Kategorier
Hiphop Musikk R&B

Den store norske hiphopplanen av 1999

Fredag 6. oktober er det premiere på den første av fire episoder i dokumentarserien om norsk hiphop, Takin Ova, da første episode legges ut i nettspilleren og vises på NRK2.

Og det er premierefest i kveld.

Her kommer et lite flashback til høsten 1999, da jeg skrev en større sak i Osloposten om at norsk hiphop kom til å ta av i 2000. Selve saken tok utgangspunkt i Tommy Tee og hans Tee Productions-planer i kjølvannet av T.P. Allstars-albumet (vi venter fortsatt på det Trinity-albumet…), men følgende undersak viste hvordan det bobla i resten av Norge.

Ikke alt dette ble noe av, men det er et spennende tilbakeblikk på en sjanger som sto i startblokka.

Hiphopplanene

Oversikten gir et innblikk i hva som er under planlegging og innspilling i Hiphop-Norge i tillegg til Tee Productions. [2017-kommentar: Jeg har satt uforløste planer i kursiv.]

 • På det ferske plateselskapet City Connections følger Klovner i Kamp opp «Bare meg» med en radiosingle 13. desember, etterfulgt av sitt debutalbum 17. januar. Oslo Fluid slipper en radiosingle 10. februar, og slipper sitt andre album 6. mars, med Salvador fra Darkside of the Force med på flere spor. Den dansknorske breakegruppa Rhythmaddicts slipper sin debutsingle 1. mai.
 • Norskspråklige Pen Jakke fra Fredrikstad skal ha en plate klar på nyåret, som kan være i salg første kvartal neste år. Gruppa har ingen konkrete avtaler med et plateselskap.
 • Salvador fra Kristiansands Darkside of the Force jobber med sitt solalbum. Den blir mer påvirket av Salvadors latinmamerikanske røtter enn Darkside-platen fra 1998. Plateselskap og utgivelsesdato er ikke avgjort.
 • DJ White Shadow fra Geilo har startet opp Uncut Records, som skal gi ut hiphop, break, r&b og house. Selskapet har allerede sluppet en single med Mindstate (Kizzo og White Shadow) og et album med den 16 år gamle sangerinnen Crazy.
 • Kizzo, opprinnelig fra Boston, arbeider med et soloalbum under navnet Mindstate. Brorparten er produsert av den kjente amerikanske hiphopartisten Easy Moe Bee og platen skal gis ut av engelske Black Kat Fam. Duoen Up and Coming-Clickalation (Kizzo og Trevon) har nettopp spilt inn singlen «Pain», som skal slippes i år.
 • Soul Kitchen har startet eget selskap som skal distribuere mindre amerikanske hiphop-selskaper i Skandinavia. I tillegg har de skrevet kontrakt med to norske MCs, som minimum kommer med to tolvtommere i 2000.
 • Rhythm and Rhymes, interesseorgansisasjon for hiphop, har flere planer:

Apollo fra Bekkelaget slipper en vinyl-EP i desember.

Demoprosjektet Ekte hjemmebrent er under planlegning.

– Samleplaten Rhymers Bench 2 slippes på vinyl.

– Wolverine kommer med soloplate sent i 2000 [The Wait is Over kom i 2006].

– Norskspråklige Gatas Parlament lover debutalbum [kom på Tee Productions i 2002].

– Sagacity, Big K, Shepherd and Definite, Whimsical og Essentials of the Deuce jobber med EP-prosjekter [Whimsical ga ut ep i 2002, Definite i 2003, Shepherds gruppe Funkshed ga ut mixtape i 2003].

 • Produksjonsselskapet Kids Love Wax (Anarad, Daniel Gude og DJ Lada) starter opp plateselskapet Turtle Waxxx:

– Anarad slipper tolvtommeren Low-Key tidlig i 2000. Albumet Badder Than The Rest kommer på cd og vinyl senere på året. [Dette forsvant vel i en harddiskkræsj, erstattet av instrumentalalbumet I Lost My Mind Somewhere By Da Rivers Of Babylon (2001).]

– Den norskspråklige duoen Tungtvann kommer med tolvtommer.

– I samarbeid med Antirasistisk senter slippes tre CD-singler i februar, med Anarad & Killah Mac, Maha og en overraskelse.

– Kids Love Wax-remiksen av Sternklangs «Small Incident» slippes tidlig neste år på Beatservice Records.

– DJ Lada jobber med en EP.

– Under navnet Strange Kids Love Vodka skal Kids Love Wax og DJ Strangefruit spille inn en plate i fylla.

 • Produsent Navid Gondal og hans Incredible Productions jobber med tre artister. Farell fra Bøler kommer med album på Sony i januar, mens osloduoen MadCon trolig slipper en single på nyåret, med album mot sommeren eller høsten. Gondal har også skrevet kontrakt med finske Redrama. Single loves til sommeren, og album til høsten. [Les hele historien om Madcons uutgitte debutalbum her.]
 • Oslorapperen Julian Alexander, G-Cap fra Førde med flere står bak Play-Mo Music, og varmet nylig opp for Eminem på Rockefeller. G-Caps gruppe Northern Lights (med besøk av Julian og deler av Chicago-gruppa Molemen) kommer med tolvtommeren Aurora Borealis tidlig neste år, etterfulgt av en tolvtommer med Julian og en mulig cd-single med G-Cap. Album med Julian og Northern Lights er under langsiktig planlegging.
 • Oral Bee har skrevet kontrakt med Edel, og slipper singlen «Theme From Heistadmoen» med etterfølgende album tidlig i 2000. Rapper på norsk, og satser på rå, humoristiske tekster med relativ kommersiell innpakning (à la Markoolio).
 • Representin’ 2000 fra Lillestrøm starter opp selskapet Two Thou Productions, eget studio og håper å slippe sin andre plate 2001 – A Space Odyssey til høsten.
 • Paperboys, tidligere kjent som Mindstate og Risin’ Sons, har vært med på låter fra Multicyde, Farell og MadCon. Satser på en single før sommeren, og jobber også med album, men har ikke platekontrakt.
 • Firedogz Productions (Kurt Gaasø og Kenneth Olsen) jobber med debutsingle- og album med Organic, samt duoen Flamez og en annen norskspråklig rapper.
 • Filmmusikken til den norske hiphopdokumentaren Four Elements slippes i november på nystartede Play These Records, en underavdeling av Progress Records. Mindstate, Wolverine, Wonderman, Capable og Konchus Manovaz deltar.
 • Killah Mac (tidligere Oslo Most Wanted) gir ut et album på tampen av 1999. Jobber allerede med et album rettet mot neste år.
 • Capable (Christian Teigen) fra Alien Breed [senere kjent som Fremmed Rase] jobber med et minialbum som skal hjemmebrennes, og trolig gis ut på vinyl. Da med spor fra gruppa Konchus Manovaz på b-siden. Alien Breed skal også komme med en single.
 • Duoen Mentale Tilfeller er i ferd med en tolvtommer, som forhåpentligvis kommer ut på nyåret. Rapper på kav bergensk.

 

 

3 svar på “Den store norske hiphopplanen av 1999”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..