Kategorier
Hiphop Intervjuer Kunst Musikk

D2 fyller 10 år: Ståle Gerhardsen for ti år siden

D2 runder ti år i høst, og hvem var den første jeg intervjua i 2007?

Det første intervjuet som kom på trykk var med tidligere trønderrapper Ståle «Stiil» Gerhardsen, som da var i ferd med å slå seg opp som trønderdesigner.

For å trekke linjene fram til i dag, stilte jeg 2017-Ståle de samme spørsmålene som kjendisene i fredagens enquete måtte bale med.

D2 fredag 2. november 2007.

ØH: Hvor var du i livet for ti år siden?

SG: For ti år siden dreiv jeg et designbyrå sammen et par venner i Trondheim samtidig som jeg var festivalsjef for designfestivalen Varsko!. Ellers tror jeg jeg sikkert nok satt og tegnet, som jeg strengt tatt alltid gjør.

ØH: Hva er det viktigste som har skjedd deg personlig i løpet av disse ti årene?

SG: Jeg har blitt trygg på hvem jeg er. Og det tenker jeg ikke er så reint lite. Men sånn sett bort i fra selvrealiseringsdiscoet så er det helt klart å bli far to ganger det absolutt kuleste som har skjedd.

ØH: Hva har vært tiårets sterkest opplevelse for deg?

SG: Om vi fortsatt snakker personlig så er det å bli far og så tobarnsfar sterkest. Eller det å gifte seg med drømmedama.

Om vi luker bort de nære ting og snakker generelt, så kjenner jeg at det er litt vanskelig å velge. Dette tiåret har bydd på så mye sterkt og bra at jeg ikke helt klarer å plukke ut én opplevelse. Ting som er den sterkeste opplevelsen der og da er ikke nødvendigvis det noen år senere. Det var for eksempel superfett å smykke ut fasaden på Oslo S, eller å få jobben jeg hadde drømt om i sju år, å slutte i samme jobb, eller å vinne priser for arbeidet sitt, eller å bli intervjuet i D2, få smykke ut barneskolen til barna mine, eller å gi ut bok, eller å male en vegg, eller å bli fast gjesteskribent i Adresseavisen, eller å se Jay-Z og Kanye gjøre Watch The Throne, eller å røyke sigar med Stephan Sagmeister (han røkte, ikke jeg), eller å ha min første separatutstilling, eller å samarbeide med Tate Modern om utstillingen min på Trondheim Kunstmuseum, eller eller eller…

Jeg er all about sterke moments. Jeg samler. Kanskje det også ble for nært? Skal jeg enda mer i fugleperspektiv, så synes jeg all kunst jeg kan innta fra Elmgreen & Dragset er sterk. Jeg har hatt et par sterke øyeblikk på Pstereofestivalen, og og og… Nei, du, jeg klarer ikke å krystallisere noe. All or nothing.

ØH: Hva har vært den største endringen innenfor det du driver med?

SG: Jeg har gått fra en briefrelatert hverdag til å skape med utgangspunkt i meg selv. Før da jeg jobbet i designbyrå eller reklamebyrå forholdt jeg meg til hva kundene vil ha. Nå lager jeg det jeg vil lage, og håper på at noen der ute vil være kunder. Det funker foreløpig veldig greit.

ØH: Hvilken trend er du lei av?

SG: Mumlerap. Jeg vil høre tekstene.

ØH: Hva vil du si om tiden vi lever i nå?

SG: Fylt til randen med informasjon og inntrykk. Litt lite lokalfokus, litt for mye tweets fra Trump. (jeg vet mer om hva Trump gjorde i går enn hva naboene holder på med for tiden. Det er bra å følge med de store linjene og alskens, men jeg vil heller keep up with the Karlsens enn Kardashians, om du skjønner.

ØH: Hva vil prege de ti neste årene?

SG: Oi. Jeg håper nestekjærlighet og inkludering.

ØH: Er dine tanker om fremtiden preget av håp eller redsel?

SG: Håp. Alltid håp.

ØH: Hva skulle du gjerne visst i 2007?

SG: Jeg skulle ønsket at jeg visste (og gjorde noe med det) at det er lurt å senke skuldrene litt mer og stole på egen magefølelse/ryggrad mer. Men, da hadde jeg kanskje ikke vært der jeg er i dag, og jeg trives der jeg er i dag.

Flashback: 2007-intervjuet «En ny stiil» i den faste spalten «Nytt navn».

Han var den første trønderrapperen. Nå vil Ståle Gerhardsen sette trønderdesign på norgeskartet.

Trønderdesign? Kim Hiorthøys minimalistiske naivisme og småharry bygderomantikk à la Håkki. Med festivalen Varsko! og byrået Uredd vil Ståle Gerhardsen plassere resten av Trondheim på designkartet. Uredd har designet alt fra kalendere som selges av svenske Designtorget til småbutikker i Trondheim, rom for IKEA og Newton-studioet til NRK.

– På Norges designkart finner du bare Bergen og Oslo. Med Varsko! vil vi få verden til Trondheim

– Det er få kjente norske designere på programmet?

– Jeg ringte faktisk halve Design-Norge, men alle var enten travle eller lunkne. Da skrev jeg en liste med 20-30 internasjonale navn, og alle sa ja. Dermed hadde vi plutselig nok til fem-seks festivaler, så jeg er egentlig takknemlig for norske designeres lunkenhet.

– Så da ble det gjestene New York-kometen Chris Rubino, kåret til 2006s «young gun» av Art Directors Club, og Thomas Peterson fra svenske Dizel&Sate?

– Vi inviterer designere vi selv liker. Rubino er en røff illustratør, som gjør mye av det samme som oss, men for giganter som New York Times, Penguin og Jay-Z. Og Dizel&Sate har gjort vegg- og romdesign for bedrifter som Hugo Boss og Bik Bok, så vi håper de kan vise bransjen og kunder i Trondheim at det går an å dra på.

– Du lever og puster design 24-7?

– Jeg fant gnisten da jeg designet diplomer i militæret. Uredd er jobben, Varsko! er hobbyen og :Pøbel er leken. Det siste handler om t-skjorter og street art, og jeg ble bøtelagt av Oslo kommune da pøbelklistremerkene mine dukket opp overalt. Da blåste jeg opp boten som annonse i trondheimsutgaven av Natt&Dag.

– For 15 år siden ble du beryktet som den 12 år gamle rapperen Ståle Stiil. Vil du gjøre for norsk design det Ståle Stiil gjorde for norsk rap?

– Ståle Stiil gjorde et voldsomt inntrykk, og jeg blir fortsatt gjenkjent. Si hva du vil om kvaliteten, men jeg fikk da satt Trøndelag på hiphop-kartet. Forhåpentligvis kan Uredd sette trønderdesign like sterkt på kartet – om enn med høyere kvalitet.

Fakta – Ståle Gerhardsen (anno 2007)

Alder: 27 år
Bakgrunn: Utdannelse i grafisk design fra Norges kreative fagskole. For 15 år siden norgesberømt som trønderrapperen Ståle Stiil.
Aktuell: Primus motor i designfestivalen Varsko! v!3 i Trondheim 2.–4. november. Medeier i designbyrået Uredd, som nettopp har solgt inn kalenderen «Calendar» til ARK og svenske Designtorget.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..