D2 for ti år siden: Ceaușescu-kulten

«Karpatenes geni» var glad i seg selv.

Fra 1965 til han ble henrettet under revolusjonen i 1989 styrte den tidligere skomakerlæringen Nikolae Ceaușescu Romania med jernhånd, alltid med konen Elena ved sin side. De første årene nøt han stor popularitet, blant annet fordi han løsrev seg fra Sovjetunionens innflytelse, protesterte mot invasjonen i Tsjekkoslovakia i 1968 og lot Romania bli den sprelske urokråken i Warszawapakten.

I dag huskes han best for sitt totalitære styresett, sin stadig dårligere kontakt med virkeligheten og for hvordan han kjørte landets økonomi i grøften, men kanskje aller best huskes Ceaușescu for den massive personkulten han bygget opp rundt seg.

Han kalte seg «Karpatenes geni», tok i bruk et kongeaktig septer og fylte opp regjeringen med konen og slektningene, mens rumenske kunstnere brukte maling på hundrevis av portretter av diktatoren og hans frue. Et utvalg av maleriene er nå samlet i bokform av den sveitsiske kunstneren Christoph Büchel og den italienske kuratoren Giovanni Carmine.

Bildene i Ceau (Steidl) befinner seg til daglig i lagrene til Samtidsmuseet i Bucuresti, og ble i sin tid enten spesialbestilt av politiske organer eller donert til det rumenske kulturdepartementet av ivrige kunstnere. En utskrift av den hastige rettssaken mot Ceaușescu-ekteparet avrunder boken.

Opprinnelig publisert i D2 fredag 29. august 2008.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: