som hun er så populær at vi får billedbøker og tegneserier, for selv om tegningene er stemningsfulle i sin bruk av rødt, hvitt og svart, er Reger og kompani traurige historiefortellere med null og niks på hjertet.
Sammenlignet med gothikoner som Addams Family, Tim Burton, Neil Gaiman og vår egen Nemi er dette like tomt som graven til en zombie.
Rob Reger og Buzz Parker
Emily the Strange og Emily’s Secret Book of Strange
Schibsted Forlagene 2006
2/6
Krampaktig annerledes.
I stripeserien Victoria av Therese Eide vil den ni år gamle hovedpersonen helst leke rosa prinsesse, til sin svartkledde gothmammas store fortvilelse. Moren foretrekker nok den amerikanske millionsuksessen Emily the Strange, som nå kommer på norsk.
Figuren er skreddersydd for fans av Nemi, Addams Family og Neil Gaiman, med en svartkledd og morbid 13-åring i hovedrollen. Streken er selvsagt i svart, hvitt og rødt, mens teksten er på slagordnivå, med linjer som ”våg å være annerledes” og ”Emily er ikke sinnssyk, hun er bare sykt sinna”.
Intet som minner om en historie, bare stiliserte scener med svarte katter, edderkopper, monstre, blod og flaggermus. Emily ender opp som Goth-Barbie, med en annerledeshet like konform som en rosa prinsesse. Så fås hun da også som et utall spinoffprodukter.
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.
Bonus: Ny Tid-notisen «Gothindustrien»
Det er gode dager i gothbransjen, for nå står tilbudene til svartkledd barn og ungdom i kø. Disney-butikken på Oxford Street i London er fortsatt fylt opp med spinoffeffekter fra Tim Burtons eviggrønne The Nightmare Before Christmas, mens Lise Myhre er aktuell med Monstre og meteorer, den tredje boka med hele Norges antiheltinne Nemi i hovedrollen.
Schibsted lanserer den amerikanske millionsuksessen Emily the Strange som barnebok, best beskrevet som Nemis morbide lillesøster. Popmetalbandet Evanescence (t.h.) følger opp tenåringsangst-eposet Fallen med albumet The Open Door, mens viderekomne kan snappe opp Kate Bornsteins kontroversielle bok Hello, Cruel World: 101 Alternatives to Suicide for Teens, Freaks and Other Outlaws. «Ja, jeg oppfordrer ungdom til å prøve narkotika. Vil du heller at de skal dø?» sier Bornstein til nettsiden Gothamist.com.