Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 12: Arild

Eirik Andreas Vik har lenge vært en av vestlandets mest lovende serieskapere, og er aktuell med juleheftet Arild og Kjøpesenternissen. Er det for øvrig noen av de ivrige julehefteanmelderne som har snappet opp denne? Jeg har bare sett den på Tronsmos bestselgerliste.

Her er min anmeldelse av heftedebuten.

Eirik Andreas Vik
Arild
Laksevåg forlag 2007
3/6

Absurd humor med mye særpreg og mindre selvdisiplin.

Den anarkistiske humoren til Eirik Andreas Vik fra Vågstranda i Møre og Romsdal har vært blant høydepunktene på Nettserier.no og i bladene Serieblekka og Fleip. Vik tegner og forteller om den vimsete og dumme antihelten Arild og kompisene Tommen og Eirik.

Sistnevnte er serieskaperen selv, men selv om figurene er løst basert på egne venner har historiene lite rotfeste i virkeligheten. Vi er nærmere den absurde humoren til Ronny Haugeland og Dongery-kollektivet, krydret med en dæsj rølpehumor i Pyton-ånd. Det starter strålende med Arild på eventyr med NRK-sportens Ingerid Stenvold, som har magiske krefter og er seriens sexgudinne (kollega Espen Graff er ond skurk).

Viks styrke er spretten fantasi, respektløshet og en stri strøm av absurde innfall. Det er ellevilt og underholdende i små doser, men han har ikke helt funnet ut hva han vil med seriene sine. Når de dras ut over flere sider, går han tom for damp, og han sliter med å finne en tilfredsstillende slutt. Vik har fantasien og respektløsheten, nå mangler han bare litt struktur og selvdisiplin for å få galskapen inn i strammere rammer.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..