Kategorier
Journalistikk Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 19: Rocky #100

Her er teksten jeg skrev til selve jubileumsnummeret av Rocky i fjor.

Til årets julefeiring er det mulig å skaffe seg både 2017s siste utgave av bladet (nr. 4, totalt nr. 107), årets Rocky-julehefte og Rockypedia 3.

Takket være Rocky fikk jeg anledning til å intervjue noen av mine store helter innen tegneseriefaget. Nei, jeg snakker ikke om den gangen jeg fikk Martin Kellerman til å trøkke i seg en texburger til ære for Aftenposten i 2001, men om årene fikk skrive for Rocky-bladet.

Det begynte med noen artikler om båndene mellom Rocky og amerikansk hiphop, eksemplifisert med Kellermans hyllester av klassiske plateomslag som prydet de første norske Rocky-bladene fra 2003. Deretter fikk jeg frie tøyler i intervjuserien «Martin Kellermans favoritter», der jeg fikk tak i serieskapere som var hans helter. Og også mine, viste det seg: Peter Bagge, Daniel Clowes, Julie Doucet, Christopher Nielsen, Mats Jonsson og Simon Gärdenfors.Dette må da også kunne brukes i det svenske Rocky-bladet, tenkte jeg. Men nei. For i Sverige var Kellerman opptatt av at Rocky-bladet skulle bli sett på som et popkulturelt magasin, og ikke et tegneseriehefte. Derfor var de ikke så hypp på stoff om tegneserier. Mens i Norge ønsket redaksjonen etter hvert å distansere seg fra hiphopverdenen, i frykt for å bli oppfattet som en hiphopblekke. Dermed var det mindre interesse for hiphopstoffet svenskene boltret seg i.

Historien viser jo også hva slags status Rocky-bladet fortsatt har i det norske bladmarkedet. Det er særingen som aldri passer helt inn, som ofte endrer stil og aldri passer helt inn i verken magasin- eller tegneseriehylla. Og det er nettopp derfor bladet er så viktig. Jeg skreiv for Rocky fra 2004 til 2008, og det var en av de morsomste jobbene jeg har hatt.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Øyvinds julekalender, luke 19: Rocky #100”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..