Kategorier
Film Tv

Blås i filmen…

… for der er det kult å røyke.

Dette var overskriften på min VG-sak om sigaretter og film fra 1997, som jeg blei minnet om da D2 fredag 28. april skreiv om «de siste røykerne».

I 2017 er det vel langt mellom sigaretter på tv- og filmskjermen, hvis historien da ikke pågår i gamle dager. I 60-tallsserier som Mad Men og Feud føles det ut som om alle røyker konstant.

royk


Hvor mange filmer ville miste sin smak,
hvor mange skikkelser sin autoritet,
hvis man tok fra dem sigaretten?
Annie Leclerc i Au feu du jour

Sigarettgloen lyser opp som aldri før på kinolerretet. Røykerne på film er stadig kulest og tøffest, og det moralske Amerika forarges.

Goldie Hawn, Bette Midler og Diane Keaton poserer med hver sin sigar på filmplakaten for The First Wives Club, mens Will Smith og resten av frihetskjemperne i Independence Day beseirer de mannevonde marsboerne ved hjelp av sigarer (og jagerfly). Og Bruce Willis, Demi Moore, Clint Eastwood, Meryl Streep, Jim Carrey, Uma Thurman og Harvey Keitel gjør det. Røyker på film.

Og så John Travolta. Travolta har bygd en hel karriere på å være kul røyker. Han fyrte opp i Saturday Night Fever, og damper videre i vei på 90-tallet. Travolta inhalerte i Pulp Fiction, Get Shorty og Broken Arrow.

Røykemotstandere med litt for mye tid til overs har funnet ut at det er rundt 200 røykerelaterte scener i Pulp Fiction. Hollywood bruker røyking som symbol på makt, opprør og «coolness».

– Kinofilmene har alltid lært oss hva det vil si å være tøff, opprørsk, forførerisk eller sexy. Det som er utrolig, er hvor ofte disse budskapene har kommet til oss gjennom røyken fra en sigarett, uttalte Jeff Greenfield i tv-programmet Nightline.

Røykemotstandere mener filmer minner mer om tobakksreklamer enn virkeligheten, mener doktor Stanton Glantz.

Glantz har studert røykevanene på film over 30 år og funnet ut at på film røyker tre ganger flere mennesker enn i virkeligheten. American Lung Association har undersøkt 133 filmer fra 1994 og 1995. 102 inneholdt tobakksnytende skuespillere.

Men hvorfor røykes det så mye i Hollywood? Filmskaperne insisterer på at røyk kun er en måte å definere tøffe eller opprørske figurer, eller beskrive tidligere tider, hvor røyking var mer vanlig.

Røykemotstanderne tror ikke på dette. De mener det foregår omfattende produktplassering. Tobakksselskapene betaler for å få vist fram sine produkter i filmen. Dette ble ulovlig i 1990, etter omfattende avsløringer av praksisen i amerikansk medier.

James Bond-filmen Licence To Kill måtte bli utstyrt med en advarsel av den type som finnes på sigaretteskene. Det had de nemlig kommet fram at Philip Morris-selskapet hadde betalt over to millioner kroner for å få sigarettene sine med i filmen. I Pierce Brosnans skikkelse har for øvrig Bond nå stumpet røyken.

Philip Morris betalte også rundt 250 000 kroner for å få Lois Lane til å røyke Marlboro i Superman II, mens Sylvester Stallone mottok over tre millioner kroner for å bruke tobakksprodukter fra Brown & Williamson i fem filmer.

Tommy Lørdahl, sjef for Oslo filmfestival, tror også den nye generasjonen av regissører har en del av skylden.

– Filmskapere som Quentin Tarantino ønsker ikke å være politisk korrekte, de heller mer mot det politisk ukorrekte som jo røyking absolutt er i USA i dag. Men røyking på film har alltid vært fremstilt som kult.

Lørdahl mener 60-tallet spesielt fremstilte røyking som noe kult og opprørsk.

– Bare se på James Dean, han hadde nesten alltid en røyk i hånden, også privat. I dag vil svært få amerikanske skuespillere avbildes med sigarett. John Travolta er den eneste skuespilleren som har stått fram med røyk på forsiden av det engelske filmbladet Empire. Og han fremstilles jo som Mr. Cool.

Røyk på film
Casablanca (1942)
Røykefilmen over alle røykefilmer, og Humphrey Bogart er kongen av filmrøyking. I Casablanca røyker alle hele tiden, unntatt kvinnene

* Rebel Without A Cause (1955)
James Dean ble selve symbolet på ungdomsgenerasjonen etter annen verdenskrig, og ble sjelden avbildet uten en sigarett i neven.

* A Bout de Souffle (1959)
Jean-Paul Belmondo er knapt ikke å se uten en sneip hengende i kjeften i denne franske filmen

* Doctor No (1962)
Sean Connery ga liv til superagenten James Bond etter at både Cary Grant og Noel Coward hadde sagt nei takk. I begynnelsen røykte så klart Bond, mens han i Pierce Brosnans skikkelse har stumpet røyken.

* Midnight Run (1988)
Dusørjegeren i denne filmen, spilt av Robert De Niro, lærer alle kinogjengere at alle problemer kan løses med en sigarett.

* Wild at Heart (1990)
Regissør David Lynch fokuserer kameraet voldsomt på Sailor (Nicolas Cage) som fyrer opp sigarettene sine med fyrstikker. Sailor og Lula røykte i boken filmen er basert på, men i filmen har begge skiftet merke. Mystisk?

* Basic Instinct (1992)
I den berømte forhørsscenen har ikke Sharon Stone noen truse, men hun har en sigarett. «What are you going to do? Arrest me for smoking?» som hun sier det.

* Pulp Fiction (1994)
Selveste hovedfienden til amerikanske røykemotstandere. De fleste i filmen fyrer opp ustanselig, og filmplakaten prydes av en forførende og røykende Uma Thurman.

* Smoke / Blue in the Face (1995)
Harvey Keitel og hans tobakkssjappe spiller hovedrollen i disse to sjarmerende filmene fra Brooklyn i New York

* Fallen Angels (1996)
Hongkong-regissøren Wong Kar-Wai blir kalt en av dagens mest spennende regissører. I hans nyeste film røyker de fleste av filmens innehavere, med utstudert eleganse.

Opprinnelig publisert i VG.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..