Kategorier
Musikk

Giant Sand-universet

Giant Sand, der har du en musikalsk verden du bør gjøre et dypdykk i.

Gruppa kasta inn håndkleet i fjor, etter rundt 30 album, men det er bare begynnelsen: Jeg har tidligere skrevet om utbrytergruppa Calexico, og rett før jul ga frontmann Howe Gelb ut Future Standards, muligens hans 22. soloalbum.

I dag vil jeg rette blikket mot det geniale, men kortlivde sideprosjektet OP8, samt Calexico-spinoffen ABBC. OP8 var min introduksjon til dette universet, for jeg kjente best til Lisa Germano i forkant, på grunn av 1994-albumet Geek the Girl.

God fornøyelse!

[Oppdatert: GS-ekspert Bjørn Hammershaug i Tidal har satt sammen følgende spilleliste, og anbefaler ellers albumene Glum, Chore of Enchantment og Valley of Rain som inngang til universet.]

 

OP8 featuring Lisa Germano
Slush
Thirsty Ear Recordings/V2 1997

Den norgesaktuelle gruppa OP8 oppsto i studio da medlemmene i kultgruppa Giant Sand spilte inn plate i samme studio som fiolinisten Lisa Germano. Giant Sand har et utall plater bak seg, i et skjevt countryfisert rockelandskap, og OP8 skulle være en ekstra lekeplass for medlemmene.

Planen er at Joey Burns, John Convertino og Howe Gelb skal være basen i OP8, med jevnlig utbytting av medlem nummer fire. Første kvinne ut var Lisa Germano, tidligere fiolinist for John Cougar Mellencamp, og soloartist på selskapet 4AD. Etter Slush kan gutta godt beholde Lisa Germano lenger, for dette er et samarbeid som fungerer svært tiltalende [2017-kommentar: Det ble dessverre ingen flere OP8-plater, det som skjedde var vel at Burns og Convertino konsentrerte seg om Calexico isteden].

Jeg kjenner ikke Giant Sand spesielt bra, men for Lisa Germano er samarbeidet blitt en klar forbedring. Hennes soloplater har vært fascinerende, men i lengden noe kjedelige og uttværende. Men i Giant Sand har hun fått den backingen og variasjonen jeg har savnet, og resultatet er en langt mer bred, variert og spennende plate.

Slush består i stor grad av vare, små perler med sparsommelig musisering og Germanos fele som spennende krydder. Gutta i gruppa sørger for en svært variert plate, med elementer hentet fra country, rock, jazz, latinsk folkemusik, Las Vegas-musikk og mye mer.

Spesielt er den smygende og sexy versjonen av Lee Hazlewoods «Sand» vellykket, men plata er proppfull av lavmælte godbiter. Kjenningsmelodien OP8 er mutert jazz med skrikende fele og klagende gitar, mens «The Devil Loves LA» hadde gått rett inn i filmen Leaving Las Vegas med sin dekadente, arrangement og småsprø innfall underveis.

Mye av musikken ligger tett opp til Lisa Germanos egen triste stil, men spredte vokalbidrag fra gutta, og en større musikalsk variasjon skaper en langt mer interessant helhet. I lengden savner jeg dog noen skikkelige utblåsninger innimellom.

Opprinnelig publisert i Klassekampen.

ABBC
Tête à tête
Wabana Records/Tuba

Joey Burns og John Convertino, kjent fra blant annet Giant Sand og Calexico, er to herrer det alltid er spennende å følge med på. Problemet er de ikke bare er produktive, de liker også å forkle seg bak det ene bandnavnet etter det andre.

Og mens de fleste nøyer seg med å ta noen bilder når man får venner på besøk, spiller Burns og Convertino inn plater. Franskmennene Naïm Amor og Thomas Belhom tok turen til Tucson, Arizona – noe som resulterte i en artig fusjon av fransk chanson- og musette-tradisjon med Calexicos krysning av country, texmex og filmatiske Morricone-stemninger. Der Calexicos mesterlige Hot Rail var en musikalsk reise mot meksikansk mariachi-land, er dette en fransk flørt.

Finfine sanger som ”Gilbert” og ”Je voudrais me rappeller” og vakre instrumentalspor som ”Orange Trees In The Yard” tilsier at dette kunne blitt en verdig oppfølger til Hot Rail, men noen halvferdige spor og den 14 minutter lange ”The Wrestler’s Masque” gir et noe slomsete og hobbypreget helhetsinntrykk. Men Abbc er et spennende prosjekt, som jeg håper vi får høre mer fra [2017-kommentar: Det ble vel ingen fortsettelse?].

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..