Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Tegneserieåret 2004: Kamp i butikkhyllene

Etter gårsdagens 2003-oppsummering er turen kommet til 2004, hvor den norske tegneserien fortsetter sin klassereise inn i bokhandlene – hjulpet fram av Pondus, Nemi og Olaf G.

2002-oppsummeringa finner du her.

Ved inngangen til 2005 står de norske serieforlagene foran en gledelig utfordring: Tiden er inne for å få tegneseriene inn i bokhandlene for alvor, og argumentene for å opprette egne seksjoner for seriebøker er mange:

* Frode Øverli og Lise Myhre har med sine boksamlinger av Pondus og Nemi levert to av årets skjønnlitterære bestselgere.

* Olaf G., Steffen Kverneland og Lars Fiskes mesterlige seriebiografi om kunstneren Olaf Gulbransson, kniver om plassen på kritikernes lister.

* Anerkjente serieskapere som Jason, Knut Nærum, Peter Madsen, Karstein Volle og Charlie Christensen kom alle ut med bøker.

* Pocketbøker med japanske tegneserier, manga, er i ferd med å feste seg blant tenåringene.

* På retromarkedet finnes et rikt utvalg luksuriøse bokserier med klassikere som Tintin, Asterix, Lucky Luke, Donald Duck & Co, Modesty Blaise og Fantomet.

Så langt er alt vel, og både gigantene og de idealistiske forlagene har mye å tjene på en felles front overfor bokhandlene. Ikke minst etter at matvarekjedene har trumfet gjennom sin rett til å velge og vrake i heftefloraen fra Bladcentralen, der de tidligere måtte ta inn alt eller intet. Tegneseriene sliter også i kampen om hylleplassen på Narvesen og 7-Eleven.

Dette har ført til at serieheftene sliter med opplagene, og i 2004 forsvant «Daredevil«, Marvel Universet, Pusur, Bizarro, Gorilla og Cosmix fra markedet, ifølge Tegneserier.no. Av de nye heftene som ble lansert i år, er det bare Simpsons, Beyblade og Monster Allergy som har oppnådd salgstall på over 10.000 eksemplarer.

Utviklingen gjenspeiler det amerikanske markedet, der de tradisjonsrike heftene sliter med salgstallene – parallelt med at forhandlere viser en økende interesse for boksamlinger med serier. Dette har igjen ført til at flere serieromaner nå kommer i bokform uten å gå veien om heftene først, slik vi i år også har sett her hjemme med Du går feil vei av Jason, Danse på teppet av Anna Fiske og On The Road Again, Again av Bjørn Sortland og Øyvind Torseter.

Et av problemene er selvsagt manglende kunnskap og liten interesse for tegneserier i bokhandlene, og liten erfaring overfor bokbransjen i serieforlagene. Men det store mysteriet er hvorfor Norges største og mektigste serieforlag viser så liten interesse for å få sine tallrike bokserier inn i bokhandlene. Egmont Serieforlaget foretrekker å selge sine praktverk med klassiske franske albumserier, amerikanske avisserier av typen Lyn Gordon og Mandrake og Disney-serier direkte gjennom abonnement.

Det ligger sannsynligvis godt funderte økonomiske kalkyler bak, men på langt sikt og med tanke på tegneseriens fremtid i Norge er dette svært korttenkt. Praktverket Tintin 1929-2004, en åtte bind sterk boks med alle albumene Hergé fullførte, ble først tilgjengelig for bokhandlere etter at opplaget ikke ble solgt ut via postordre. Bokseriene med Asterix, Lucky Luke, Donald Duck & Co og klassiske eventyrserier fra avisene er heller ikke plagsomt synlige hos bokhandlere Norge rundt, men Egmont nekter i alle fall ingen å selge dem – hvis de spør.

Da er det noe annet med Disney-serien Hall of Fame, som presenterer de største Donald-tegnerne i divisjonen under Carl Barks. Ønsker en bokhandler å selge denne serien, må han pent tegne ett eller flere abonnement på lik linje med en vanlig leser. Det er nemlig den eneste måten å få de fine bøkene inn i butikk på.

I 2005 begynner den 30 bind sterke Carl Barks-bokserien, og la oss for tegneseriens skyld håpe at den er noe Egmont vil tillate bokhandlene å selge [2017-kommentar: Yeah, right!]. Norske tegneserier trenger et utstillingsvindu, og nå som de tradisjonelle kanalene svikter, må bransjen og publikum igjen sikte mot bokhandlene.

2004s beste

Norsk
1. Steffen Kverneland og Lars Fiske: Olaf G. (No Comprendo)
2. Jason: Du går feil vei (Schibsted)
3. Anna Fiske: Danse på teppet (No Comprendo)
4. Tor Ærlig: Hjertemosaikk #2 (Jippi)
5. Inga Sætre: Møkkajentene: Varmere kaldere varmere kaldere (Jippi)

Oversatt
1. Alan Moore og Kevin O’Neill: The League of Extraordinary Gentlemen I og II (Schibsted)
2. Grant Morrison, Frank Quitely m.fl.: New X-Men #2-6 (Egmont)
3. Peter Madsen: Historien om en mor (Egmont)
4. Brian Michael Bendis og Alex Maleev: ”Daredevil: Underboss” (i Daredevil #13-16) (Seriehuset)
5. Akira Toriyama: Dragon Ball #1-10 (Schibsted)

Samlinger (norsk)
1. Frode Øverli: Pondus: Flat firer (Schibsted)
2. Knut Nærum: Nydelige greier: Tegneserier 1978-2003 (No Comprendo)
3. Lise Myhre: Nemi: Enhjørninger og avsagde hagler (Egmont)
4. Karstein Volle: Kors på halsen: 75 fakta fra verden (Jippi)
5. Jason: Mitt liv som zombie (Jippi)

Samlinger (oversatt)
1. Hergé: Tintin 1929-2004 (Egmont)
2. Don Rosa: Walt Disney’s Hall of Fame 1 (Egmont)
3. Hiroaki Samura: Blade den udødelige: Blod av tusen (Schibsted)
4. René Goscinny og Morris: Lucky Luke 1961-1962 (Egmont)
5. Stan Lee m.fl.: Spider-Man: De beste Spider-Man-historiene! (Egmont)

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Ett svar på “Tegneserieåret 2004: Kamp i butikkhyllene”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..