Kategorier
Sakprosa Skjønnlitteratur

Jeg anbefaler bøker jeg ikke har lest 1

Som kulturredaktør i Ny Tid 2006-07 ønsket jeg å kombinere grundige anmeldelser med kjappe tips, sistnevnte i form av tre faste spalter der det ukentlig ble anbefalt henholdsvis tre filmer, plater og bøker.

Men der det gikk an å få både sett filmer og hørt på plater, var det umulig å få lest tre bøker i uka, så boktipsene var mer basert på nysgjerrighet.

Her er tre eksempler, og jeg har jo fortsatt lyst til å lese dem (diktsamlinga rakk jeg å lese da).

Paul Kennedy
The Parliament of Man
Allen Lane 2006

Visste du at USAs president Harry S. Truman hadde diktet «Locksley Hall» i lommeboka mens FN lå i støpeskjeen? «’Till the war-drum throbbed no longer, and the battle flags were furl’d / In the Parliament of Man, the Federation of the World,» skrev Alfred Tennyson, og historikeren Paul Kennedy låner tittelen til sin grundige analyse av FNs første 60 år, samtidig som han titter i krystallkulen for å spå hva slags reformer organisasjonen må gjennom. 

Annie Proulx
Ville veier
Pax 2006

Annie Proulx ble allemannseie etter filmatiseringen av novellen Brokeback Mountain, og i denne ferske samlingen med historier vender hun tilbake til hverdagsskjebnene i hjemstaten Wyoming, som går som en rød tråd gjennom forfatterskapet. Novellesamlinga ble møtt blandet kritikk da den kom ut i USA i 2004, så dersom du ikke har lest Proulx tidligere, bør du først gå for pocketboka Brokeback-fjellet. Historier fra Wyoming.

Jørn Berget
Ut av spell
Damm 2006

Cathrine Grøndahl, Espen Stueland og John Erik Riley fikk kanskje ikke drømmejobben da de måtte vurdere hele 800 diktsamlinger i Damms store diktkonkurranse, men når vinneren er så fin som dette kan de klappe seg selv på skulderen. «I dag tar vi det også med ro, jeg trur det er bare så vidt ikke varheta mi byner å gå helt opp i detta språkvevet,» skriver Berget i denne originale, lettleste og morsomme debutsamlingen.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..