Kategorier
Intervjuer Tegneserier

D2 fyller 10 år: Martin Ernstsen for ti år siden

Jeg skreiv ikke bare om Ståle Gerhardsen i mitt første D2, jeg fikk også på trykk en notis om unge, lovende Martin Ernstsen – som fulgte opp debuten Nissefugl med Ugler.

Siden har Ernstsen befestet sin stilling som en de mest varierte og produktive tegneserieskapere av sin generasjon, så jeg stilte ham D2s jubileumsspørsmål – selv om han var litt ukomfortabel med denne lille smaken av kjendislivet.

ØH: Hvor var du i livet for ti år siden?

ME: Jeg var ganske nyutdannet som illustratør og ville prøve å livnære meg på det i Oslo. Jeg vekslet mellom å jobbe på kafé for å dekke leia, og å jobbe på hjemmekontoret/stuen/soverommet i den 23 kvadratmeters leiligheten jeg bodde i. Jeg gjorde litt storyboardjobber for reklame, og lagde tegneserier for Jippi Forlag. Jeg drev også og syslet med noen egenproduserte fanzineprosjekter. Det var en spennende tid egentlig, med mye som skjedde. Jeg hadde debutert som serieskaper med mitt første tegneseriehefte (Nissefugl), og var nettopp ferdig med mitt andre tegneseriehefte (Ugler), som kom fra trykkeriet oktober 2007.

ØH: Hva er det viktigste som har skjedd deg personlig i løpet av disse ti årene?

ME: Store livsendrende hendelser har jeg ikke for vane å dele på internett. Men på en mer generell basis var det å flytte til Berlin og å bo der i fire år veldig utviklende for meg. Jeg tror man får mange nye perspektiver av å bo i utlandet som man ikke så lett kan få ellers.

ØH: Hva har vært tiårets sterkest opplevelse for deg?

ME: Det var veldig stort å få bekreftet at jeg skulle få lage tegneserieadapsjonen av Knut Hamsuns Sult. Jeg tenker det vil føles minst like stort å endelig fullføre den i 2019, etter flere år med arbeid.

ØH: Hva har vært den største endringen innenfor det du driver med?

ME: Flere jobber digitalt nå enn før, tegneserier lages oftere med tegnebrett, mens man på den andre siden av spekteret har fått en slags motreaksjon ved å gå tilbake til gamle teknikker. Det skal nå tegnes med pennesplitt og trykkes i små opplag med risografimaskin. Selv tilhører jeg den mer bakstreberske gruppen, selv om jeg også har laget digitale serier.

ØH: Hvilken trend er du lei av?

ME: Jeg er nok generelt lei og prøver å unngå trender.

ØH: Hva vil du si om tiden vi lever i nå?

ME: Sykt distraherende, det er kanskje på tide å skrote smarttelefonen og flytte ut i skogen.

ØH: Hva vil prege de ti neste årene?

ME: Vi kommer til å fortsette trenden med å smelte sammen med teknologien. Det vil ha både positive og negative konsekvenser. Flere vil ty til filosofi og åndelighet i en reaksjon på en stadig mer ekstrem og individualistisk verden.

ØH: Er dine tanker om fremtiden preget av håp eller redsel?

ME: Verken eller, samtidig liker jeg å spekulere i hvilken retning det kan ta. Jeg tror at det kan gå mange veier, har det noen hensikt å være håpefull eller redd?

ØH: Hva skulle du gjerne visst i 2007? Hva savner du fra ti år tilbake?

ME: Sånn overordnet er det fint lite jeg savner fra ti år tilbake. Det 2007-Martin trenger å vite må han nok finne ut av selv, jeg tror ikke han hadde hørt på meg uansett.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “D2 fyller 10 år: Martin Ernstsen for ti år siden”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..