Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 14: Jippi Forlag 20 år

Apropos ønskeliste: Jippi Forlag har siden starten i 1997 gitt ut over 160 hefter og bøker med tegneserier.

I år ønsker jeg meg Nedzus lykter av Rui Tenreiro til jul, mens Ida Eva Neverdahls I’m a girl it’s fantastic også bør stå på din…

Dette er den aller første saken som sto på trykk om Jippi i norske aviser.

Jippi forlag er navnet på den ferskeste tilveksten i den stadig mer interessante norske tegneserieverdenen. Den første utgivelsen foregår i en by som ligner mistenkelig på Bergen.

Jippi forlag har sitt utspring i redaksjonen av bladet Forresten, som kom ut med to nummer i fjor gjennom Gateavisa.

Bladet inneholdt korte historier fra et tjuetalls unge serieskapere med basis i Oslo, Bergen og Trondheim. Men samarbeidet med Gateavisa skar seg før utgivelsen av Forresten nummer 3.

– Gateavisa ønsket et innhold som var mer rølpete, mer samfunnskritisk og eksperimentelt, mens vi i redaksjonen syntes den gode historien burde våre det viktigste. I stedet for å gi fra oss kontroll over innholdet valgte vi å starte Jippi forlag, forteller ansvarlig redaktør Erik Falk.

– Dessuten var det et stadig økende behov for å få gitt ut solohefter fra Forresten-tegnerne.

Ny generasjon
Ut fra planene til forlaget er dette det mest spennende som har skjedd med norske tegneserier siden No Comprendo Press startet i 1992. Da fikk tegnere som Christopher Nielsen, Steffen Kverneland, Knut Nærum og Ola Hegdal et hjem. Tegnerne i Forresten er en yngre gruppe serietegnere.

Den første utgivelsen fra Jippi forlag blir heftet finnfinnfinn av Jens Kjartan Styve, opprinnelig fra Hjelmås i Lindås kommune, nord for Bergen. Serien følger Styves figur Finn William Bjølseth fra oppveksten på Hjelmås til livet som 23-årig informatikkstudent i en by som «minner mistenkelig om Bergen» ifølge Styve.

Serien følger den nordamerikanske trenden med serier som henter sine historier mer eller mindre fra serietegnernes egne opplevelser og liv. Hefter som Hate, Eightball, American Splendor, Peepshow og Yummy Fur er sentrale.

– Vi satser på hefter med lav utsalgspris, og selv om vi er klar over at salgstallene vil tape seg etter at vi mister Gateavisa-abonnentene, tror vi at dette er noe med potensial.

Målgruppen er kulturinteressert ungdom mellom 18 og 40 år, sier Falk.

Personlig
Det tredje nummeret av Forresten følger etter planen etter i mars, og går alt bra satser Jippi på å gi ut flere hefter av typen finnfinnfinn med høyst personlige tegneserier.

Under vignetten «Forresten presenterer» satser Jippi på å gi ut flere hefter, som etter planen skal komme ut med flere nummer. John Arne Sæterøy (Jason), best kjent for albumet Lomma full av regn, har et planlagt hefte med tittel Mjau Mjau. Rune Borvik kommer med sin figur Fia Mia i eget hefte, og tid & steds egne Sven Tveit og Jarle Grinde (Prima Sekunda) skal også komme med eget hefte: Izipizi.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Øyvinds julekalender, luke 14: Jippi Forlag 20 år”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..