Simon Aleksander Berg og undertegnede har satt sammen en feiende flott spilleliste med norsk ur-rap – det vil si raplåter utgitt før (og noen etter) Felony Force, MC Cey og A-Team ga oss de første, skikkelige hiphoplåtene.
Her følger et utdrag fra Hiphop-hoder. Det er under 400 eksemplarer igjen av boka nå, så hvis du ikke har skaffet deg et eksemplar ennå, er det på høy tid nå.
Før A-Team kom på banen var rapping i Norge et salgstriks for å selge plater eller produkter. Norges første rap-låt kom ut sommeren 1983, og var en reklame for sjokoladen Crispo.
Sjokolade det skal jeg ha
Skal man lytte til reklamen er jo allting bra
Men en er for seig, og en er for tørr
Og en har jeg bare spist for mange av før
Jeg vil ha meg no’ nytt, men godt må det være
Den må brytes i biter, for hele blir for svære
Den må ikke være liten, vil ha mye igjen for penga
Og den bø’kke bli for stor, for for mye blir du treg av
C-R-I-S-P-O, Crispo, aha!
Einar Hultberg på Radio Crispo FM 108,8 (1983)
Radio Crispo FM 108,8 var en reklamekassett gitt ut av Nidar Bergene, et fiktivt radioshow med norskspråklige Einar Hultberg og engelskspråklige Richard Isbell som «programledere». Crispo-rapen ble skrevet av Steinar Fjeld og introduseres som «Norway’s first ever rapping record», mens kassetten for øvrig er fylt med original- og coverversjoner av ferske og gamle slagere.
Einars korte rap går over rytmesporet til «The Message» av Grandmaster Flash & The Furious Five, før den glir over i en coverversjon av samme låt. Einar Hultberg er Norges første rapper, og ble senere kjent som Einar i Tande-Ps Hodejegerne på NRK TV.
1. oktober 1983 mottok Nidar Bergene gullkassett for 50.000 solgte eksemplarer, og tyggegummien Sorbits fulgte opp suksessen med en Sorbits-rap samtidig som instrumentalversjoner av «The Message» ble delt ut for at ungene skulle lage sin egen Sorbits-rap [. Nestemann ut var Steinar Fjeld, som rappet i Mr. Walker and the Walkmen – et prosjekt i samarbeid med Rolf Graf (Lava) og Ståle Rasmussen. De klatret til niendeplass på VGs singleliste med «This is your Walkman Talking» i 1985, mens albumet Walking samme år satte få spor etter seg med sin blanding av disco, funk, calypso, rock og rap.
I 1987 ga Lars Kilevold og Torstein Bieler ut singlen «Ute Til Lunch» under samme artistnavn. Den gikk rett til topps på Ti i skuddet, solgte 15.000 kopier og lå 14 uker på VG-lista. Låta ble spesialskrevet for reklamebyrået Ted Bates, og inneholdt reklame for alt fra Peppes Pizza og Manpower til banken DnC og Tiedemanns tobakk – i rapform.
Låta var ment som et innlegg i debatten om reklame i nærradio og et spark i baken til i NRK, og endte samtidig opp som en kjempehit. Det ble også tittelen på albumet Dette er en kjempehit (1988), som lå sju uker på VG-lista, fulgt opp av singlene «Gummisangen» (1988) og den ultimate ydmykelsen for Hiphop-Norge: «Hagen-ræpp» (1989) med rap av Fremskrittspartiets Carl I. Hagen.
Jeg er tvunget til å innse at jeg lever i et land
Hvor nesten ingenting er mulig hvis du er en liten mann
Og politikerne enser ikke meg allikevel
Så til valget tror jeg faktisk at jeg stemmer på meg selv
Carl I. Hagen i «Hagen-ræpp» av Ute Til Lunch (1989)
Suksessen førte til flere tøyserap-prosjekter. NRKs meterolog Vidar Theisen toppet VG-lista med singlen «Heavy Metal» (1988) under artistnavnet Vidar Theisen & The Retrievers, mens Utpå kameratene ga ut «Rapp en konkurs» (1989).
Snikksnakk mikset house, samplinger og hiphop-elementer med singlen «Her er det no’ muffens» (1989) og albumet Mer muffens (1989), der Tommy Tee fikk utfolde seg på solosporet «Crazy Minister», mens utestedet Barock i Oslo prøvde seg med «Rock the House» (1988) av The B.A. Rock Crew – en relativt funky låt av Erik Walkoff, G. Hendriksen og Dennis Donaldson (som hadde vunnet tidenes første norske utgave av dj-mesterskapet DMC i 1986) – produsert av Geir Olav «Gækki» Bøkestad fra Drama/Creation. For ikke å glemme «Rappe pølse» (1991) med Trond-Viggo Torgersen som Vaktmester’n og Trond Kirkvaag under artistnavnet Opp og ned.
[2017-kommentar: Jeg har funnet flere låter som ikke var med i dette korte kapittelet, mest interessant er låter som «Rapman», en b-side på den eneste singelen til gruppa Choice of Collage – der en kar ved navn Joe står for rapvokalen. Også den amerikanske r&b-sangeren Jan Harrington prøvde seg på rap, med låta «Action» fra soundtracket til Wam & Vennerød-filmen Adjø solidaritet!.]
Andre tidlige raplåter (takk til Henrik Horge, Jørgen Norden, Ravi, DJ Abstract, Jon Vidar Bergan, Stayone Kd Cod og Sveinung Rindal):
1. Torshov-ræppen av staben ved Torshovteatret (1985).
2. Ravi mener Odd Børre ga ut Norges første raplåt (1968).
3. DJ Abstract slår et slag for Wenche Myhre (1974, fra 0:46).
4. Og hva med Øystein Sunde (1971)?
5. Trond-Viggo (igjen!) med «Rytmeeventyret» (1976).
6. Eller Mini Jakobsen (1990)?
6. På Gjøvik Lydavis 1 fra 1985 rappes det på norsk i en reklame for moteklær fra Roger’n i Storgata.
7. Tom Mathisen & Herodes Falsk: Rap-a-ring (1991).
8. Finn Schau har også noen rapsvin på skogen (1997).
10. Tore Thomassen & Hans Dannede (1991).
3 svar på “Norsk ur-rap: Fra Crispo-rap til Carl I. Hagen”
Vinskvetten – Poterock, 1988.
Finnes ikke spillelisten på Spotify?
Veldig få av disse sangene finnes på Spotify, men Mr. Walker & The Walkmen-albumet ble lagt ut for noen uker siden.