Kategorier
Elektronika Intervjuer Musikk

Savnet band 11: Echo Image

Husker du Fredrikstad-gruppa Echo Image? Synthpop-trioen har vært stille i mange år, men i 2016 dukka de plutselig opp med samleplate.

Dette intervjuet er fra 2000. Flere savnede band her.

Synthpoptrioen Echo Image jobber på spreng for å ferdig sitt debutalbum, som skal gis ut av amerikanske A Different Drum. Lørdag spiller gruppa på Oslo Synthfestival.

– Synthmiljøet i Norge er ikke veldig stort, men det kan til tider være veldig sært. Vi fikk ikke spillejobb i Bergen fordi vi var for bløte, forteller vokalist og programmerer Pål Magnus Rybom.

Echo Images synthpop slår kanskje ikke an blant Bergens harde gothere, men Rybom og hans kompanjonger Fredrik Hansen og Trine Bilet er det første bandet fra dagens norske synthmiljø med utenlandsk platekontrakt i lomma. A Different Drum i Utah, USA har allerede sluppet singlen ”Need To Be Proud”, og så snart gruppa får albumet Compuphonic ferdig, slippes det i USA, Europa og Norge. Det satses på desember- eller januarutgivelse.

– Fem-seks låter er helt klare, mens vi ikke er helt i mål med den andre halvparten. Vi blir mer pirkete når vi vet at musikken skal gis ut. Men nå begynner vi å få utrolig dårlig tid; jeg har alt slutta i jobben og lever for tida på vann og brød, svetter Rybom.

Fredrikstad
Echo Image kommer nesten selvsagt fra Fredrikstad, byen der synthmiljøet står i mot nye musikktrender på samme måte som Asterix og hans tapre gallere kjempet mot Julius Cæsars overmakt. Styrkedråpene er en miks av Vince Clarkes (Depeche Mode, Erasure) klassiske synthpop, blandet ut med tøffere, mer moderne rytmer og effekter.

– Veldig mange utenforstående tenker automatisk på 80-tallet når synthpop nevnes. Men synth henger ikke igjen i 80-tallet, og mange av dagens synthband har hentet inn elementer fra dance, techno og house, sier Bilet.

Men Echo Images røtter ligger like fullt i 80-tallet; gutta i bandet oppdaget Depeche Mode og Erasure i fjerde klasse. Gruppa startet som en duo bestående av Rybom og Jon-Ivar Berg i 1997, men Berg sluttet etter en demoutgivelse og ble erstattet med Hansen og Bilet. I 1998 debuterte gruppa med Walkout EP i et opplag på 300, og siden har gruppa jobbet seg fram med deltagelse på samleplater og flere konsertjobber, blant annet fjorårets synthfestival.

Echo Image er blant de yngste i synthmiljøet i Fredrikstad, men har ingen planer om å melde overgang til mer trendy musikkformer som trance eller house.

– Jeg tror stadig flere begynner å bli lei den hjernedøde technoen, og at popmelodiene er på vei tilbake. Klassiske popmelodier à la Erasure har hele tiden ligget i bånn hos oss, men vi er blitt hardere med årene, og fyller nå ut melodiene med mer røffere og groovy technorytmer, forklarer Rybom.

Undergrunn
Synthmusikk av typen som presenteres på Oslo Synthfestival er fortsatt en undergrunnsgreie, men den første utgaven av festivalen samlet i fjor 500 publikummere. Men i Europa har Apoptygma Berzerk banet vei for norsk synth, med gode salgstall og flere konserter. Gruppa er i ferd med å bli synthmiljøets svar på Motorpsycho, med gode resultater å vise til etter hardt og målbevisst arbeid. Men mange i miljøet vil nok at synth skal forbli en subkultur.

– Oslosyntherne kritiserer ofte oss fredrikstadsynthere for å se ut som hip hop’ere. Vi skal ikke ha forstått at synth er en livsstil, men vi klarer ikke å kjøre en slik oslogreie med lakk, lær, svarte klær og glattbarberte hoder, ler Rybom.

– Hvis dere kunne velge et hvilket som helst norsk band å varme opp for?

A-ha, kommer det unisont, og 80-tallsgrunnlaget stiger litt opp til overflaten igjen.

– Gammel A-ha er jo synthpop til det fulle.

Undersak: I vannskorpa
Oslo Synthfestival byr på en miks av synthpop, elektronika, ebm, industri og lignende musikkformer. Festivalen holdes på John DEE i Oslo lørdag, og det er ikke bare Echo Image som går svanger med album:

* Magicka
Oslogruppe med dystre stemninger, dansbare rytmer og kvinnelig vokal, med medlemmer fra blant annet Cybele. EPen An Awakening kommer før jul, etterfulgt av albumet Nightmare Soundtracks på Tatra i 2001.

* Sweep
Synthpopduo som ga ut EPen Sweepeepee i 1997, og senere har deltatt på flere samleplater. Jobber for tiden med sitt debutalbum, men mangler plateselskap.

* Tøyen
Casiopop-duo som komponerer på programmet ”Music 2000” på Sony PlayStation. Har deltatt på samleplata This is the Cafe Superstar beat og en EP på dbut Records er under planlegging. Gruppa har skrevet kontrakt med California-selskapet Blackbean and Placenta Records, og debutalbumet er like rundt hjørnet.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..