Kategorier
Skjønnlitteratur Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 10: Kaptein Puma

Jeg syntes det endte med mageplask da Tor Åge Bringsværd forsøkte seg som tegneserieskaper med Kaptein Puma. Men så har jeg heller aldri forstått at samme mann kan ha skrevet Pinocchio-papirene og Karsten og Petra.

Tor Åge Bringsværd og Einar Lunden
Kaptein Puma og den store kometen
Gyldendal 2007
2/6

Tor Åge Bringsværd mislykkes som tegneserieskaper.

Har du tenkt over hvor vanskelig det er å lage gode tegneserier for barn? Donald-tegneren Carl Barks klarte brasene i over 20 år, mens arvtagerne har slitt i skyggen siden. Selv en mesterforteller som Tor Åge Bringsværd ender med mageplask når han forsøker å gjøre sin Kaptein Puma om til tegneseriehelt.

Bringsværd fusket i faget med Stasjon Nexus på 1970-tallet, i samarbeid med Jon Bing og Thore Hansen, og denne gangen er det serieskaperen Einar Lunden som har lokket Bringsværd til å ta skrittet tilbake i rutene – etter duoens fire billedbøker om romhelten Kaptein Puma. Dessverre faller ikke forsøket heldig ut for noen av dem.

Historien om zaganerne som står i fare for å bli utslettet av en komet er langdryg, ufokusert og uoppfinnsom, en fattig fetter av Barks-eventyret der onkel Skrue redder en primitiv planetbefolkning med langt mer kreative løsninger.

Lundens strek faller også gjennom, der den svikter på detaljer, dybde, farger, flyt og ikke minst en elendig perspektivfølelse. Bare sjekk den ynkelige klimaksscenen på side 30. Disse 36 sidene er ikke verdt 300 kroner!

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..