Kategorier
Intervjuer metal Musikk Sakprosa

Van Halen: Essensen av California

Van Halen hadde null ambisjoner. Nettopp derfor oppsummerer bandet essensen av California bedre enn noen andre, mener forfatter John Scanlan.

Han ga ut boka Van Halen: Exuberant California, Zen Rock’n’Roll i 2012, og i sommer kom en ny Van Halen-bok på markedet, tidligere manager Noel E. Monks Runnin’ with the Devil.

Les begge, men les dette intervjuet med Scanlan først.

Vinteren 2012 fant rockeguden David Lee Roth og mestergitaristen Eddie Van Halen tilbake til hverandre, og A Different Kind of Truth ble den første Van Halen-platen med Lee Roth som vokalist på 36 år.

Comebacket passet usedvanlig godt for den engelske sosiologen og forfatteren John Scanlan, som var i ferd med å sette punktum for sin bok om California og Van Halen. I Van Halen: Exuberant California, Zen Rock’n’Roll trekker han linjer tilbake til beatgenerasjonen og bebop, samtidig som han argumenterer overbevisende for at samspillet mellom Roth og Van Halen oppsummerer selve essensen av California.

– Jeg mener at de ikke kunne ha oppstått noe annet sted og tid enn California på 1970-tallet. De ble dannet i etterdønningene av 1960-tallet og hippie-utopien, da folk trodde at rock og populærkultur kunne feie vekk alle gamle verdier. Men Van Halen hadde ingen store mål, ingen ambisjoner, noe som trolig forklarer hvorfor de brukte fem år før de spilte inn debutalbumet, forteller Scanlan.

På overflaten har det alltid sett ut som om Van Halen utelukkende handler om fest, moro og jakten på glemselen. De ble en motsats til den introspektive, selvbekjennende og dønn ærlige singer/songwriter-stilen som sto sterkt i California da bandet ble dannet i 1972. Men Scanlan mener Roth var vel så ærlig som Joni Mitchell og James Taylor.

– Han har alltid vært tro mot seg selv, jeg tror ikke han kan bløffe om noe som helst. Californias sinnstilstand kommer til uttrykk i bandets innstilling, posering, og måten de arbeidet på konserter og i studio. Det hele er gjennomsyret av Californias ungdomskult, selve ideen om å være ung: Hvis du ikke kan leve evig, kan du i det minste leve livet ditt slik at det «å leve i øyeblikket» blir like prisverdig som andre måter å leve på.

Dette handler ikke bare om hedonisme, understreker Scanlan. Her kommer også David Lee Roths interesse for zenbuddhisme og asiatisk kampsport inn i bildet. Van Halen handler nemlig om «the art of artlessness».

– Jeg tror Roth mener at det å leve i øyeblikket er en vei til ekte, ikke-tenkende kunst. Du bommer hvis du bruker musikken din til store kunngjøringer om verdens tilstand, noe som ofte tas for alvor og skarpsindighet. Det er fremførelsen som er viktig, det er i øyeblikket alt er mulig, alt kan skje. Nettopp fordi Van Halen spilte inn sine plater i løpet av noen få dager, var de ikke bare tro mot seg selv. De fanget også øyeblikk som ellers ville ha gått tapt. Det er nettopp derfor Van Halens første plater fortsatt høres ut som de er fylt med liv og energi. De ble skapt i et miljø, en verden, en kultur, hvor ingen brydde seg om fremtiden.

– Denne gløden for øyeblikket, for å leve livet ditt akkurat nå, er veldig typisk for Sør-California.

Den andre hemmeligheten bak Van Halens suksess var den spesielle kjemien mellom David Lee Roth og Eddie Van Halen, noe Scanlan beskriver som et spesielt møte mellom den bekymringsløse surfertypen (Roth) og den romantiske kunstneren (Van Halen).

– De fant hverandre tilfeldigvis, og på tross av alle deres individuelle mangler, begrensninger og skuffelser i forhold til hverandre, så var de et veldig godt par. Jeg tror det er et typisk elsk/hat-forhold, der de vet at de er noe mye mindre uten hverandre. Bare tenk, du har en fantastisk gitarist som imponerer alle med et lydbilde og en teknikk ingen har hørt maken til før, og så har du en sanger – som mange sier «ikke kan synge» – som får like mye oppmerksomhet. Det skjer ikke ofte! Det er ikke fordi Roth er en stor vokalist, selv om jeg synes han – på linje med Iggy Pop og Bob Dylan – er det på sitt vis. Det er først og fremst fordi Roth fremstår som selve essensen av den californiske ånden. Surfing er ett av de andre store uttrykkene for Zen-California, det er ånd, kropp og miljø fanget i ett øyeblikk. David Lee Roth handler om det samme.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..