Kategorier
Intervjuer Kunst Litteratur Musikk

Parkteatret fyller 15 år

Parkteatret feirer sitt 15-årsjubileum ut måneden, med konserter, humorfestival og klubbkveld.

Gratulerer med dagen! Jeg skreiv denne saken om åpninga i 2002.

Jaga Jazzist spiller på Parkteatret torsdag 21. september

Mens Parkteatret Scene legger inn siste gir i oppussingen står institusjonene allerede i kø for å slippe inn: NRK, Den Norske Opera, Deichmanske, Kunsthøgskolen, Norsk forfattersentrum og Ultimafestivalen.

I dag minner Parkteatret mer om en slagplass enn Grünerløkkas nye kulturhus, men allerede neste torsdag blir det fest.

Da inviterer Øyafestivalen til elektronisk klubb med skotske Crème de Menthe, Mikal Telle og DJ Annie blant artistene. Men etter festen i de høyst provisoriske lokalene, blir det stengte dører fram til den planlagte åpningen i september eller oktober.

– Vi har opplevd en del forsinkelser fordi lokalene var i dårligere stand enn vi trodde. Dessuten fikk vi først tillatelse om byggestart for tre uker siden, men nå er vi godt i gang, sier Stian Vaagland, oppussingsansvarlig og kommende barsjef, samt sønn av daglig leder Arild Vaagland i Parkteatret Scene.

Satser på mangfold
Nye Parkteatret satser på mangfold, med alt fra samtidsmusikk og rockekonserter til teater, filmklubb og forfatterkvelder under planlegging. Til høsten blir stedet den største av Oslos mellomstore scener med en kapasitet på rundt 600 gjester.

Driften er delt mellom Parkteatret Scene – som står for utleie av scenen – og Parkteatret Bar – som skal stå for den daglige bardriften og mindre arrangementer. Mye av virksomheten skal være basert på utleie, og interessen fra Oslos kulturaktører har ikke latt vente på seg – selv om det fortsatt er flere måneder igjen til åpning.

– Vi får i snitt to telefoner daglig, og til sammen er det vel over 100 aktører som har meldt sin interesse, sier Vaagland.

Blant disse er det flere tungvektere:

  • NRK ønsker å bruke lokalene til produksjonsselskap-drift i stil med selskaper som Strix og MTV. Da er det viktig å distansere seg fra Marienlyst. Også programmet Stereo snuser på Parkteatrets lokaler.
  • Kunsthøgskolen ønsker å bruke scenen til studentforestillinger og samarbeid om ny sceneteknologi.
  • Den Norske Opera ønsker å bruke Parkteatret som en scene 2 – for å møte et nytt publikum der det er muligheter for alkoholservering.
  • Norsk Forfattersentrum ønsker å bidra til at Parkteatret blir Oslos litterære hovedscene.
  • Deichmanske bibliotek ser for seg et samarbeid om tilbud til barn og ungdom.
  • Ultimafestivalen vil bringe samtidsmusikken ut til et nytt publikum – på samme måte som Operaen. Festivaldirektør Geir Johnson er også en av gründerne i Parkteatret Scene.

– Vi er i avslutningsfasen med arbeidet og i ferd med å spikre avtalene akkurat nå, men ingenting er skrevet under ennå, opplyser Vaagland.

Venter på kommunen
Planene er ambisjonsrike, og selv om Grünerløkka og Oslo ganske sikkert får et nytt kulturhus til høsten, ligger mye nå i hendene til Oslo kommune. Et spørsmål er om Parkteatret får holde lengre åpent enn klokka 01, et annet er om selskapet får den støtten det ønsker.

– Vi vet at både bydel og kommune er positive, men vi er avhengig av økonomisk drahjelp for å få den bredden i programmet vi ønsker. Uten kommunal støtte blir vi nødt til å satse på et langt mer kommersielt trygt program enn vi ønsker.

I praksis vil dette si at kommersielle aktører kan leie teatret for 17.500 kroner per forestilling, mens tilskudd fra kommunen kan få leiesummen ned i 5000 kroner for mindre kjøpesterke aktører som for eksempel frie teatergrupper.

Men det er ikke lite penger Parkteatret ber om. I år ber scenen om 625.000 kroner i støtte til igangsetting og drift, samt 250.000 til «kulturelt nettverksarbeid». Fra og med neste år vil Parkteatret søke om årlige tilskudd på 1,25 millioner kroner, samt en million årlig i tre år for å bygge ut garderober, kontor og produksjonslokaler i bygget. Men det må til for å få et levedyktig kulturhus på Grünerløkka, mener Vaagland.

Innholdsløst uteliv
– Vi vil ha et kulturhus der du kan velge mellom samtidskonserter på formiddagen og rockeklubb på kvelden eller teaterforestillinger og filmklubb. Mange sier Grünerløkka er blitt så hipt og at utelivstilbudet bare øker, men det stor mangel på innhold – utelivet på Grünerløkka er mest som en utstilling å regne.

Vaagland blir ikke fornærmet når vi sammenligner Parkteatrets planer med Blå, klubben like ved Akerselva som har hatt suksess med stor bredde i programmet og evne til å satse friskt kunstnerisk.

– Den viktigste forskjellen er at Parkteatret i større grad blir et utleiested – vi som står bak driften vil ikke ha så stor innflytelse på innholdet. Men de dagene Parkteatret Scene ikke leier ut scenen, vil Parkteatret Bar stå for arrangementene. De blir nok mindre i omfang, men jeg vil at de skal bli både eksperimenterende og nyskapende. Jeg ser for meg at vi prøver ut nyere norsk musikk, arrangerer små festivaler og slipper til mindre teatergrupper.

Fakta – Parkteatret (anno 2002)
* Bygget i 1897, ligger på Olaf Ryes plass på Grünerløkka i Oslo
* Kinodrift startet allerede i 1907 under navnet Verdensteatret. Oslo kinematografer drev Parkteatret kino fram til 1991.
* Etter kinodriften flyttet Nordic Black Theatre inn i lokalene. De holder nå til på Teaterbåten Innvik.
* Bygget eies av Ingrid Fegersten, som leier ut rimelige kunstnerleiligheter og har finansiert oppussing av fasaden.
* Parkteatret Scene og Parkteatret Bar skal nå stå for driften, og oppussingen har vært i gang siden april. Selskapet håper på åpning i september eller oktober.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..