Kategorier
Film Sakprosa Skjønnlitteratur

Jeg anbefaler bøker jeg ikke har lest 18

Den tidsreisendes kvinne har jeg lest, den var ikke så dum. Filmatiseringa styrte jeg derimot unna.

Jeg er derimot usikker på om det var jeg som bomma når jeg i mikroanmeldelsen kalte boka for Den tidsreisende kvinne eller om forlaget brukte tittelen i en tidligutgave. Jeg satser på det siste.

Audrey Niffenegger
Den tidsreisende kvinne
Aschehoug 2006

Science fiction eller romantikk? Ja takk, begge deler. Dette er et kjærlighetsdrama om Clare og Henry, men forlagets oversettelse av The Time Traveler’s Wife bommer. For det er Henry som uten forvarsel reiser fram og tilbake i tid på grunn av en genetisk feil. Niffenegger gir oss et friskt kvinnelig og annerledes perspektiv på den mannsdominerte sf-sjangeren, og med humor og varme viser hun hvordan kjærligheten holder stand uansett hvor uforståelig tilværelsen er. Gus van Sant skal lage filmen. [Det ble han her.]

Aristoteles
Retorikk
Vidarforlaget 2006

Begrepet «klassiker» blir for svakt når Aristoteles’ analyse og diskusjon rundt retorikkens grunnprinsipper nå endelig er tilgjengelig i en norsk oversettelse. «La oss da si at retorikken er evnen til i enhver sak å se hvilke muligheter vi har til å overtale,» lyder Aristoteles’ egen eviggrønne definisjon av faget, i Tormod Eides oversettelse.

David Crystal
How Language Works
Penguin 2006

Storbritannias egen Finn Erik Vinje, lingvistikk-professor David Crystal, er ute med en bok med den heftige undertittelen «How babies babble, words change meaning, and languages live or die». Crystal fillerister språklige pedanter, som han sammenligner med stalinistiske bilmekanikere med bruksanvisninger som ikke er basert på egen erfaring, og isteden viser han hvordan språkets spilleregler er i stadig utvikling. Visste du at en treåring har et ordforråd på 2000 ord? Essensiell for språknerder.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..