Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 21: Carol Lay

Noen husker kanskje den amerikanske satirikeren Carol Lay fra Nemi-bladet, men fikk du med deg hennes eneste norske album?

Da er det nok lettere å sjekke ut hennes mange engelskspråklige utgivelser.

326823

Carol Lay
Carol Lay
Egmont Serieforlaget 2006
4/6

Satirikeren fra Nemi med sitt første norske album.

Carol Lays ukentlige avisserie Waylay er fast inventar i bladene Nemi og Tusj, og har i Norge ganske enkelt fått samme navn som sin opphavskvinne. Omtrent som da Gary Larsons The Far Side ble til Larsons gale verden i norsk oversettelse altså.

Lay debuterte i undergrunnshefter allerede på 1970-tallet, og i dag forener hun sine motkulturelle røtter med en tiltagende og enkel strek. Serien er best når Lay tar for seg mellommenneskelige følelser, dumskap og drømmer, men mindre original når hun blir mer politisk eller personlig.

Hennes sjarmerende skråblikk er en av de klart jevneste og beste biseriene i Nemi, og dette albumet fungerer utmerket for fansen som vil ha mer. Det er heldigvis blottet for repriser, med en fire siders tegneseriereportasje fra Glamourcon i Los Angeles som bonus.

Bonus: BT-notis fra 1998.

Amerikanske trendmagasiner satser nå på tegneserier. Details har ansatt Art «Maus» Spiegelman som serieredaktør, og satser på journalistiske reportasjer i serieform.

Ledende innenfor den lille sjangeren er Joe Sacco, som har laget reportasjer fra Palestina og det tidligere Jugoslavia i serieform. Foruten Sacco vil også serieskapere som Peter Bagge, Charles Burns, Carol Lay og den franske duoen DuPuy og Berberian lage seriereportasjer for magasinet. Samtidig presenterer den årlige fiksjonsutgaven av Esquire en ny tegneserie av kritikerroste Dan «Eightball» Clowes. Jeg håper dette bare er begynnelsen på vår tegneseriesatsing, uttaler redaktør David Eggers til The Comics Journal.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..