D2 for ti år siden: Ekte klassikere

«Ingen kjenner The Met bedre» var mitt slagord i 2008. Men jeg kom meg dit først i 2014.

Så langt i år har norsk presse brukt «klassisk design» om alt fra mobiltelefoner fra Nokia og Sony Ericsson til det nye flyplasshotellet på Flesland i Bergen og den amerikanske klesdesigneren Tommy Hilfiger. Det forslitte uttrykket kommer bedre til sin rett i forbindelse med utstillingen «Masterpieces of Modern Design», som åpnet 6. mai på The Metropolitan Museum of Art i New York.

Her tas vi med tilbake til forrige århundreskifte og frem til 1980-tallet, fra tysk jugendstil og fransk art nouveau via art deco og Bauhaus-skolen til etterkrigstidens masseproduksjon og 1980-tallets postmodernisme.

Her finnes blant annet flere høydepunkter fra møbeldesignernes barndom: En bordlampe fra 1904, signert østerrikeren Josef Hoffmann, kjemper om oppmerksomheten med Marianne Brandts futuristiske tekanne (1924) og en krakk i rosentre (nederst), som Pierre Legrain laget spesielt for den franske motedesigneren Jacques Doucet i 1925.

Museet trekker selv stolt frem et ibenholt- og elfenbenprydet skap, spesialbestilt av museet fra Émile-Jacques Ruhlmann i 1925, for ikke å glemme østerrikskamerikanske Paul T. Frankl og hans rålekre, skyskraperinspirerte bokhylle (øverst) fra 1927. Utstillingen står til 1. september.

Opprinnelig publisert i D2 fredag 11. juli 2008.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: