Kategorier
Intervjuer

Nina Solheims siste sjanse

Vektløfteren Ruth Kasirye var ikke det eneste OL-håpet jeg intervjua i 2008, jeg skrev også en D2-sak om taekwondo-mesteren Nina Solheim.

29-åringen fikk sølvmedalje i Beijing, og la opp like etter.

To ganger på rad har OL-drømmen røket for Nina Solheim. Nå håper taekwondo-mesteren at alle gode ting er tre.

Nina Solheim skriker i smerte, sinne og frustrasjon. Stedet er Athen, datoen er 28. august 2004, og anledningen er taekwondo-kvartfinalen i Sommer-OL. Norsk presse hadde allerede delt ut gullmedaljen til Solheim i forkant, men i den harde bataljen med kinesiske Wei Lui smeller det i Solheims kne, og en intens smerte jager gjennom kroppen hennes i rundt 30 sekunder. Dommeren avbryter kampen, korsbåndet har revnet og det samme gjorde drømmen om OL-gull. Fire år senere, i Beijing-OL 23. august, håper Nina Solheim på en søt revansj.

Forventningspress
Athen-OL var spesielt sett med norske øyne. Hverken fotball- eller håndballjentene hadde kvalifisert seg, og rampelyset ble dermed vendt mot de individuelle idrettene i en liten OL-tropp. Ifølge medieovervåkningsselskapet Agent25 var syklisten Gunn-Rita Dahle mest omtalt i forkant av OL, med Nina Solheim på andreplass. Dette samtidig som hun helt frem til OL begynte fungerte som sin egen pressekontakt.

– Det var første gang jeg opplevde stor medieoppmerksomhet. Men etter OL ble det helt dødt igjen. Det var en brå overgang, sier Solheim i dag.

For Nina Solheim skulle ikke bare vinne et vanlig OL-gull. Taekwondo-gullet skulle bli det første norske kampsportgullet, det første OL-gullet tatt av en adoptert nordmann og det første OL-gullet tatt av en flerkulturell nordmann. Ja, Nina Solheim skulle også gi Nord-Trøndelag det første OL-gullet på 98 år.

På kampdagen gravde Adresseavisen frem sønnene til Kristian Fjerdingen og Osvald Falch, som i 1906 hentet OL-gullet til Steinkjer da de vant lagturn i de såkalte Ekstralekene i Athen. «Dersom Namsos-jenta Nina Solheim skulle vinne OL-gull i taekwondo i dag, blir hun ikke den første nordtrønder som tar gjeveste medalje i byen som er de olympiske lekers fødested,» skrev avisen.

– Det tok helt av. Treneren min var fryktelig optimistisk i forkant, mens jeg bekymret meg for at det faktisk var jeg som måtte prestere alt han håpet på. Og taekwondo er en idrett med små marginer.

Nå er det en langt mer avslappet Nina Solheim som forbereder seg til Beijing-OL. I år tar taekwondohåpet imot D2 til en avslappet prat på Toppidrettssenteret, i en pause mellom treningsøkter og lesingen av Muhammad Alis selvbiografi The Soul of a Butterfly. Nå er det Norges sprinthåp Jaysuma Saidy Ndure som må ty til pressekonferanse for å få unna mediepresset.

Medaljehåp
I kantinen på Toppidrettssenteret kommer en gammel kjenning forbi, Solheims gamle trener, dansken Michael Jørgensen. I 2000 ble det rabalder da han vraket Solheims OL-billett til fordel for Trude Gundersen – som vant sølv – fordi han mente Solheim ikke hadde sterk nok psyke. I 2004 sa han at Solheim har vanskelig for å ta det ut når det gjelder som mest. Nå tror han på nye medaljesjanser.

– Jeg vil anslå at fem-seks stykker slåss om en plass på pallen i Ninas klasse. Hun har 50 prosents sjanse til medalje. Hun er i killermodus, sier Jørgensen.

Solheim er også mer avslappet i forhold til oppkjøringen til den viktige konkurransen. I 2004 kjørte hun opptil fem daglige treningsøkter, og overgikk stjerner som Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard, Knut Holmann og Johan Olav Koss i innsats. Nå satser hun mer på erfaringen.

– Jeg trener mindre, og satser mer på erfaring og kvalitet. Kroppen tåler langt mer fysisk trening og belastning når du er yngre, men nå satser jeg på å utnytte erfaringen min.

Uglesett kampsport
I år er det få som hever øyebrynet for at jenter driver med kampsport, men holdningen var en annen da Nina begynte med taekwondo da hun var ni år gammel. Kampsport som boksing, karate, judo og taekwondo var uglesett, ble sjelden eller aldri vist på tv, og ble snarere assosiert med Bruce Lee, Karate Kid og voldskåte tenåringsgutter med nunchakoer i ranselen. Først i 1985 fikk de 7000 organiserte karateutøverne presentert idretten sin på Sportshjørnet.

Det var i dette klimaet faren til de adopterte tvillingene Nina og Mona Solheim ble meldt opp til et nybegynnerkurs i taekwondo av faren sin. For det første for å lære seg selvforsvar, for det andre for å lære om sine koreanske røtter.

– Vi trodde først at han bare tullet, og kledde oss opp i Karate Kid-hodebånd og begynte å lekeslåss med hverandre. Men pappa mente alvor, så plutselig var vi der: To puslete jentunger som trente kampsport i et diskotek på Steinkjer, sammen med en gjeng 15-16 år gamle gutter med moped.

Nina bet tennene sammen og tok treningen på alvor. Faren lokket nemlig med en gulrot: Hvis Nina fikk svart belte, kunne hun få gjøre som hun ville videre.

– Taekwondo var ganske kjedelig, med en endeløs terping på forsvarsteknikker. Samtidig drev jeg også med håndball og fotball sammen med vennene mine, mens jeg i taekwondo-miljøet ikke hadde noen jevnaldrende venner.

Da Solheim var 13 år instruerte hun 30-åringer i den koreanske nasjonalsporten. Og hun fikk svart belte.

– Men da sa faren min: «Du kan jo ikke slutte nå, du har jo fått svart belte». Da klikka det for meg!

Ulykkesfuglen
Søstrene Solheim har vært på det norske taekwondo-landslaget siden de var 16 år gamle, men begge har slitt tallrike skader. Nina sier selv at hodet er den eneste kroppsdelen som ikke har vært skadet, og i fjor brakk Nina armen under VM, mens Mona fikk OL-drømmen knust da hun brakk armen to ganger på rad, rett før EM og OL-kvalifiseringen. Som om det ikke var nok, skadet Nina leddbåndet i en kamp mot programleder Henrik Elvestad i TV 2-programmet Golden Goal.

– Det var egentlig bare tull. Vi kjørte en vanlig kamp på tre runder à to minutter, men da Henrik ba om en fjerde runde var jeg så dum å gå med på det.

– Han sendte blomster etterpå, men det hele var uansett mitt ansvar

Den siste helgen i juni begynte leddbåndet igjen å spøke for OL-drømmen. Under Østerrike Open pådro Solheim seg en leddbåndsskade som satte henne ut av spill i minimum tre uker og ødela mye av oppkjøringen til Beijing-lekene. Heldigvis er taekwondo-konkurransen først i slutten av OL.

Østens mystikk
Nina Solheim utelukker ikke at OL-deltagelse i London i 2012, men hun har allerede begynt å bekymre seg til den konkurransefrie hverdagen melder seg. Når hun pensjonerer seg har hun lyst til å jobbe mer mot næringslivet, og hun har allerede tjuvstartet som foredragsholder.

– Det å være sjef og toppidrettsutøver har mye til felles. Tankegangen handler om målsetting, motivasjon og om å holde seg på toppen og forbli der.

Hvis ikke foredragsdrømmen blir noe av bør det være gode muligheter innen treneryrket, enten innen taekwondo eller det voksende markedet for personlige trenere. I 1985 lanserte professor i samfunnsvitenskap, Gunnar Breivik, og daværende idrettsformann Hans B. Skaset, følgende teorier om bakgrunnen til den eksplosive interessen for asiatisk kampsport i Norge:

* Behov for selvforsvar i et samfunn med voldelige tendenser.

* Motebølge.

* Økt interesse for Østens mystikk.

Nina Solheim tror teoriene fortsatt gjelder, og at spesielt jenter bør gå for kampsport.

– Damebladene og ukebladene skriver mye yoga, meditasjon og tai-chi, men jeg tror kampsport kan gi jenter det beste avbrekket fra hverdagens fokus på barn, oppussing, jobb og tv. Før var det aerobics som gjaldt, men jeg kan ikke tenke meg en bedre fristund enn å svette, slå og sparke i noen timer.

Fakta – Nina Solheim (anno 2008)
* Taekwondoutøver fra Namsos, født i Sør-Korea 4. august 1979. Kom til Norge da hun var sju måneder gammel.
* Meritter: VM-bronse, EM-bronse, sju nordiske mesterskap, seks NM-gull og tre kongepokaler.
* Var norsk gullhåp i Athen-OL i 2004, men røyk ut i kvartfinalen på grunn av en skade.
* Tvillingsøsteren Mona Solheim har også vært på det norske taekwondolandslaget i en årrekke.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Nina Solheims siste sjanse”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..