Kategorier
Hiphop Musikk

Mine Side Brok-anmeldelser

Etter gårsdagens bloggpost om Side Brok og bygderap fant jeg ut at jeg ikke hadde lagt ut anmeldelsene mine av sunnmøringene. Så her er de.
Viktig spørsmål: Er ikke andrealbumet Kar me kjøme frå undervurdert? Den fikk terningkast 2 i VG og ABC Nyheter, en treer i Stavanger Aftenblad og Dagbladet, samt fire i BT og Dagsavisen.
Sjekk også ut min 2003-sak om bygderap her, samt 2004-intervjuet med Side Brok her.

 

Side Brok
1, 2, 3, fyre

pinaDgreitt Records/Playground 2003
5/6

Straight outta Sunnmøre: Ultrafengende og original hiphop.

Side Brok fra Hovdebygda i Ørsta debuterte med Side Brok EP i fjor, og årets oppfølger sneiet til og med innom VG-listen. Fullt fortjent, for «1, 2, 3, fyre» er en liten genistrek av en låt.

Medlemmene er nærmere 30 enn 20 år, og det merkes i form av en dyp hiphopforståelse og påvirkning fra breiale N.W.A. og Dr. Dres sløye g-funk fra tidlig 90-tall.

Sjefsrapper Thorstein Hyl III har lånt sitt alias fra den morsomme New York-rapperen Thirstin Howl III, og gjør ikke skam på sitt forbilde med en original gnålestemme, frisk flyt og suveren bruk av egen dialekt.

Side Brok bruker hiphopens rammeverk til å skildre egen virkelighet på Sunnmøre – med referanser til hjemmebrent, sveler, ferger, bilkjøring, damer og lokalgeografi. To Ralph Myerz-remikser av «Ein likandes kar» gir en noe dårligere helhet enn Side Brok EP, men albumet i februar kan raskt bli en klassiker.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.

Side Brok
Side Brooklyn EP
pinaDgreitt Records/Playground 2005
3/6

Kamplystne sunnmøringer glemmer fansen.

Siden Side Brok EP dukket opp i 2003, har Thorstein Hyyl III & co forvirret og forarget Hiphop-Norge. De ble først mottatt med åpne armer, for deretter å bli utstøtt samtidig som de ble omfavnet av «vanlige» platekjøpere.

Nå står de i fare for å skremme bort alle for godt.

For hva er det Side Brok tenker på? Her får de med seg kulthelten Thirstin Howl III fra Brooklyn, bare for å begrave ham i en raprock-låt like traurig som «Hold kjeft» – den største fiaskoen i karrieren til Tungtvann.

Og hvor ble det av heimstadrappingen som gjorde Side Brok til helter for sunnmøringer verden rundt? Nå rapper Thorstein om «stakkars Oslo», T-banen, Oslo Plaza og hiphop-beef.

Kollabo-låten med danske Rent Mel og Per Vers er lite original, mens de to siste låtene flyter bedre – selv om tekstene henger seg opp i intern hiphopkjekling. La oss håpe dette er noe Side Brok måtte få ut av systemet, og at de på sitt kommende album også tenker på fansen de faktisk vant med Høge brelle.

Side Brok
Din likkje drit EP
pinaDgreitt Records/Playground 2005
4/6

Nesten for smarte for sitt eget beste.
Man kan si mye om Side Brok, men de driver ikke med sellout. Med låter som ”Ein likandes kar”, ”1, 2, 3, fyre” og ”Snop” vant de et stort publikum av patriotiske vestlendinger, feststemte eksilsunnmøringer, hobbynarkomane og fordomsfrie musikkfans med sin heimstadshiphop med glitrende tekster og musikalsk sjangerblanding. Men denne musikalske rastløsheten er både bandets store styrke og svakhet.

”Din likkje drit” er en smakebit fra det kommende albumet Kar me kjøme frå, og er en tematisk oppfølger til ”1, 2, 3, fyre” med Thorstein Hyl III og Sirkel Sag i rølpete festmodus. Tekstlinjene om brennevin, pupper, hockeysveis og drukkenskapsarresten har fått en minimalistisk elektroinnpakning som høres ut som den ble unnfanget i 1985, og vi får også fire pussige remikser som sneier innom alt fra mutert disco og klassisk house til metal.

For 30-åringer som har vokst opp med både hiphop og metal på 80-tallet funker dette aldeles utmerket, men jeg tviler litt på om Side Brok har funnet oppskriften på en ny hitlåt her.

https://www.youtube.com/watch?v=rrdI6l4WBs8
Side Brok
Kar me kjøme frå
pinaDgreitt records/Playground 2006
4/6

Heimstadsrap med hjerne, hjerte og humor.

Side Brok er tilbake, etter å ha forvirret halve Hiphop-Norge og erobret Nordvestlandet med debuten Høge brelle (2004). Med Ivar Aasen-statuen, Esso-stasjonen, Saudehornet og andre landemerker i Ørsta på omslaget, var det nødvendig med en ekspertuttalelse. Følgende sms ramlet inn fra en sunnmørskompis etter en prøvelytt: ”Side Brok er konge. Spesielt hvis du er bøgdis on weed, man. Gir ikkje du dinna plata minst 5, so blir det smeis. Din likkje drit!”

Klar melding, men hvorfor ramler jeg da ned på en sterk 4? Først og fremst fordi Side Brok ikke makter å komme opp med en ny ”Ein likandes kar” eller ”1, 2, 3, fyre”, men også fordi bandets store styrke også er deres svakhet. De tar livet som eksilbøgdis så på kornet at mye blir uforståelig for alle som ikke er gamle hiphopfans med røtter på Sunnmøre.

Heldigvis har Side Brok lagt til side det desperate ønsket om å bli akseptert i det norske hiphopmiljøet, slik at samarbeidet med New York-rapperen Thirstin Howl III og ”Grøde”, disselåten mot Jaa9 & OnklP, ligger igjen på klippebordet. Dermed står vi igjen med en hatefull kjærlighetserklæring til livet som ”bøgdis”, filtrert av over ti års avstand i tid og rom, der Side Brok er i en konstant tilstand der ”me lengte tebake, men me kjøme aldri heim igjen”, som refrenget går i tittelsporet.

Runar Gudnason, som rapperne Sjef R og Thorstein Hyl III, er fortsatt en av de smarteste og morsomste rimsmedene vi har. Jeg tør knapt tenke på hvor mye grubling som ligger bak godlinjer som ”alle kvigene skal gå rett i fellå / dei veit at ej he Ørsta-stål i ondebrellå” og ”Side Brok goes clubbing / like truverdi som Baywatch med tysk dubbing”. Det er nok språklig ammunisjon her til å holde liv i målpriser og nynorskklasser i årevis.

Jeg storkoser meg med Side Brok, men har en snikende mistanke om at det nettopp er fordi jeg er en kar i 30-årene med røtter på både Sunnmøre og i amerikansk 80-tallshiphop. Det er ikke så fryktelig mange av oss, så det er en stor fare for at mange av de tekstlige og musikalske referansene vil gå høyt over hodet på alle andre, slik at Side Brok forblir et regionalt fenomen.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Mine Side Brok-anmeldelser”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..