Classic Album Sundays: Nils Petter Molværs «Khmer»

Torsdag 6. april stiller Nils Petter Molvær og Eivind Aarset opp på Classic Album Sundays (denne gang altså på en torsdag) for å snakke om Molværs andre soloplate, den toneangivende Khmer.

Her er min anmeldelse.


Nils Petter Molvær
Khmer
ECM Records/Grappa Musikkforlag 1997

Trompetisten Nils Petter Molvær har en lang merittliste, og deltatt på tradisjonelle jazz- og popplater. I mellomtiden har han gått på technoklubber, og resultatet kan man høre her. Techno har lånt mye fra jazz, og nå synes Molvær det er på høy tid at jazzmusikerne rapper noe tilbake. Khmer er et møte mellom jazz og dub, techno og drum’n’bass. Molvær benytter seg av samplinger og «loops», lydsnutter som repeteres i sløyfer.

Khmer er blitt en leken plate, hvor Molvær går fra dundrende technoinspirerte rytmer i «Tløn» og «Song Of Sand II» til neddempa jazz i «On Stream». For en som har mer greie på techno enn jazz, som meg selv, funker førstnevnte ypperlig. Låta starter forsiktig med Molværs forsiktig og klagende trompet, som etterhvert får selskap av et sugende og uimotståelig «groove» som kunne spasert rett inn på technoklubb uten å bli stanset i døra.

Khmer er på mange måter blitt en «hard» jazzplate hvor seige rytmer og tunge gitarer møtes. Molvær har med seg hele tre gitarister på plata, blant annet Morten Mølster fra The September When.

Plata er hverken jazz eller techno, snarere en spennende fusjon, som bør sjekkes ut. Let også etter Molværs tolvtommer, hvor folk som Herbaliser, Rockers Hi-Fi, Mental Overdrive og Jan Bang remikser musikken fra Khmer.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

 

 

Advertisements

Én kommentar

  1. […] albumene Khmer, Solid Ether og NP3 har trompetist Nils Petter Molvær gjort en stor innsats for å bryte […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: