Kategorier
Intervjuer Musikk

Hvor blei det av Cadillac?

Mens vi er inne på artister som er «missing in action»: Husker du Per Borten og hans Cadillac?

Svaret er for øvrig enkelt: Cadillac ble nedlagt etter tredjealbumet Magnetic City (2004), men Borten fortsatte med New Violators, Moving Oos og Spidergawd.

Dette Cadillac-intervjuet blei gjort på Hultsfredfestivalen i 2002.

Cadillac har skrellet vekk 60-tallsnostalgien og lover en nyoppusset doning i september. I helgen var det prøvekjøring.

– Thank you, roper Per Borten, frontmann i Cadillac, vrenger gitaren og skuer utover publikum på Sveriges største rockefestival – der trioen representere de norske fargene sammen med Gluecifer, Turboneger, Röyksopp og Bjørn Torske.

Vel er det rocketrioens første store internasjonale festivaljobb, men så internasjonalt at Borten er nødt til å snakke engelsk er det vel neppe.

Men Borten & co. er nettopp sluppet fri etter fire uker i studio og er spillekåte som fy. Men mer enn denne ene spillejobben blir det ikke med det første. Mandag er det tilbake i studio for miksing av det som skal bli album nummer to, Up For A Lifetime.

Deep Purple-mareritt
– Jeg forstår ikke at vi er blitt beskrevet som 70-tallsrock. Om noe så var debuten sterkt inspirert av 60-tallet; ikke den pompøse og forferdelige 70-tallsrocken.

Borten var lite fornøyd å bli sammenlignet med Deep Purple etter platedebuten, og bedre ble det ikke etter at Cadillac varmet opp for 70-tallsheltene på Drøbakfestivalen.

– Det var den verste spillejobben vi har hatt noen gang.

Publikum sto bare og måpte og holdt seg for ørene mens vi spilte, men med en gang Deep Purple satte i gang med 15 minutter lange orgelpartier og like lange runkegitarsoloer var de helt med, grøsser Borten.

For å riste av seg 70-tallsstempelet en gang for alle lover han moderne takter fra Cadillac neste gang. Han sang kanskje ikke «Brand New Cadillac» på Hultsfred, men lover et nyoppusset og moderne lyd- og låtbilde.

– Musikken blir 2000-talls – mer melodisk, raskere og med færre og kortere gitarsoloer. Jeg vil ikke fortelle hvem vi kan sammenlignes med denne gangen, men det blir så tydelig at de med et øre for slikt vil høre det med en gang, tror Borten.

Rock’n’roll
Etter debuten slang Borten med leppa mot den nye og lavmælte akustiske popbølgen med Kings of Convenience i front. «Quiet is the new loud? Over my dead body», sa han og i 2002 kan Borten trygt konstatere at han og hans likesinnede leder i kampen.

Iggy Pop og Black Rebel Motorcycle Club inntar Frognerbadet, Turboneger vender tilbake på Quart sammen med hardtslående band som Rival Schools og …And You Will Know Us by the Trail of Dead, men rockere som The Hives og The Strokes selger ut Rockefeller uten problemer.

– Jeg tror folk går mer på konserter enn tidligere, og ute på by’n er det bare to ting som fungerer: Hardcore psykedelisk trance eller rock’n’roll. Fellestrekket er at det er musikk med masse energi som gir folk muligheten til å bevege seg, drikke mengder med øl og bråke selv, avslutter Borten – som selv skal få med seg Sonic Youth, Slayer og Danko Jones på Hultsfred.

Han og bandkameratene tar seg nemlig studiofri for å få med seg hele festivalen, men alle tre bor heller kummerlig i samme bil – og det er ingen Cadillac.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Bonus: Forhåndssaken «Hultsfred frir til Norge» (fra Aftenposten!).

Med navn som Slayer, New Order, Sonic Youth, Turboneger og Röyksopp på plakaten seiler Hultsfred i Sverige opp som
festivalalternativ til Roskilde og Quart.

– Vi ønsker oss flere norske gjester, sier Fredrik Blom fra stiftelsen Rockparty, arrangørene bak Hultsfredfestivalen.

Den er Sveriges største, og arrangeres i år for 17. gang, men har aldri klart å lokke til seg nordmenn i noen særlig grad. Det ønsker festivalledelsen å gjøre noe med.

Søndag besøkte Hultsfredfestivalens promoturné Oslo og Norge for første gang, og festivalen vurderer også å annonsere i norske medier. Nettopp fordi Blom tror festivalen bør være av større interesse for norske festivalgjengere.

Hultsfred arrangeres 13. – 15. juni, og navn som Rammstein, Chemical Brothers, New Order, Slayer, Sonic Youth og bob hund topper plakaten. Det er fortsatt billetter igjen, og ytterligere 50 artister vil føyes til i ukene som kommer.

– Vi fokuserer mer på rock enn Roskilde og Quart. Vi har andre navn, og byr på en rekke kultartister som bør trekke mange fans. De siste årene har vi også satset en god del på hiphop, og vi har naturligvis en lang rekke svenske artister – som også er populære i Norge.

Lover trøkk
Av svenske toppnavn byr Hultsfred 2002 på Petter, Eskobar, Timbuktu, Millencolin, Fattaru, Entombed, Isolation Years, Doktor Kosmos, The (International) Noise Conspiracy og Kaah. Også Norge stiller sterkt, med Turboneger, Röyksopp og Cadillac.

– I dag finnes det en lang rekke interessante norske artister som kan nå «hur långt som helst» i Sverige. Men neppe de som synger på norsk, for vi svensker skjønner rett og slett ikke norsk.
Hultsfred ligner mer på Roskilde enn Quart i stil.

Campingplass og festivalområde ligger tett ved hverandre, og både camping og parkering er inkludert i festivalprisen – i motsetning til på Quart.

I tillegg til ovennevnte band kan festivalen også by på britiske The Cooper Temple Clause og Hundred Reasons, reggaebandet T.O.K., hiphoperne Beatnuts, de amerikanske rockerne The Promise Ring og Black Rebel Motorcycle Club, UK Garage-heltene Oxide & Neutrino, den canadiske adrenalinrockeren Danko Jones, britiske trubadurer som Ed Harcourt og Billy Bragg samt DJ-heltene Francois Kevorkian og Norman Jay.

– Gjennom våre 17 år har vi alltid vært tro mot grunnideen med festivalen. Hultsfred skal være en festival for uavhengig musikk, kvalitetsmusikk en normalt ikke ser på TV, avslutter Blom.

Fakta – Hultsfred (anno 2002)
* Sveriges største rockefestival i småbyen Hultsfred (5000 innbyggere) med plass til 30.000 gjester.
* Arrangeres i år torsdag 13. – lørdag 15. juni.
* Reisemåte: Tog eller buss til Stockholm; samme reisemåte videre til Hultsfred.

Ett svar på “Hvor blei det av Cadillac?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..