Kategorier
Arkitektur Film Intervjuer

Groruddalens siste kino

Husker du kinodøden i Oslo øst? Stovner Amfi, Ringen på Carl Berners plass, Jarlen på Galgeberg, Parkteatret på Grünerløkka og Edda på Kalbakken.

Sistnevnte var med sine 441 sitteplasser det siste kinotilbudet for Groruddalens innbyggerne, men kinodriften i Høyres Hus på Kalbakken ble nedlagt i 1997.

Da skreiv jeg saken «Groruddalen taper kinokrigen» i Osloposten. Siden har østkanten fått Ringen på Grünerløkka, men Groruddalen er fortsatt kinoløs. For det skjedde vel ikke noe med disse planene?

FOTO: OSLO KOMMUNE

Det rustes opp til kinokrig i Oslo. Stor-Oslo vil i løpet av 1998 få over 4000 nye kinoseter, og taperne er beboerne i drabantbyene i Oslo øst.

I dag åpner Oslo kinematografer Gimle kino i nyoppusset stand. Fram til neste sommer vil Oslo få hele 1880 nye kinoseter, i tillegg til flere nye kinosaler i Oslos nære omegn.

Men Groruddalens 100.000 innbyggere vil stå uten kino. Oslo kinematografer vil trolig velge å legge ned Edda kino på Kalbakken i sitt styremøte den 4. september. Legges Edda ned blir Symra kino på Lambertseter den eneste kinoen øst for Soria Moria på Torshov.

Ønsker diskotek
– Dårlig gjort hvis Edda nedlegges, mener Siw Selstø (14) fra Kalbakken.

– Hvis Edda legges ned bør vi få noe annet. For eksempel et ungdomsdiskotek, synes Ansar Iqbal (17) og Bikramdeep Singh Pannu (17).

Kalbakken-ungdommene innrømmer at det ikke er så ofte de tar turen til Edda kino. Kinoen sto kun for 1,3 prosent av Oslo kinematografers solgte billetter i fjor. Like dårlig besøkt var Frogner og Symra, men disse er eid av OK, i motsetning til Edda som leies av Høyre.

Ungdommene klager over at filmene sent kommer til Edda. Men det var ikke store besøk på de åtte premierene som i fjor var på Edda. Filmen Mord i det hvite hus hadde i høst fellespremiere på Edda og Eldorado, men med ti ganger flere tilskuere på Eldorado.

– For å fortsette kinodrift på Edda, må vi få til et samarbeid med andre aktører i bydelen. I dag er det ikke økonomisk forsvarlig å fortsette driften. Kommer det ikke et genialt forslag på bordet snart, blir det nedleggelse, forklarer Atle Hillestad, administrasjonssjef i Oslo kinematografer.

Mord i Det hvite hus, aka Murder at 1600.

Siste offer
Edda er det foreløpig siste offeret i sentraliseringen av kinotilbudet i Oslo. Siden 1988 har Ringen på Carl Berners plass, Jarlen på Galgeberg og Parkteatret på Grünerløkka blitt gravlagt.

Oppvekst- og kultursjef i Grorud bydel, Ole-Jørgen Pettersen, håper Edda kan bli et kulturhus for hele Groruddalen.

– Men de 100.000 menneskene som bor i Groruddalen må vise interesse for lokalene. Edda er et flott lokale, og ideelt sett kunne det romme alt fra kino, konserter og teater til foredrag og kafédrift. Men det er avhengig at folk i Groruddalen tar affære og krever at noe skjer.

Mandag skal Pettersen ta opp saken i et møte med flere av de frivillige organisasjonene i Grorud bydel.

Han får støtte av Bjørn Lundberg, leder i Bjerke bydelsutvalg:

– Det er bred enighet fra politikerne, administrasjonene og kulturaktørene i Groruddalen om å beholde Edda kino. Mitt forslag er at Grorud bydel må ta ansvaret for å administrere bruken av Edda kino til kulturaktiviteter, sier Lundberg til Akers Avis/Groruddalen.

Mens kinodriften i Groruddalen synger på siste vers, kan folk i bydel 1, Bygdøy-Frogner, glede seg. I dag gjenåpner Gimle kino med filmen Shooting Fish, og kan vise til de rommeligste plassene i hele Kino-Oslo.

– Amfiet er blitt høyere, stolene bredere og lenger fra hverandre, lerretet er blitt større, lyden bedre og beinplassen er Oslos beste. Hele 1,20 meter er det fram til setet foran. Gimle er blitt byens mest komfortable kinosal, stråler Atle Hillestad.

Og OK har lagt seg i femte gir for å stå klar til neste års harde kinokonkurranse. I november står trolig kinematografenes nye kinosenter i Vika klart, med fire nye saler, mens gigantfilmene The Lost World: Jurassic Park og den nye James Bond-filmen er klar for visning i Oslo Spektrum.

Monopol for fall
Oslo Kinematografers over 70 år gamle kinomonopol står nemlig for fall. Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo gikk nylig enstemmig inn for å godkjenne det private KinoGalleriets søknad om kinokonsesjon.

KinoGalleriet planlegger å etablere seg i Galleri Oslo med seks kinosaler. Videre planlegger den amerikanske gigantkjeden AMC Entertainment å etablere seg i Oslo, og en rekke nye kinoseter er snart klare for å motta filminteressertes rumper i Oslo og omegn. Aftenposten regnet ut at den nye kinosituasjonen i Oslo og omegn blir avhengig av 2,5 millioner flere besøkende. I fjor solgt Oslo kinematografer totalt litt over tre millioner billetter.

– Vi tror ikke vekstpotensialet er så stort i Oslo, det blir ganske sikkert en overkapasitet på kinofronten neste år. Derfor ønsker vi å utnytte vår styrke, og kommer fortsatt til å være den største aktøren fortsatt, avslutter Hillestad

Fakta – Oslokinoene (anno 1997)

Siden 1980 har følgende skjedd med kinoene i Oslo. Følgende kinoer er blitt nedlagt:

* Palassteatret (1982), Karl Johan-teatret (1982) og Victoria (1986) på Karl Johans gate

* Rosenborg på Majorstua (1980)

* Stovner Amfi (1981)

* Sentrum kino (1987)

* Ringen på Carl Berners plass (1988)

* Jarlen på Galgeberg (1988)

* Parkteatret på Grünerløkka (1991)

* Felix 1 på Aker brygge (1997) [2017-kommentar: Felix ble reddet fra nedleggelse i 1997, og holdt ut til 2011.]

Følgende er åpnet eller restaurert:

* Saga bygd om fra én til seks saler (1981)

* Eldorado bygd om fra én til fem saler (1986)

* Filmteatret gjort om fra teatersal (1986)

* Felix på Aker brygge bygget (1989)

Ellers er Klingenberg, Gimle, Frogner og Edda totalrenovert, mens Colosseum står for tur.


Følgende nyetableringer er på vei:

* Vika Kino (830 plasser), åpner trolig november 1997.

* KinoGalleriet i Galleri Oslo (800 plasser), åpner tidligst våren 1998.

* En spesialsal for naturfilmer, opplevelsesfilmer og lignende på Aker Brygge (250 plasser), åpner desember 1997.

* AMC Entertainment har ytret ønske om å etablere seg i Oslo.

* Sandvika Kino (1000 plasser) åpner desember 1997.

Ellers planlegges nye kinosaler på Jessheim, i Ski, Asker og på Vestby (drivein-kino). Disse vil konkurrere om Oslo kinematografers gamle publikum.

Fakta – Oslo kinematografer (anno 1997)

Saga er lokomotivet til Oslo kinematografer, og det nye senteret i Vika skal i hovedsak avlaste Saga. Her er fordelingen av solgte billetter på oslokinoene i fjor. Antall forestillinger i parentes:

Saga 28,2% (10.806)

Colosseum 18,4% (3.084)

Eldorado 18,2% (6.270)

Klingenberg 12,1% (2.880)

Felix 7,2% (2.484)

Filmteatret 6,7% (803)

Gimle 2,4% (618)

Soria Moria 2,1% (1.314)

Edda 1,3% (567)

Symra 1,3% (592)

Frogner 1,2% (541)

Oslo Spektrum 1% (7)

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..