Den svært populære bloggserien «Glemt antologi» er på sitt 23. kapittel, og da passer det jo bra at jeg er blitt hyra inn som som ordstyrer på Oslo Comics Expo, i en panelsamtale om antologier og kuratorvirksomhet på tegneseriefeltet – med det ferske norske forlaget Blokk, Stripburger og Sammy Harkham. Lørdag 13. juni kl. 13-14 altså.
Men nå skal det handle om en sjelden suksess på antologifeltet: Dark Horse Presents.
Flere glemte antologier her.
Dark Horse Presents er vel neppe glemt, det var en av de viktigste antologiene på 1980- og 90-tallet – med totalt 162 numre.
Men du har kanskje ikke fått med deg runde to og tre, først som MySpace-utgivelse (!) fra 2007 til 2010, så på papir igjen med 36 numre fra 2011-2014, og nå en fjerde, og pågående, runde fra 2014.
Her er min eneste anmeldelse av bladet, helt tilbake fra TEGN i 1991.
Bonus: Et knippe TEGN-notiser.
Picasso på Dark Horse
Antologien Dark Horse Presents var flaggskipet for Dark Horse Comics i mange år, og et hjem for serier som Frank Millers Sin City og Paul Chadwicks Concrete. Nå er antologien historie, men i oktober lanserer forlaget en ny antologi, Reveal. Første nummer er på 64 sider og kan blant annet by en to sider lang tegneserie laget av billedkunstneren Pablo Picasso.
Ellers er profilen noe mer mainstream, med serier om Buffy The Vampire Slayer, Lone Wolf and Cub 2100, Spyboy og et intervju med mennene bak den kommene Hellboy-filmen. Det blir også mer alternative serier fra navn som Craig Thompson, R. Sikoryak og Fillbach-brødrene. En salig blanding som minner om Dark Horse Presents med andre ord. [2017-kommentar: Det endte med ett – 1 – nummer.]
Talentsamling fra Dark Horse
Dark Horse Comics har gitt alle serieskaperne knyttet til Maverick-linja i oppdrag å skrive korte historier med en lykkelig slutt til den årlige Maverick-samlingen. Resultatet blir å lese i Dark Horse Maverick: Happy Endings, som utgis 4. september – fem dager før årsdagen for terrorangrepene mot USA. Boka er en 96 sider tykk samling med en lang rekke ferske talenter side om side med størrelser som Brian Michael Bendis, Sam Kieth, Peter Kuper, Mike Mignola, Frank Miller, Harvey Pekar og Joe Sacco.
Dave Cooper i støtet
Lyst til å lese en av Kristopher Schaus helter – og et klart forbilde for hans Smult-serie Margarin? Amerikaneren Dave Cooper er i støtet for tiden med sine sterkt surrealistiske og ikke så rent lite ubehagelige serier – og er i ferd med å skape seg et navn på linje med storheter som Daniel Clowes, Chris Ware og Jim Woodring.
Seriene hans er å få i en rekke samlinger. Suckle – The Status of Basil er nettopp gitt ut av Fantagraphics, og fortjener selskap av Crumple og Dan & Larry i din bokhylle. Glem heller ikke Coopers eget hefte Weasel, selv om historien ”Ripple” derfra trolig også vil samles. Og i september gir Dark Horse ut samlingen Completely Pip & Norton – Coopers svar på radarpar som Bert & Ernie og Pip & Sylvester – med serier hentet fra antologier som Scatterbrain, Dark Horse Presents og magasinet Vice.