Kategorier
Skjønnlitteratur Tegneserier

Jeg anbefaler bøker jeg ikke har lest 30

Denne mursteinen av Thure Erik Lund ligger fortsatt rett ved siden av senga på hytta, og gir meg dårlig samvittighet.

Thure Erik Lund
Myrbråtenfortellingene
Aschehoug 2006

Av Thure Erik Lunds tre bøker i 2006 er dette det beste kjøpet for alle nybegynnere. Denne paperbackmammuten samler de fire – eller er det tre? – romanene om Thomas Olsen Myrbråten, fra gjennombruddet med 1999s Grøftetildragelsesmysteriet til 2005s Uranophilia. Forlaget kunne kanskje ha satt sidene på nytt, men dette er ingen bibliofilutgave, men en (forventet) lefsete billigintroduksjon til Lunds særegne litterære univers.

Joann Sfar
Rabbinerens katt
Egmont Serieforlaget 2006

«Folk fra Vesten vil forenkle verden. Gjøre mangfold til enhet,» sier rabbineren. «Prøver ikke også jødedommen å gjøre mangfold til enhet,» kontrer rabbinerens katt. «Jo, men ikke på samme måte,» svarer rabbineren, «Vestens tenkning er tese, antitese, syntese. Jødedommen er tese, antitese, antitese, antitese…»

2006 er allerede et rekordår for oversatte tegneserier i Norge, og Joan Sfarrs kloke, fabulerende og morsomme historier fra Algerie og Paris på 1930-tallet vil stå igjen som en av de aller, aller beste.

Sa’di
Rosenhagen
Solum 2006

«Med gull og sølv gi hjelp og trøst, og du vil nyte godt av det selv,» lyder et av mange gode råd i Rosenhagen, et av de viktigste persiske bidragene til verdenslitteraturen, skrevet av dikteren Sa’di (ca. 1210–1290). Takket være oversetter Nina Zandjani får vi nå dette storverket, bestående av korte prosafortellinger og små vers, på norsk. Dette har vært pensum i muslimske land i 500 år, og utgjør en sårt tiltrengt til høstens mange «modige oppgjør med islam» i bokform.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..