Kategorier
Skjønnlitteratur

Jeg anbefaler bøker jeg ikke har lest 40

John Fante, der har du en forfatter som fortsatt ikke har fått sin rettmessige plass i sola.

John Fante
Spør støvet
Arneberg 2007

«Det virket som alle holdt på med språktriks, som om de som nesten ikke sa noe i det hele tatt, ble sett på som glimrende forfattere. Verkene deres var en mikstur av spissfindighet, håndverk og form.» Nei, dette er ingen dom over norsk samtidslitteratur, men Charles Bukowskis hyllest av risikoviljen og lidenskapen han fant hos sitt litterære forbilde, John Fante. Dette er den andre romanen om Fantes alter ego, Arturo Bandini, etter at Vent til våren, Bandini!ble oversatt til norsk i 1940.

Alan Spence
Det rene landet
Pax 2007

Skotske Alan Spence jobbet egentlig med et filmmanus basert på livet til landsmannen Thomas Glover, som fortalt av Alex McKay i boka The Scottish Samurai. Og det er nesten så en ser for Sean Connery i rollen som handelsmannen som slår seg opp i et Japan på 1800-tallet, der gamle tradisjoner er på kollisjonskurs med den moderne verdens inntog. Det ble ikke film ennå, men en ganske underholdende roman, som ikke rekker James Clavells Shoguntil knehasene.

Paul Auster
Reiser i skriptoriet
Aschehoug 2007

«Ukas dust»-prisen går til vedkommende som har skrevet baksideteksten til årets Paul Auster-bok, for den røper en vesentlig opplysning Auster selv sparer helt til side 109. Denne kortromanen/novellen er mest av alt en litterær lek med eget forfatterskap, mest moro for Auster selv og fans som er godt fortrolig med bøkene og universene hans.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..