16 illustratører står bak myldrebok fra 15 norske byer.
Hva er den femte viktigste byen i Norge? Spørsmålet meldte seg etter at «de fire store», det vil si Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, hadde fått hver sin myldrebok på Figenschou Forlag. Løsningen ble Jeg elsker Norge, fjorårets myldrekartbok over norske fylker av Tora Marie Norborg, samt den ferske Norske byer fra A til Å: En let-og-finn ABC, der hele 16 byer og 15 illustratører er representert.
– Det var en utfordring å lage boken, fordi jeg måtte ivareta tre viktige aspekter. Jeg måtte finne frem til de beste og mest talentfulle norske illustratørene som hadde et særegent uttrykk. Disse måtte ha et forhold til en norsk by av en viss størrelse, og byene måtte representere både nord, sør, øst og vest i Norge. Dessuten skulle byene illustrere alfabetet, slik at unge lesere fikk en spennende inngang å fordype seg i illustrasjonene, forteller forlegger Anitra Figenschou.
Boken tar leserne med fra Ole Fredrik Hvidstens Arendal til Kristina Bjerkeks Ålesund, og er også innom Drammen, Kongsberg, Fredrikstad, Tønsberg, Hamar, Kristiansand, Lillehammer, Molde, Bodø og Tromsø, samt en ny visitt til «de fire store». Dette handler også om en økende popularitet for myldrebøker, mener Figenschou.
– Det er en del av en mer generell trend der den visuelle delen av fortellingen i bøker blir viktigere for leseren og derfor mer og mer dominerende. Vi er alle blitt svært gode til å både lese og fortelle historier gjennom bilder. Og barna er de aller beste visuelle leserne. De krever rett og slett godt illustrerte bøker om det skal vekke interesse.
Flu Hartberg, som har laget Borte vekk i byen (2011) og Borte vekk i verdensrommet (2016), forteller at første gang han hørte ordet «myldrebok» var i møte med markedsfolkene som skulle selge førstnevnte.
– Jeg tror detaljerte billedbøker alltid har vært en favoritt blant barn, og en god myldrebok bør kunne underholde og engasjere barns fantasi, samtidig som voksne og barn kan ha glede av bøkene sammen. Grunnen til at det er mer blest nå, må vel være at det finnes flere, og bedre, alternativer i genren enn før.
Det gikk fem år mellom Hartbergs to myldrebøker, han innså fort at han trenger en god pause etter det intensive tegnearbeidet.
–Jeg prøver å lage bøker som jeg selv ville elsket som barn, og jeg tror det skinner igjennom dersom skaperen har laget boken basert på feil motivasjon, som å tjene penger eller vinne priser. Men nå begynner det å murre én idé jeg har lyst å teste ut; en ny type interaktiv myldrebok, så får vi se om det lar seg gjennomføre.
– Men hvilken bydel blir den første med egen myldrebok? Groruddalen, Loddefjord, Holmlia eller andre?
– Det er bare et spørsmål om tid. Å tegne og fortolke verden vi bor og lever i, er både noe illustratører over hele verden elsker å gjøre, og noe folk i både store byer og små bygder og bydeler elsker å lese. Men det kommer til å ta tid, tror Anitra Figenschou.