Magnus Bernhardsen plukket nettopp fra hverandre Dagbladets store sak om Espen Lie/Lee i en faktasjekk på Medier24. I den sammenheng kom han inn på mitt Bergens Tidende-interjvu fra 1997, som jeg selv helt har glemt.
Men her er det.
Skulle stjele våpen: Tidligere pengeinnkrever Espen Lie bekrefter at han har tatt oppdrag for Forsvarets etterretningstjeneste. Mandag hevdet tidligere statssekretær Oddmund Hammerstad at etterretningstjenesten gav ulovlige oppdrag til såkalte «torpedoer».
– Jeg oppfattet aldri oppdraget som ulovlig, men i ettertid har jeg kommet på andre tanker. Innbrudd i våpenlager burde jo være straffbart, sier Lie til Bergens Tidende i dag.
Lie skulle stjele 50-100 AG3-gevær fra et våpenlager i Østfold i 1992. Geværene skulle så selges videre til terroristorganisasjonen Den irske republikanske hær (IRA).
– Jeg fikk oppdraget av en oberst i Forsvarets etterretningstjeneste, daværende sjef for «stay behind»-styrkene i Norge. Han satte meg i kontakt med MI5.
For at operasjonen skulle virke naturlig, ble svært få informert om planene. Hensikten bak operasjonen var å finne ut hvordan stjålne norske våpen havner hos IRA. Vinteren 1986/87 ble norske AG3-gevær brukt til å henrette fire IRA-motstandere. Våpnene ble stjålet fra et lager i Vestby i 1984.
– Jeg fikk frie hender for å utføre tyveriet som jeg selv ønsket, forteller Lie.
Lie sier videre at operasjonen aldri ble gjennomført. I februar/mars 1992 mistet Lie sine kontakter i London og Belfast.
– Jeg har aldri fått noen formell beskjed om å avblåse operasjonen, men skjønte at det ikke ble aktuelt. Egentlig burde jeg vært klar fortsatt, spøker Lie.
I 1992 ble hele operasjonen avslørt av VG. Lie forteller at operasjonen ble avblåst lenge før dette. I VG kom det frem at en oberst i Forsvarets etterretningstjeneste koblet Espen Lie til den britiske etterretningstjenesten MI5, «på fritiden», og ikke gjennom vanlige kanaler.
– Jeg trodde at jeg jobbet for Overvåkingspolitiet, og at operasjonen hadde klarering fra Forsvarets etterretningstjeneste, sier Lie i dag. Han er langt villigere til å snakke om saken i dag enn i 1992.
– Nå har Hammerstad gått offentlig ut med saken, så da føler jeg at jeg kan snakke mer om dette.
Lie var alene om oppdraget, og har heller ikke utført flere oppdrag.
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende 18. januar 1997.