Øyvinds julekalender, luke 19: Satirikeren Blutch

Hva er satire? Er det å tegne svensk-iranske politikere som apekatter, eller er det å tegne seg selv om satiretegner som tegner fargede mennesker som apekatter i 1930-årenes Paris?


Den franske tegneren Christian «Blutch» Hincker (48) går for det siste i tegneserien Blotch: Kongen av Paris, som No Comprendo Press i mai ga ut i norsk oversettelse.

«Så mye talent og vidd samlet i én kropp, det er urettferdig overfor vanlige dødelige,» forteller tegneren Blotch om seg selv, og står frem som Paris’ mest selvopptatte kunstnere – og da er det mange som kjemper om den tittelen. Bare virkeligheten står i veien for denne tegnerens selvfornøydhet, der han ruver i redaksjonen til det reaksjonære satiremagasinet Fluide Glacial.

Den episodiske fortellingen om hykleriets fremste apostel i mellomkrigstidens Frankrike ble da også trykket i det høyst reelle bladet Fluide Glacial, men i 1990-årene. I serien langer Blotch ut mot bolsjeviker, innvandrere, surrealister og kubister, mens portrettet av denne banale satirikeren pirker i sårskorpen til holdningene i det franske etablissementet i 1930-årene.

Du skal kjenne godt til fransk historie og samfunnsdebatt for å få med deg alle nyansene her, men etter våre hjemlige karikaturdebatter føles denne oversettelsen nærmest uhyggelig aktuell her hjemme også.

Opprinnelig publisert i D2. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: