Kategorier
Elektronika Musikk

Musikkmarkedet 2002: Britisk tro på Norge

Flashback til januar 2002, da verdens største musikkavis mente at Norge var det nye Frankrike. Og da NME var verdens største musikkavis.

I sitt nyeste nummer titter musikkavisen NME inn i sin musikalske krystallkule for 2002. Avisen lister opp 100 spådommer for året, og et av punktene omtaler Norge som det nye Frankrike.

Og Bergen er utvilsomt det nye Paris, for fem av de seks artistene nevner er bergensbaserte: Röyksopp, Phonophani, Alog, Magnet og Evil Tordivel. Rockebandet Span, med Jarle Bernhoft fra funkbandet Funky Hot Grits bak mikrofonen, er eneste Oslo-band som «hypes» av NME.

Franske artister som Air og Daft Punk sto på tampen av 90-tallet i spissen for en eksplosjon av fransk musikk på verdensmarkedet. Nå er det Norges tur, tror NME og skriver «NME salutes Norway’s new status as Europe’s heart of cool».

Tiden da en forbinder Norge med Edvard Munchs dystre Skrik, black metal, A-ha og null poeng i Melodi Grand Prix er forbi, skriver avisen og fortsetter:

«Det er umulig å peke nøyaktig på hvorfor et land plutselig blomstrer opp musikalsk på denne måten. Det er ikke slik at unge nordmenn plutselig har plukket opp instrumenter for første gang. Det som har skjedd, etter den internasjonale suksessen til Kings of Convenience, er at holdningene i det internasjonale musikkmarkedet har endret seg og er klar for nye musikalske perspektiver. Når det gjelder friskhet og uavhengighet, har Norges musikalske og geografiske isolasjon fungert i artistenes favør, men dette er en fordel landet snart må gi slipp på. For en ting er sikkert i 2002: Ismennene kommer».

– Personlig håper jeg at all den spennende norske musikken som lages nå fører til at internasjonal musikkpresse slutter å vise til fjorder og vindblåste fjell i sine omtaler av norsk musikk, sier Rune Kristoffersen fra Rune Grammofon til NME.

NMEs norske anbefalinger for 2002:
* Röyksopp
Overbeviste med albumet Melody AM i fjor, og deres kombinasjon av drømmende futurisme og store musikalske bredde kan gjøre duoen til det ypperste innen «coffee table cool» i 2002, skriver NME.
* Span
Med den karismatiske vokalisten Jarle Bernhoft i front, nikker denne rockegruppen sine Mick Jagger-hoder i retning mot Foo Fighters og Jane’s Addiction, mener NME.
* Phonophani/Alog
Fantastisk eksperimentell elektronika fra duoen Alog og Espen Sommer Eides soloprosjekt Phonophani, synes NME. Begge slapp album på plateselskapet Rune Grammofon i 2001.
* Magnet
Even Johansen, tidligere i popgruppen Libido, står bak dette soloprosjektet, som allerede har gitt ut et album.
* Evil Tordivel
Ferskt navn fra miljøet rundt Tellé Records i Bergen. Bidro på Kings of Conveniences remiks-album Versus. En EP er på vei.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..