Kategorier
Hiphop Musikk R&B

Grattis med 50-årsdagen, LL Cool J

Søndag 14. januar fyller LL Cool J 50 år.

Han er jo en av de viktigste rapperne i hiphophistorien, men jeg har aldri skrevet om de beste av hans 13 studioalbum.

Her er mine anmeldelser, men lytt til samleren All World mens du leser.

LL Cool J 
10
Def Jam/Universal 2002
3/6

LL Cool J er hiphopens fulle gamle onkel. Du vet at det alltid blir liv i festen når han kommer, men han blir slitsom i lengden.

Ladies Loves Cool James har ikke vært best siden debuten Radio fra 1985. Men ved hjelp av en imponerende balansekunst mellom det harde og det popsøte har han klart å surfe på trendene i snart 20 år. Og mannen er fortsatt bare 34 år gammel!

10 er LLs tiende (inkludert en samleplate) album, og som vanlig er det en rimelig frisk samling klubb-bangers, poplåter, r&b-flørting og selvskryt opp mot det arrogant selvsikre. Men der LL på sitt beste makter å balansere mellom gata, radioen og dansegulvet er 10 i hovedsak et rendyrket klubb- og popalbum.

Det er ingen tøffe blinkskudd la «I Shot Ya» eller «4, 3, 2, 1» her, bare noen bleke forsøk. Savnet av tøffe gjesterappere er merkbart, selv om LL fortsatt har nese og lommebok til å hente inn tidsriktig hjelp fra The Neptunes (som produserer en tredel av albumet).

Resultatet blir et ujevnt album med flere flotte klubb-bangere, men også for mange resirkulerte ideer og mislykkede låter.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

LL Cool J
THE DEFinition
Def Jam Records/Universal 2004
3/6

Veteranen LL Cool J klarer fortsatt å sjarmere damene og dansegulvet, men så fryktelig spennende er det ikke.

«Been platinum so long, my skin’s turning grey», rapper LL Cool J i «I’m About to Get Her» – en slepen klubblåt godt hjulpet frem av hyperaktive R. Kelly. Og Ladies Love Cool James har all grunn til å skryte, for det er bare Beastie Boys som har holdt seg på hiphoptoppen like lenge.

Siden den breiale albumdebuten Radio i 1985 har 36-åringen klart å forene selvskryt, sukkersøte kjærlighetslåter, hard musikk for gatene og trendrytteri uten å miste selvrespekten. Det har selvsagt ikke alltid vært like bra, men LL Cool J er «the comeback kid». Hver gang han avskrives, vender han fryktelig tilbake.

Hans tiende studioalbum (det 11. i hodet hans, men da regner han med «best of»-samlingen All World) minner mest av alt om Phenomenon (1997), et album som tok ham inn på klubbene og hitlistene igjen.

Godt hjulpet av Timbaland (som produserer hele seks spor), er dette blitt et album for dansegulvet, men etter det første gledesrushet blir det ganske klart at både LL og Timbaland egentlig er ganske fattige på ideer.

LL viser at han fortsatt har livets rett, men mengden av frierier til dagens musikalske trender blir ofte like pinlig som å se onkelen din slå seg løs på dansegulvet samtidig som han forsøker å sjekke opp 20-åringer.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.

LL Cool J
Todd Smith
Def Jam/Universal 2006
4/6

Null sjanser, men vinner på sjarmen.

Du kjøper ikke LL Cool J-plater for å overraskes, og mannens ellevte plate siden debuten i 1985 er like trygg og forutsigbar som en skive med gulost. Heldigvis tillater budsjettet mer pynt enn en agurkskive, med en lang kø av gjestestjerner, produsenter og dyre samples.

38-åringen er hiphopens The Rolling Stones. Det er år og dag siden de gjorde noe nytt og spennende (for LLs del må vi til 1990s Mama Said Knock You Out), men de klarer å holde på sjarmen, selvtilliten og publikum.

Årets album følger LL-formelen til fingerspissene: Et knippe hardtslående låter med hjelp fra yngre rappere (Juelz Santana og Freeway), noen duetter med r&b-stjerner (Jennifer Lopez og Mary J. Blige), en dose ”storsjekker på klubb”-låter à la Phenomenon og selvsagt spesialområdet: Småklissete kjærlighetslåter i ånden etter ”I Need Love”.

Som lettbent hippop er dette absolutt godkjent, og LL eldes med stil – selv om han som rapper, både teknisk og innholdsmessig, er parkert for lengst.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

 

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..