«Ingen kjenner The Met bedre» var mitt slagord i 2008. Men jeg kom meg dit først i 2014.
Så langt i år har norsk presse brukt «klassisk design» om alt fra mobiltelefoner fra Nokia og Sony Ericsson til det nye flyplasshotellet på Flesland i Bergen og den amerikanske klesdesigneren Tommy Hilfiger. Det forslitte uttrykket kommer bedre til sin rett i forbindelse med utstillingen «Masterpieces of Modern Design», som åpnet 6. mai på The Metropolitan Museum of Art i New York.
Her tas vi med tilbake til forrige århundreskifte og frem til 1980-tallet, fra tysk jugendstil og fransk art nouveau via art deco og Bauhaus-skolen til etterkrigstidens masseproduksjon og 1980-tallets postmodernisme.
Her finnes blant annet flere høydepunkter fra møbeldesignernes barndom: En bordlampe fra 1904, signert østerrikeren Josef Hoffmann, kjemper om oppmerksomheten med Marianne Brandts futuristiske tekanne (1924) og en krakk i rosentre (nederst), som Pierre Legrain laget spesielt for den franske motedesigneren Jacques Doucet i 1925.
Museet trekker selv stolt frem et ibenholt- og elfenbenprydet skap, spesialbestilt av museet fra Émile-Jacques Ruhlmann i 1925, for ikke å glemme østerrikskamerikanske Paul T. Frankl og hans rålekre, skyskraperinspirerte bokhylle (øverst) fra 1927. Utstillingen står til 1. september.
Opprinnelig publisert i D2 fredag 11. juli 2008.
Filed under: Kunst | Tagged: D2, design, The Metropolitan Museum of Art |
Legg igjen en kommentar