Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Hiphop-Norge: Tar av i 2000

Her er Osloposten-saken som sto i sammenheng med den store lista over Hiphop-Norges store planer for år 2000.

Anledninga var utgivelsen av T.P. Allstars’ Norske byggeklosser, og selv om mange av disse planene ikke ble noe av, holdt Tommy Tee ett av sine beste kort skjult i ermet: ScandalNavia Vol. 1, som jo ble utgitt i 2000. Mens Gourmet Garbage (2001) endte opp som ett av norsk hiphops aller beste album.

Det er nå under 400 eksemplarer igjen av boka mi, Hiphop-hoder. Så hvis du ikke har skaffet deg et eksemplar, er det på høy tid nå. Sjekk også ut spillelista «Takin’ Ova: Norsk hiphophistorie 1991-2017» hos Tidal eller Spotify.

Med Diaz og Opaque fra T.P. Allstars i spissen kan år 2000 bli tidenes norske hiphopår.

Neste år kommer de norske hiphoputgivelsene på løpende bånd, og som vanlig står Tommy Tee og hans Tee Productions i spissen med hele tre planlagte album og eget klesmerke.

– T.P. Allstars-platen er bare oppvarming for albumene som kommer neste år, forteller Tommy Tee.

Arbeidet er allerede i full gang med soloplatene til rapperne Diaz og Opaque og samleplaten T&D Basement Hits 2. I omslaget til T.P. Allstars’ Norske byggeklosser loves det også en plate med Trinity (en trio bestående av Diaz, N-Light-N og Tommy selv) neste år.

Dessuten jobber Tommy med et album med amerikanske COD Crew, ny musikk med amerikanske IGOff & Hazadous og singleutgivelser i USA fra Norske byggeklosser via det amerikanske selskapet Guesswhyld.

Forretninger
Hiphop er blitt «big business». I USA er hiphopbladet The Source landets største musikkblad, mens selv Wall Street Journal bruker hiphopsjargong som «phat». Rappere som Master P etablerer seg i tillegg som plateselskapeiere, filmprodusenter og etablerer egne klesmerker. Tommy Tee har plateselskapet i boks, og neste år jobbes det med lanseringen av et eget klesmerke.

– I 2001 kommer spillefilmen, ler Tommy, uten at vi er helt sikre på om han spøker eller mener alvor.

Men Tommy og hans klikk med rappere får stadig større konkurranse fra andre unge, sugne norske rappere. På tampen av 1999 og neste år er rundt 20 norske hiphopalbum under planlegging og innspilling, de fleste riktignok på mindre selskap.

Tommy Tee ser både positivt og negativ på den norske hiphopeksplosjonen.

– Vi får masse demoer. Det er flere som er ganske bra, men jeg venter fortsatt på de virkelig dritbra.

Tommy, som selv ventet i ti år før han ga ut sin soloplate, tror flere nå vil gi ut plater før de er modne nok.

Opaque er enig:

– Da jeg startet opp med gruppa Valuable Scamps ble vi lykkelige for å spille på en fritidsklubb. I dag kan yngre rappere på samme stadium få tilbud om platekontrakt, lenge før de har skaffet seg noe særlig sceneerfaring. Da Warlocks fikk platekontrakt i 1995, fikk vi også tilbud om kontrakt. Heldigvis var vi smarte nok til å si at vi ikke var klare for plate, forteller Opaque, som for tiden arbeider med sin soloplate; Gourmet Garbage.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..