Kategorier
Jazz Musikk

Jan Garbareks drømmeuke

For å tømme ECM-arkivet helt, her er min sak om Jan Garbareks drømmeuke (den første uka i desember 2004). Men les heller dette intervjuet, samt denne praten om Groruddalen.

Grammy-nominasjon, Norsk kulturråds ærespris og den norske artisten som er nest mest spilt i utlandet. Det har vært en god uke for Jan Garbarek.

In Praise of Dreams kalte Jan Garbarek sin første plate på seks år. Nå fører platen til en drømmeuke for Garbarek:

* Tirsdag kveld ble det klart at Garbarek konkurrerer med Bill Frisell, Fourplay, Don Grusin og Roy Hargrove i kategorien «Best contemporary jazz album» i årets Grammy. Utdelingen finner sted i februar neste år. [2017-kommentar: Bill Frisell vant.]

* I går viste statistikk fra Tono at Garbarek bare slås av Lene Marlin når det gjelder å få sin musikk fremført på radio, film, TV eller konsert i utlandet.

* Og i kveld mottar Garbarek Norsk kulturråds ærespris på 250 000 kroner og en bronseløve av Elena Engelsen under en seremoni i Oslo Konserthus.

– Internasjonal
I Kulturrådets begrunnelse heter det blant annet: «Garbarek har realisert nye sider av sopran- og tenorsaksofonens klangpotensial, noe som har hatt stor betydning for musikere over hele verden. Hans internasjonale orientering i samspill med musikere fra ulike kulturer har i sterk grad bidratt til nye musikkuttrykk i forskjellige genre.»

Da Aftenposten intervjuet Garbarek tidligere i høst, i anledningen platen In Praise of Dreams, snakket han om hvordan han valgte sine samarbeidspartnere.

– Det handler bare om musikere som dukker opp i min sfære, og som jeg reagerer positivt på. Det er veldig tilfeldig, faktisk.

Ikke blasert
In Praise of Dreams, Garbareks første plate på seks år, har vist seg som ny suksess for den verdensberømte saksofonisten. Plateselskapet ECM oppgir ikke salgstall, men platen har vært på de europeiske bestselgerlistene for jazz i hele høst. I Tyskland gikk den rett inn som nummer 24 på albumlistene, og debuterte på syvendeplass på salgslisten her hjemme. Men Garbarek er ikke blitt blasert, snarere tvert i mot.

– For meg personlig er det fortsatt en begivenhet å gi ut en plate. Det er vel egentlig en større begivenhet enn det var, for det er så mye mer oppmerksomhet rundt en plateutgivelse nå enn i 1967. Det var da jeg ga ut min første plate, i 350 eksemplarer – og solgte ut. Det var jo suksess, sier Garbarek.

Mest spilt i utlandet
Tono forvalter fremføringsrettigheter for musikkverker i Norge, og avregningene for fremføringer i utlandet i 2004 viser at Lene Marlin har hatt best resultater sammenlagt. Dette gjelder fremføringer i utlandet, gjennom radio, TV, film og konserter. Slik ser topp 10 ut:
1. Lene Marlin
2. Jan Garbarek
3. Espen Lind
4. Amund Bjørklund
5. Rolf Løvland
6. Bugge Wesseltoft
7. Trond Bjerknæs
8. Bjørn Eidsvåg
9. Johanna Klevmark
10. Terje Rypdal

Fakta – Norsk kulturråds ærespris
* Delt ut årlig siden 1968.
* Er på 250 000 kroner, og deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kulturliv.
* Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Skouen, Arne Nordheim, Synnøve Anker-Aurdal, Anne-Cath. Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Finn Carling, Kjartan Slettemark, Edith Roger og Jon Fosse er blant de tidligere mottagerne.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..