Mer bransjeprat fra tidlig 2000-tall: Husker du Freetrax.com? Som gikk dukken i 2001, og blei kjøpt opp av Djuice.
Det skulle bli verdens første demokratiske plateselskap og en av de fem største onlinedistributørene av musikk. Men alt som er igjen av Freetrax’ hjemmesider i dag er utsagnet ”it seemed like a good idea at the time …”. Tirsdag 16. mai vandret Freetrax til dotcom-bransjens evige jaktmarker.
Freetrax håpet i det lengste på at andre firmaer ville kjøpe opp selskap, men om ettermiddagen tirsdag 15. mai var alt håp ute og fem ansatte står uten jobb. Briskeby, Zuma, Poor Rich Ones , D’Lay, Boy og andre håpefulle har brukt mp3-stedet til å profilere seg.
– Etter at vi gikk ut med nyheten om nedleggelse, har vi fått enormt mye respons fra både brukere og artister. Det tristeste er at det nå blir svært vanskelig for lovende og fremadstormende artister å skaffe seg oppmerksomhet. Jeg har jobbet i musikkbransjen i mange år, men i Freetrax har det vært mindre politikk og mer musikk enn i noen av mine tidligere jobber, sier Elisabeth Riksen, som var redaktøransvarlig for den norske delen av Freetrax.
Freetrax ble startet opp av David Gjester og Lars Kilevold i september 1999. Her kunne artister legge ut egen musikk og informasjon om seg selv, mens brukerne av sidene kunne stemme fram egne favoritter på selskapets rankinglister. Flere tusen norske band var tilgjengelig for nedlasting, svenske og danske avdelinger ble startet opp og i databasen fantes 20.000 registrerte brukere. Men hva hjalp vel det når kassa var tom?
– I april fikk vi seks millioner kroner til å bygge opp selskapet, og klarte også å drive selskapet i hele høst for den summen. Det vi mangler er vel tre-fire millioner kroner for å drifte selskapet i tre år framover, sier grunnlegger David Gjester.
Investor Erik Henriksen spyttet inn nye 1,5 millioner kroner i januar i år, i påvente av at Freetrax var i forhandlinger med et større selskap som var interessert i å overta driftsansvaret. Men selskapet sa til slutt nei, og da var det kroken på døra for Freetrax. Andre storinvestorer har vært SOL og Atle Brynestad.
Ifølge Gjester var det ikke manglende annonseinntekter som var problemet.
– Freetrax skulle aldri være annonsefinansiert, det er ikke der pengene ligger. Mulighetene for inntjening lå i å lisensiere ut katalogen vår til andre tjenester som trenger innhold. Vi hadde for eksempel allerede inngått en avtale med Chello, og det konseptet begynte å fungere. Hadde vi fått en sjanse til å starte på nytt, ville vi gått rett på arbeidet mot lisensiering – og ikke satset på å bli en forbruksportal.
Freetraxs bitre erfaring er at forbruksmønsteret er et annet enn i tradisjonell handel. Forbrukerne handler ikke produkter som musikk og nyhetstjenester, men bruker isteden pengene sine til tellerskritt, bredbåndsoperatører og lignende. Derfor er Gjesters tanke at mindre aktørers tjenester mer må rette seg mot de storaktørene som tjener penger på den jevne forbruker, som nettopp ved å levere innhold til Chello isteden for å selge musikk direkte til forbruker som var den opprinnelige tanken.
For norske artister har Freetrax vært en fin mulighet til å vise seg litt fram. I den siste tida har rundt 30 nye artister i uka prøvd å slippe gjennom avstemningens nåløye; og rundt halvparten slipper inn i varmen. Etablerte indieselskaper som Rec 90 og dBut har brukt Freetrax som tilleggsprofilering av artister som Poor Rich Ones, Sister Sonny og Boy, mens nye navn som D’Lay, Katthult og Briskeby har brukt Freetrax før de fikk platekontrakt.
– Personlig brukte jeg Freetrax aktivt for å sjekke ut nye norske band, og våre egne band som Boy, Beatroute og Tøyen la selv ut låter på siden. Dette førte til økt oppmerksomhet fra både presse og privatpersoner, blant annet lastet over 2000 personer ned Boy-singlene. Jeg håper det kommer et alternativ eller at Freetrax gjenoppstår, sier Andreas Gilhuus i dBut Records.
– Jeg brukte Freetrax som en av få muligheter til å promotere ny musikk, og oppdaget likeledes ny musikk. Freetrax ble også aktivt brukt i søk etter ny musikk under lydlegging av spillefilmen Amatørene. Det som var bra med Freetrax, var at det henvendte seg direkte til publikum og var helt uavhengig av vurdering av andre instanser. Jeg tror tjenesten traff den musikkinteresserte delen av publikum, det vil si de oppsøkende. Om dette ga bedre salgsresultater er vanskelig å si, på linje med alle annen form for publisitet, sier Torfinn Nergaard Andersen i Rec 90.
Hva som nå skjer med Freetraxs enorme database, vet verken Riksen eller Gjester. Gjelden til selskapet er ikke større enn 600.000 – 700.000 kroner, så at noen kan være interessert i oppkjøp er ikke utenkelig. Freetrax eier selv rettighetene til konseptet, og utelukker ikke et comeback.
Opprinnelig publisert i Faro Journalen, en noe annen versjon blei publisert på Ballade.no.
Oppfølger 1: Flere vil kjøpe Freetrax
NRK Urørt, Telenor og flere norske og utenlandske selskap har vist interesse for å kjøpe artistdatabasen til det nedlagte nettstedet Freetrax.
– Akkurat nå er vi i forhandlinger med noen som vil kjøpe hele pakka, sier konkursbestyrer Thomas Steen Brandi.
Musikknettstedet Freetrax gikk konkurs i mai, og med konkursen svant håpet for flere norske musikere om et gratis og populært utstillingsvindu på nettet. Nå kjemper flere aktører om databasen til Freetrax, melder NRK-programmet Kaliber.
Freetrax har ikke bare en attraktiv musikkdatabase; selskapet har også et register over kunder som er interessant for andre firmaer å bruke i en markedsføringssammenheng.
— Vi har interessenter som bare er ute etter å kjøpe kunderegisteret, men akkurat nå er vi i forhandlinger med noen som er ute etter hele pakken, sier konkursbestyrer Thomas Steen Brandi til Kaliber.
Han vil ikke ut med hvem han er i forhandlinger med.
Kristiansandsbandet Nud synes Freetrax fungerte ypperlig for å få respons på gruppas musikk.
— Vi fikk for eksempel en veldig positiv tilbakemelding fra USA, og det er veldig gøy å vite at musikken en lager blir godt mottatt ikke bare i Norge, mens også i utlandet, sier Daniel Nordgård i Nud.
Oppfølger 2: Telenor kjøper Freetrax
Telenors wap-portal Djuice har kjøpt opp nettstedet Freetrax. Freetrax-gründer David Gjester følger med på lasset, og skal nå jobbe mot å gjøre norsk musikk tilgjengelig på mobiltelefon.
Gjester tror overgangen fra internett til mobilnett vil åpne for nye muligheter for det tidligere musikk-nettstedet, som foreløpig har skiftet navn til D-trax.
– Vi kommer ikke bare til å ha norsk musikk, men også internasjonal musikk. Vi blir de ledende på mobilteknologi på dette feltet, sier markedssjef i Djuice, Per Kristian Andersen, til NRK Kaliber.
Freetrax var et nettsted der band uten platekontrakt kan legge ut musikk i håp om å bli oppdaget av fans, media eller plateselskaper. Freetrax gikk konkurs i mai, men nå tar Djuice over firmaet og hele musikkdatabasen.
Bonus: Husker du mp3.com?
Vivendi Universal la i helgen inn bud på 3,4 milliarder kroner for den tidligere erkefienden mp3.com For knapt åtte måneder siden holdt mediegiganten å ta knekken på tjenesten da mp3.com ble dømt til å betale over 480 millioner kroner for brudd på opphavsrettsloven.
Vivendi ønsker å styrke sine muligheter for å selge musikk over internett, og mener mp3.com er en perfekt løsning, skriver Nettavisen.
De 3,4 milliarder kronene Vivendi Universal tilbyr er betydelig mindre enn mp3.com har vært priset til tidligere, men tilbudet står mer i stil til dagens prissetting av internettselskaper. Prisen på fem dollar per aksje er to dollar høyere enn det selskapet sluttet på da Nasdaq-børsen stengte sist fredag.
Styret i nettselskapet har godkjent oppkjøpet og anbefaler aksjonærene å akseptere budet. Vivendis mål er å bruke mp3.com og selskapets 40 millioner brukere for å skape en betalingstjeneste for salg av musikk over internett. Vivendi har lenge samarbeidet med Sony om distribusjonstjenesten Duet. Denne vil nå trolig smeltes sammen med mp3.com.