Eller rettere sagt: «Min dag som jazzreporter», for VG spanderte ikke på noe overnatting – så det ble med en dagstur i juli 1996.
Gledelig å se at det bare tok 21 år fra reportasjen «Ungdommen kapres av jazzen» til Kongsberg Jazzfestival opprettet eget rusfritt område på Kirketorget.
Matoma, Nico & Vinz og Gabrielle på årets Kongsbergjazz. Men er det jazz?
«Ungdommen kapres av jazzen», på trykk i VG 8. juli 1996.
Advarsel til foreldregenerasjonen: Jazz er i ferd med å kapre stadig flere ungdommer.
Jazz er ikke lenger noe skjellsord blant ungdom. Før foreldrene vet ordet av det, siver trompettonene til Miles Davis ut fra barnerommene.
16 år gamle Audun Waage åpnet årets jazzfestival på Kongsberg. Audun spiller trompet i bergensbandet :Mute, som har en gjennomsnittsalder på 18 år. De seks i bandet spiller på ingen måte tradisjonell jazz, men en type jazzmusikk i kombinasjon med tyngre hiphoprytmer og rapping.
Ferske nye band som :Mute viser at norsk ungdom av i dag har en økende interesse for jazzmusikk i alle former. Saksofonisten Helén Eriksen er et annet eksempel. Hun ga nylig ut singlen «Arms Around U» på det legendariske jazzplateselskapet Blue Note. Sangen er en slepen miks av jazz, hiphop og pop.
Bodil Niska, jazzansvarlig i platebutikken Akers Mic, tror blandingen av jazz og dansemusikk har trukket flere ungdommer inn til jazzhyllene i platebutikkene. Det har vært en tydelig økning i unge spirrevipper som graver i jazzhyllene til Bodil de siste åra.
– Det virker som om jazz ikke er så farlig lenger. Samtidig har også oppblomstringen av jazzskoler i Norge ført til økt interesse, tror Niska.
På nattklubbene dukker jazzen også opp. I Bergen har klubber som Gazz og Miles Ahead i lengre tid beveget dansegulvene med alle mulige former for jazzinspirert dansemusikk: acid jazz, jazzrap, søramerikansk jazz, funkjazz og så videre. Også i Oslo har en klubb som Jazid hatt suksess med lignende konsepter.
Trombonisten Jens Wendelboe, best kjent som kapellmester i ulike tv-show, er gjestelærer på Kongsberg-festivalens workshop for unge jazztalenter mellom 16 og 24 år.
– Det har helt klart vært en voksende interesse for jazz blant ungdom de siste åra. Før var ikke jazz kult, men nå er tida med de gamle menn i jazzen definitivt over, mener Wendelboe.
Det er i alle fall slutt på tiden da det var teit å spille trompet, det kan Audun Waage i :Mute skrive under på.
Faresignalene
Er du nervøs for at barna dine skal falle i jazzens klamme favntak? Undersøk platesamlingene deres. Finner du noen av disse platene, mellom The Prodigy, Nirvana og Coolio, er det fare på ferde:
* US3: Hand on the Torch (1993).
Den britiske gruppa US3 sto for en av de kommersielt mest vellykkede fusjonene mellom jazz og moderne dansemusikk. US3 spiller på jazzfestivalen i Molde i sommer.
* Guru: Jazzmatazz Volume 1 (1993).
New York-rapperen Guru nådde manges hjerter da han inviterte med seg gamle jazzkjemper som Donald Byrd og Lonnie Liston Smith til et stjernespekket møte mellom hiphop og jazz.
* A Tribe Called Quest: The Low End Theory (1991).
Hiphopgruppe fra New York. På denne plata inviterte gruppa med seg jazzbassisten Ron Carter og skapte en rytme så suggererende at plata gir gjenlyd helt til i dag. Musikkformen som kalles triphop hadde ikke eksistert uten denne plata.
* Diverse artister: Totally Wired 1-12 (1988-1995) Diverse artister: Rebirth of Cool 1-5 (1993-95).
To samleplateserier som har rasket med seg mye av det beste i fusjonen mellom jazz og moderne musikk. Meget god beskrivelse av hva jazzbegrepet av i dag kan romme.
«Jazzer opp», på trykk i VG 4. juli 1996.
Jazz i alle farger og fasonger står på tapetet for den 32. jazzfestivalen på Kongsberg.
Hiphop og balkansk folkemusikk var bare noe festivalgjengerne i Kongsberg kunne komme ut for på gårsdagens utescene. Senere i festivalen blir det både blues, pop og rock.
– Felles for all musikken under festivalen er at den lar seg inspirere av jazz. Vi ønsker å ta opp i oss alle de små musikalske sidesprangene som hjelper til med å utvikle jazzen som musikkform, forteller festivalsjef Tore Flesjø.
Til årets festival er det allerede solgt 7000 billetter. I fjor var det totale antall solgte billetter på 9000. Dagens tradisjonelle konsert i gruvene på Kongsberg er for lengst utsolgt.
Størst forventning er i år knyttet til de to «superlagene» med amerikanske jazzmusikere. Den amerikanske saksofonisten Kenny Garret og gitaristen Pat Metheny topper laget. Pianisten Chick Corea stiller også med et sterkt band på lørdag, med blant andre Joshua Redman og Christian McBride i stallen.
– Det er mye ungdom her. Hvor er de skjeggete gubbene med pipe, briller og strikkegenser?
– De dukker nok opp på klubbene utover kvelden, lover Tore Flesjø
«Rocker med sax», på trykk i VG 4. juli 1996.
Rockegruppen Morphine ankom Kongsberg i går. Gruppens konsert lørdag blir sett fram til med stor spenning.
Sist sommer blåste Morphine, bokstavelig talt, sine konkurrenter av scenen på Roskilde- og Quartfestivalen. VG møtte et døgnvilt band ved ankomsten til Kongsberg.
– Vi holdt en knakende god konsert sist vi spilte her i landet. Den vil vi aldri glemme, mumler en søvndrukken Mark Sandman, bassisten og vokalisten i bandet.
Bostongruppen har en helt spesiell musikalsk kombinasjon av saksofon, bassgitar og trommer.
– Morphine gjør lørdag sin eneste konsert i Europa denne sommeren. Men hvorfor på en jazzfestival?
– Vi er inne i en tid da hele jazzen blir omdefinert. Musikkstilene smelter sammen, vi passer bra på jazzfestival, mener Billy Conway.
To på festival
NAVN: Remi Stark og Stein Medby.
FRA: Tromsø og Sjursnes
ALDER: 20 og 19.
KONGSBERGBESØK: Første gang.
GODBITEN: De store navnene. Pat Metheny, Chick Corea, Joshua Redman og Kenny Garret. Bel Canto har vi aldri sett, selv om vi er fra Tromsø, så dem skal vi prøve å snuse opp i år.
PENGENE: Vi var så heldige at fikk flytur for 500 kroner, men her på festivalen har vi ikke så mye ekstra å rutte med.
RUS: Alkohol. Vi var en tur ute på tirsdag, men da var det litt slapp stemning. I Tromsø er vi vant til full fres på hvert gatehjørne. Det blir vel bedre etter hvert.
SEX OG SÅNT: Vi tar det som det kommer. Det utgår trolig. Vi deler telt, så det kan bli litt trangt. Musikken er det viktigste.
ANDRE FESTIVALER: Vi ville gjerne fått med oss Roskilde og Molde, men økonomien er ikke den beste. Vi får ta det igjen neste år
2 svar på “Min sommer som jazzreporter på Kongsberg”
[…] Min sommer som jazzreporter på Kongsberg […]
[…] gikk ikke bare i jazzfestival og folkemusikk i VG-vikariatet i 1996, jeg er også medskyldig i at Spellemannprisen innførte egen […]