Kategorier
Sakprosa Skjønnlitteratur Tegneserier

Jeg anbefaler bøker jeg ikke har lest 17

Var dette den første norske anmeldelsen av Liv Strömquist?

Siden har jeg intervjua henne hele tre ganger i D2: Om Britney Spears, feministiske tegneserier og tegneserieboka Kunskapens tre.

Liv Strömquist
Hundra procent fett
Galago/Ordfront 2005

Hvorfor burde ikke Jean-Paul Sartre, Timbuktu og Ingmar Bergman fått ha sex? Har steinalderens kjønnsroller et ufortjent dårlig rykte? Hva er galt med vise menn? Disse og andre viktige spørsmål besvares av den svenske serieskaperen Liv Strömquist, som er politisk og feministisk der norske serieskapere ofte gjemmer seg bak personlige og private temaer. Røff strek og noe forutsigbare poenger, men fylt med mer dynamitt, besk humor og sterke meninger enn de fleste norske tegnere.

Russell Banks
Elskling
Pax 2006

Har du sett Paul Schraders Affliction (1997) eller Atom Egoyans The Sweet Hereafter (1997), begge filmer basert på Russell Banks’ romaner? Når en av USAs mest anerkjente forfattere nå omsider oversettes til norsk, får vi ikke hans mest kjente roman, bestselgeren Cloudsplitter (1998), men den ferske thrilleren The Darling – om en politisk radikal kvinne på flukt fra FBI til et Liberia på randen av kaos og borgerkrig. Banks bruker som vanlig historiske hendelser og personer til å danne et troverdig bakteppe for historien sin.

Global Ideas Bank
500 Ways to Change the World
Harper Collins 2006

I høst ga journalist Annicken Vargel ut boka 50 måter å redde verden, og nå høyner Global Ideas Bank listen med 500 tips som kan forandre din egen verden. Beskrevet som en tenketank for sosial nytenkning og gode ideer er målet å vise hvordan du med små grep kan ta få større kontroll over hverdagen din. Innfør for eksempel «boomerang»-dagen; dagen da du leverer tilbake alt du har lånt i løpet av året. «Trolig like verdifull som ett år med aviser og tv,» mener musiker Brian Eno.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..