Kategorier
Elektronika Intervjuer Musikk

Telephones: Lang dags ferd mot debutalbum

Torsdag 10. august spiller Telephones et dj-sett på Øyafestivalen, fulgt opp med et nytt dj-sett på Øyanatt på Parkteatret med Lindstrøm på fredag. Men hvem er Telephones?

Henning Severud albumdebuterte i 2016 med Vibe Telemetry, som både blei spellemann-nominert og overraskende sneik seg inn på Dagbladets liste over årets 25 beste norske album.

Overraskende, fordi ingen andre norske aviser enn Klassekampen anmeldte det.

Her er mitt intervju, som også kan leses i D2.

Henning «Telephones» Severud. Foto: Florencia Russildi

Henning «Telephones» Severud singeldebuterte allerede i 2001, men er først nå i mål med albumet.

Da Henning Severud vokste opp på Sotra fant han sine barndomshelter i den spirende elektroniske klubbscenen i Bergen. Han kjøpte spraybokser i butikken til musikkgründer Mikal Telle på tampen av 90-årene, og da fikk han høre låter av Bjørn Torske og Erot, små melodiske perler like mye inspirert av disco, house og techno.

– Etter det fikk jeg lov til å komme inn på klubbene med svarte kryss på hendene, slik at jeg ikke fikk kjøpt øl. Det var den eneste måten å få med meg musikken på da, forteller han.

Hans første plateutgivelse var med sangen «Piri Piri» under eget navn, på en splitsingel med det bergenske pophåpet Annie i 2001, men så tok det ni år før hans første tolvtommer på egen hånd som Telephones fulgte. I noen år var Severud «perfeksjonistisk på grensen til det kontraproduktive», men de siste tre årene har det virkelig løsnet, med flere EP-er og nå altså albumdebuten Vibe Telemetry, utgitt på det tyske selskapet Running Back.

– Opprinnelig var målet å ha albumet ferdig forrige sommer, men på grunn av hektisk reise- og dj-virksomhet har det gått tregere. Det er mye viktigere for meg at musikken blir skikkelig bra, enn at den kommer ut på et spesifikt tidspunkt. Det rotteracet med å skulle pøse ut musikk for å gjøre seg aktuell og oppblåst, bare for å forsvinne etter ett år eller to, gidder jeg ikke være med på. Da er det kulere å gi ut få, men gjennomførte skiver, noe som har funket bra for meg. Vibe Telemetry har tatt to år, men inneholder materiale fra flere år tilbake.

I 2002 flyttet Severud til Trondheim for å studere musikkteknologi. men kort etter kom musikkjournalistikken i veien for egne musikkdrømmer da han begynte å jobbe i NRK P3. Men i 2010 tok han ett års permisjon for å satse for fullt på musikken. I Berlin, der han fortsatt er basert.

– Jeg fikk raskt spillejobber da jeg flyttet hit. Selv om det sikkert er 20.000 dj-er i Berlin, er ikke den alternative discoscenen så stor. Men selv om vi stort sett spiller på skitne undergrunnsklubber, har Berlin en egen aura.

Telephones lager moderne disco, eller melodisk, småskakk house om du vil, ikke så langt unna det forbildene fra Bergen drev med i 1990-årene, og også i slekt med «space disco»-scenen i Oslo – med Lindstrøm og Todd Terje i spissen.

– Men jeg har ikke lyst til å være enda en fjorddiscofyr, og den spacedisco-boksen som nordmenn gjerne skal puttes i er blitt litt for definert og rendyrket. Jeg liker godt musikk fra 80- og tidlig 90-tall, fra tiden før den elektroniske musikken hadde fått sine stramme genreregler og like etter discoen nådde sitt høydepunkt, da den begynte å blande seg med andre genrer. Da alt var skikkelig forvirret.

Fakta – Telephones
* Norsk elektronikaartist, alias Henning Severud fra Sotra.
* Har gitt ut singlene/ep-ene Kanal/Turkis (2010), Rytmenarkotisk/Tutti Frutti del Mar (2013, med DJ Fett Burger), Pleasure Unit 1 (2013), Lotusland (2014), og The Ocean Called EP (2014), samt albumet Vibe Telemetry (2016). Sangen «Blaff» fra The Ocean Called EP ble nr. 16 på Resident Advisors over 2014s 50 beste låter.
* Har rundt 50 spillejobber i året, i Europa, Australia, Asia, Nord- og Latin-Amerika.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..